Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Velkendt Skals-stemme ude med ny ungdomsroman: - Det er okay ikke at tage den lige vej

Anne-Mette Jensen er aktuel med ny skønlitteratur, der tager udgangspunkt i det forventningspres, især unge oplever i vores samfund. Foto: Morten Pedersen
En helt ny ungdomsroman i butikkerne. Den er skrevet af Anne-Mette Sohn Jensen, kirkesanger i Skals, og for hende er formålet med bogen især at få sat gang i en debat om det pres, samfundet lægger på de unge i dag.
Annonce

Skals-egnen: Forestil dig, at du allerede som 12-årig bliver præsenteret for, hvilken uddannelse du skal tage, hvad du skal arbejde med i fremtiden, hvem du skal giftes med, og hvor mange børn I skal have.

Sådan ser virkeligheden ud i det fiktive land Kelind, hvor en ny bog kaldet "Jeg ser dig" af den viborgensiske forfatter Anne-Mette Sohn Jensen udspiller sig.

Men hvis man spørger forfatteren, er bogen måske ikke så langt fra virkeligheden endda.

- Mange unge i dag går med en følelse af ikke at måtte træde forkert. De føler, at de skal tage et hurtigt valg om deres fremtid, og det skal helst være det rigtige valg første gang. Det er et enormt pres, der bliver lagt ned over dem. Det har jeg forsøgt at sætte fokus på i min bog ved at skabe et univers, hvor dette pres findes i en overdrevet grad, fortæller hun.

For den 46-årige viborgenser har bogen været en slags fritidsinteresse, mens hun med sin kandidat i pædagogisk psykologi til daglig arbejder som både foredragsholder, kursusleder og sågar også som sanger. Selvom disse områder måske umiddelbart virker langt fra hinanden, ser hun dog selv en tydelig sammenhæng mellem dem.

- For mig handler det om formidling. Uanset om jeg synger, skriver eller holder foredrag, så har jeg et budskab, der skal formidles, og det eneste, der ændrer sig, er den kanal, jeg benytter mig af. Der er mange, der undrer sig over forskelligheden, i de ting jeg laver, men for mig hænger det hele faktisk rigtig godt sammen, siger hun.

Bogen hedder "Jeg ser dig," og er udkommet på Byens Forlag.
Annonce

- Læserne skal føle sig genkendt

Hvad end det gælder kursisten, der skal lære om særligt sensitive børn, eller læseren af den nye ungdomsroman, så har Anne-Mette Sohn Jensen ét bestemt mål, når det kommer til de mennesker, hun møder i sit arbejde.

- Jeg håber, at de føler sig genkendt. Min bog hedder "Jeg ser dig," og det er ikke en tilfældighed. Emnet betyder rigtig meget for mig, og jeg håber, at både unge og voksne, der læser den kan se sig selv i teksten, og at den sætter gang i nogle tanker. Målet med bogen er jo, at vi skal have sat gang i en samtale om, hvorvidt det nu også er nødvendigt med alt det pres og alle de krav, fortæller hun.

I bogen møder man 18-årige Josinda. Hendes far er kansler i landet Kelind, og han er overbevist om, at alt fungerer bedst, når alle ved præcist, hvad de skal. Et uheld på en løbetur får Josinda til at sætte spørgsmålstegn ved sin fars metoder, og en stor hemmelighed afsløres for hende.

- Jeg har selv en datter på Josindas alder, og hun går jo igennem alle de her ting lige nu. Derfor er det vigtigt for mig at fortælle hende, at det er helt okay ikke at tage den lige vej, og det er også lige præcis det, jeg vil sige med min bog, fortæller hun.

Annonce

- Ideen kom til mig

Når bogen om få uger lander i butikkerne, vil det være den første i den skønlitterære genre, der udgives fra Anne-Mette Sohn Jensen. Men selvom historien er ren fiktion, er budskabet alligevel både virkeligt og vigtigt for forfatteren.

- Udover at jeg har en datter i samme alder som min hovedperson, så er det også følelser, jeg selv har oplevet igennem min uddannelse og karriere. Jeg har på ingen måde valgt den lige vej i mit liv. Jeg blev færdiguddannet som 42-årig, jeg har haft mange forskellige jobs, og så har jeg desuden også været hjemmegående husmor. Det er ikke alle, der har været lige forstående over for de valg, forklarer hun.

Hele processen har taget den 46-årige forfatter to år fra ide til udgivelse, men nu står hun altså med et færdigt produkt og kan med vished sige, at hun er yderst tilfreds med både resultatet og processen.

- Ideen kom bare til mig som et lyn fra en klar himmel dengang. Pludselig havde jeg alle karaktererne og hele plottet, og så skulle det bare skrives. Den del har været sjov og nærmest som en leg for mig. Redigeringen er jo så et kapitel for sig selv, men jeg synes, at min redaktør og jeg er kommet frem til et rigtig godt resultat, siger hun.

Bogen er udkommet på "Byens Forlag".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
ugeavisen.dk

- Der er ikke noget, jeg ikke tør

Annonce