Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Viljen og fællesskabet er drivkraften i Skals På Vægten

Deltagerne i Skals På Vægten nyder godt af hinandens selskab, og fællesskabet gør det nemt at finde nye træningsmakkere. Foto: Dorte Søgård Schou
Deltagerne i Skals På Vægten er kommet godt i gang med sundhedsforløbet. Allerede nu begynder resultaterne at vise sig, men forude venter en tid med masser af fristelser på spisebordet.
Annonce

Skals: Julen er tæt forbundet med alle mulige velsmagende fristelser, hvor de færreste kan sige sig fri for ind imellem at få lidt for meget. Således venter en af årets helt store udfordringer for deltagerne i sundhedsforløbet Skals På Vægten.

Heldigvis er der råd for det, for ifølge de to tovholdere på Skals På Vægten, så findes der flere ting, man kan gøre, så det ikke virker så uoverskueligt at holde sig sund hen over julen og nytåret.

- Vi vil gerne give deltagerne nogle værktøjer, så det bliver lettere at træffe de gode valg, fortæller Allan Dalum Pedersen, der sammen med Helle Lindegaard Lauridsen bød velkommen til de lige knap 25 deltagere i den tredje udgave af Skals På Vægten først i november måned.

Skals På Vægten kan bedst beskrives som et fællesskab, hvor de to tovholdere skubber deltagerne lidt i den rigtige retning med gode kost- og motionsråd, og giver dem et fællesskab at læne sig op ad. Det hårde arbejde skal deltagerne selv gøre:

- For at være med, skal man bare have viljen. For hverken Helle eller jeg kan træne for deltagerne eller træffe de rigtige valg for dem. Det skal de selv, siger Allan Dalum Pedersen.

Inge Hansen er en af de deltagere, der allerede kan se resultater af træningen og det nye fokus på mad og sundhed.
Annonce

Gode valg

Netop værktøjer bliver der givet i ugen op til jul, da Ugeavisen besøger en af fællessaftnerne, hvor der er vejning, motion og hygge på programmet. Efter en overstået vejning, er der motion - forskellige øvelser med egen kropsvægt, der i princippet kan laves overalt.

- Nu har alle muligheden for at benytte sig af de her øvelser, og hvis man kun lige har 20 minutter i en travl hverdag, så kan det hurtigt presses ind, uden man skal ud af døren. Det er noget, man kan få gavn af længe, for det er øvelser, der også kan laves på ferien eller lignende, siger han.

Siden begyndelsen er deltagerne blevet vejet på en særlig vægt, der afslører mere end bare et antal kilo. Derudover venter forskellige motionstests, og så er der blevet lavet kropsmål, og der måles igen i januar. Når forløbet slutter, får deltagerne udregnet deres daglige kaloriebehov, men egentlig er forløbet ikke noget, der har med en kur at gøre.

- Vi er hverken fedt- eller sukkerforskrækkede, og det handler ikke om at følge en eller anden mærkelig madplan. Det handler om at spise lidt mindre, og i øvrigt tage det, man gerne vil have. Og træffe det gode valg fremfor det dårlige, siger Allan Dalum Pedersen.

Et godt valg kan være, at spise lidt mindre til frokost, hvis man eksempelvis ved, man skal til fest om aftenen.

- Eller som en af deltagerne har gjort, når hun skulle til julefrokost: hun delte brødet op i fjerdedele i stedet for at spise hele stykket. På den måde fik hun smagt de alle forskellige retter og følte ikke, at hun gik glip af noget - men altså uden at forspise sig, fortæller han.

Annonce

Fortrøstningsfuld

Deltagerne har hver især mange forskellige grunde til at melde sig til forløbet. To af dem er 61-årige Inge Hansen og 20-årige Maria Bøgevig. Inge Hansen lod sig overtale til at tage med af sin datter, der manglede en at følges med, mens Maria Bøgevig håber på, at den øgede motionsmængde og fokus på sundhed kan hjælpe hende af med en ryg, der ind imellem driller.

Inge Hansen er ganske fortrøstningsfuld i forhold til de mange ventende fristelser i juledagene:

- Det, tror jeg nok, skal gå. Jeg har været til flere julefrokoster, og det kunne godt lade sig gøre. Jeg tog lidt mindre af hver ting, fortæller Inge Hansen, der allerede har tabt sig lidt på den korte tid, men dog vælger at hæfte sig mere ved et andet tal.

- Min body-age er faldet til 46 år. Så jeg har sagt til min mand, at han har fået en yngre kone, siger hun spøgefuldt.

Sådan er det for flere af deltagerne, beretter Allan Dalum Pedersen. Fra tidligere år ved han, at selvom tallet på vægten måske ikke har rykket sig så meget, så er nogle deltagere gået tre eller fire buksestørrelser ned. Kroppen er gået i gang med en forandringsproces.

- Når man er i gang med sådan et forløb så kan det være, at man taber sig lidt den ene uge og tager lidt på igen den anden. Men et sted i forløbet finder man måske de vises sten, der gør det overkommeligt for den enkelte at leve lidt sundere, siger han.

Fitnessinstruktør Allan Dalum Pedersen forestår aftenens træningssession, hvor der gives gode tips til øvelser, der kan laves uden nogen hjælpemidler.
Maria Bøgevig glæder sig over at være godt i gang med forløbet, og håber på, at den øgede motionsmængde kan hjælpe på en ryg, der driller.
Helle Lindegaard Laudridsen er kostvejleder og fitnessinstruktør, og står for Skals På Vægten sammen med Allan Dalum Pedersen. Hun er blandt andet altid klar med gode, lækre tips til kosten.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce