Annonce
Ugeavisen Nordfyn

100-årigt elfirma i en verden i udvikling

Familien samlet foran virksomheden på Dallundvej. Privatfoto
Det er præcis 100 år siden Harald Nielsen ankom til det daværende elværk i Søndersø og skrev under på sin ansættelse.
Annonce

Søndersø: Det kan godt være svært at forestille sig, at der langt op i 1940'erne var husstande i Søndersø, der ikke havde indlagt el. Især datidens ældre syntes, det der elektricitet var noget moderne pjat. Eller, at det først var i 1960'erne, strømmen ikke længere blev produceret af nogle hårdtarbejdende dieselgeneratorer på Dallundvej.

Da den unge Harald Nielsen fra Stenstrup på Sydfyn i 1920 som nyansat kunne sætte sin underskrift i elværkets protokol, var det nogle helt andre tider. Det skete den 31. maj 1920, så i år er det 100 år siden familien Nielsen første gang satte strøm til Søndersø. - I dag, hvor alt vi omgiver os med er elektrisk, kan det godt virke som meget gamle dage. Det var jo jævnstrøm dengang, så der var mange problemer med at få en stabil leverance ud i yderområderne. Om natten stod maskinerne stille og strømmen kom fra nogle store batterier, fortæller Henrik Nielsen, der som tredje generation efter Harald Nielsen solgte familievirksomheden i 2014.
Henrik Nielsen er dog stadig tilknyttet firmaet som ansat installatør nogle dage om ugen. Han husker stadig barndommens evige lugt af dieselolie og larmen fra generatorerne.

Det gamle elværk fotograferet omkring 1925. Senere brændte det og blev erstattet af den nuværende rødstensbygning. Arkivfoto

- Jeg rendte nede i firmaet altid. Der var jo masser af mennesker i huset og der skete altid noget. Folk skulle altid lige forbi "værket", som de kaldte det. Så det var nok uundgåeligt, at jeg skulle ende med at vælge den branche selv, fortæller Henrik Nielsen. Faktisk har Dallundvej været hele omdrejningspunktet for hans liv, ligesom det var for hans far.
- Jeg har altid boet her i huset eller lige ovre på den anden side af vejen. Den længste afstand fra firmaet jeg nogensinde har haft adresse er på Mejsevej, hvor vi bor i dag. Der er vel lidt mere end 200 meter, griner Henrik Nielsen. Han kom selv i lære i firmaet i 1977, hvor det dog var svendene - og ikke hans far, der fik lov at stå for oplæringen.

Annonce

Kunder i generationer

Dengang kostede hårde hvidevarer, fjernsyn og radioapparater betydeligt mere end i dag, så det kunne betale sig at reparere og værkstedet var travlt beskæftiget med reparationer. I 1963 kom dieselgeneratorerne ud, så der også blev plads til en større butik.

Gennem årene er der bygget til utallige gange på grunden og i 1993 var butikken blevet så stor en del af virksomheden, at Henrik Nielsens kone, Dorthe, sagde farvel til sit lærerjob og gik ind i firmaet som fuldtidsansat. Søndersø var en meget driftig by med et blomstrende handelsliv og familien Nielsen satte deres præg på foreningslivet. Blandt andet i handelsstandsforeningen og i den kæde af Elsalg-butikker, de var med i.

Bo Nilsson og Jens Knudsen fra Jørn Thrane i Særslev er gået ind i et samarbejde. Privatfoto

I dag har butikken åbent to dage om ugen, reparationer af almindelige forbrugsartikler er blevet sjældne - så det er især de udkørende installationsopgaver, der præger Harald Nielsen A/S efter de første 100 år. Da Henrik og Dorthe Nielsen i 2014 valgte at trappe ned og sælge firmaet til Bo Nilsson, var det både med en god portion vemod - men også med en vis tillid til, at han kunne løfte opgaven.
- Jeg har haft Bo som elev i folkeskolen og han startede som fejedreng i firmaet, da han var 13-14 år. Siden kom han i lære og blev udlært som elektriker her, fortæller Dorthe Nielsen. Bortset fra et par år ude, har Bo Nilsson været i firmaet siden dengang og det har givet mulighed for at lave en glidende overlevering af firmaet, hvor han langsomt fik lagt flere og flere opgaver over til sig.
- I dag er vi en del af samarbejdet med Jens Knudsen fra Jørn Thrane i Særslev, hvor vi tilsammen kan trække på 15-16 mand, når opgaverne skal gå op. Vi nyder stadig godt af det 100-år gamle navn. Der er familier i Søndersø, der har været kunder hos os gennem flere generationer og det forpligter da, siger Bo Nilsson.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Beethoven i Bogense Kirke

Annonce