Annonce
Ugeavisen Nordfyn

170 år gamle marionetter i silke og pels

Torben Juul får et større konservatorarbejde på nogle af dukkerne, hvor der skal trækkes nye snore og måske friskes op med lidt tøjvask og reparationer. Foto: Thomas Gregersen
Pinocchio har endnu engang danset rundt på vores tv-skærme uden snore der bandt ham, og nu er 17 medlemmer af hans fine italienske marionet-familie havnet i Bogense.

Bogense: Det er fine folk fra Italien, der er kommet til nytårsgæstebud i Antik 44. De er klædt i ægte silke med pelskant på huen, fine kniplinger og broderier på dragterne, og så danser de fuldstændigt efter deres vært Torben Juuls pibe.

Ikke mindre end 17 marionetdukker har nemlig bosat sig i butikken på Adelgade. De ældste af dukkerne er omkring 170 år gamle og ud over at være imponerende træskærerarbejde giver de også et historisk og meget detaljeret indblik i datidens beklædning.

- Italienerne har i århundreder været førende i marionetteatre, hvor det typisk var træskærere fra kirkerne, der rejste rundt og blandt andet lavede dukker til teatrene. For at kunne overleve var de nødt til at have andre kunder end kirken, fortæller Torben Juul.

Annonce

Bittesmå knapper og broderier

Udover træskærerkunsten er dukkernes beklædning syet så detaljeret, at det må have været lige så meget til dukkeførerens egen glæde som for det begrænsede syn, publikum har kunnet nå at få af dragterne under forestillingen.

En af dukkerne er i en meget fin silkedragt, broderet med små glasperler og med en fint syet underkjole, som ikke kan ses uden man løfter op i dens kjole. Samme dukke har også en nydelig bagdel monteret under tøjet og en lille pude, der skal få kjolen til at strutte bagpå.

Samtidig er de største dukker ganske avancerede med en styrestang ned øverst i hovedet og skjult snoretræk, der går gennem en møjsommeligt udhulet overkrop.

Torben Juul har i mange år arbejdet med at konservere og restaurere alle mulige slags bevaringsværdige genstande, og han har allerede gennemgået dukkerne grundigt første gang. Foto: Thomas Gregersen

Især en af dukkerne bærer tydeligt præg af at være udstyret med et "kirkeligt" hoved, der kan stamme fra en engel eller en af apostlene, men som i stedet er endt på en marionet.

Det faktum, at de fleste af dukkerne har professionelt greb til at styre dem med, gør, at Torben Juul er sikker på, de har været brugt i et teater og ikke bare er lavet til pynt.

Udover det synlige træskærerarbejde er de udstyret med møjsommeligt udskårne knæ-, skulder- og albueled.

Annonce

Silke og perler

- De er så gennemførte og udført med så meget kærlighed, at jeg slet ikke kunne stå for dem, da jeg fik mulighed for at købe dem. Hoveder og hænder er så fint udskåret, at man kan se neglene på hænderne, øjenvipper og bittesmå knapper og detaljer på tøjet. Når man har brugt ægte silke i dragterne, så har det - også dengang - været dukker af en vis værdi, siger Torben Juul.


De er så gennemførte og udført med så meget kærlighed, at jeg slet ikke kunne stå for dem, da jeg fik mulighed for at købe dem. Hoveder og hænder er så fint udskåret, at man kan se neglene på hænderne, øjenvipper og bittesmå knapper og detaljer på tøjet. Når man har brugt ægte silke i dragterne, så har det - også dengang - været dukker af en vis værdi

Torben Juul


Torben Juul er ikke i tvivl om, at dette hoved i første omgang er skåret til en kirkelig figur - måske en engel - men på en eller anden måde er havnet i marionetteatret i stedet. Foto: Thomas Gregersen

Traditionen med marionetdukker går helt tilbage til flere hundrede år før vores tidsregning, hvor den græske filosof Platon beskrev sådan et teater i en af sine tekster.

Tidligere tiders marionetteater var underholdning for voksne, hvor man lettere kunne snige den groteske og satiriske samfundskritik ind i forestillingerne, fordi det fik en anden karakter end vis det havde været rigtigt teater med menneskelige skuespillere.

En af dukkerne er tydeligt den kyniske men vittige og forføreriske Mefisto-figur - eller satan, der i blandt andet Faust fører mennesker mod fortabelse. Under kjolen gemmer den skæggede mand traditionen tro et par nydelige kvindeben.

Mefisto er et gammelt europæisk djævlebillede, der blandt andet dukker op i Goethes "Faust". Foto: Thomas Gregersen

Torben Juul har i mange år arbejdet med at konservere og restaurere alle mulige slags bevaringsværdige genstande, og han har allerede gennemgået dukkerne grundigt første gang.

- Jeg synes, de er enormt sjove, men jeg er lidt i tvivl om, hvor meget jeg egentlig skal gøre ved dem. Nogle af dragterne kunne godt trænge til en vask, men det er jo en balancegang. Man skal selvfølgelig bevare dem for eftertiden, men det at de er brugt og har den der naturlige patina - den skal de have lov at beholde, siger Torben Juul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce