Annonce
Ugeavisen Nordfyn

300 tons sten på fem dage: - Det er jo ingenting, vi har kun de små maskiner med denne gang

Digerne, der omkredser og beskytter Gyldensteen Strand, bliver i disse dage vedligeholdt - og det er især Kystlagunen, der får glæde af de mange tons nye sten. Foto: Søren Tideman Lassen
De seneste par år har Aage V. Jensen Naturfond, der ejer digerne ved Gyldensteen Strand, arbejdet med at udlægge et mindre lag sten, der hvor bølgerne bryder digerne. I løbet af den seneste uge er omkring 300 tons sten blevet fordelt ud langs digerne ved Kystlagunen - et mindre projekt, der klares med de små maskiner.

Gyldensteen: Hvis du er kørt forbi, har du sikkert opdaget den kæmpe bunke sten, der har ligget langs Gyldensteenvej på vej ind mod Bogense.

I løbet af en uges tid er 300 tons sten nemlig først blevet leveret i pendulfart af lastbiler og nøje placeret i hjørnet af den mark, som digeejerne Aage V. Jensen Naturfond har lejet til formålet.

Herefter er de læs efter læs fragtet ud langs digerne i Kystlagunen, som en del af vedligeholdelsesarbejdet for området Gyldensteen Strand.

Annonce

Det fortæller Jacob Palsgaard Andersen, der er skovrider hos Aage V. Jensen Naturfond. Han understreger samtidig, at det er et af de mindre vedligeholdelsesprojekter, blandt de naturområder fonden varetager.

- Det er jo 300 tons sten. Det er jo næsten ingenting, fastslår skovridderen køligt og uddyber:

- Så det er kun de små maskiner, der er i brug til sådan et projekt. Det bør ikke tage mere en fire-fem dage at fordele langs digerne.

Lokalt firma

Den udmelding bliver bekræftet, da avisen møder arbejdsfolkene på stedet.

To mand, tre maskiner og fire dage. Det er essensen i opgaven, der denne gang varetages af mester og lærling fra et lokalt entreprenør firma.

Stenene køres ud lad for lad på bæltekøretøjet, der ikke har nogle synderlige problemer med at komme frem til gravkoen trods lagunens smattede underlag. Foto: Søren Tideman Lassen

Ét bæltekøretøj med lad og to gravkoer - én på marken til at flytte stenene op på ladet af bæltekøretøjet og én til at fordele stenene nøjsomt ude langs digerne.

- Vi startede så småt i fredags og er nok færdige i denne uge, alt afhængig af vind og vejr, fortæller maskinfører Ken Enghuus.

Netop vejret er faktisk en af de primære årsager til, at Aage V. Jensen Naturfond vælger at lave vedligeholdelsesarbejdet af digerne på denne tid af året, fortæller skovrider Jacob Palsgaard Andersen.

Der flyttede vi også mere end 300.000 kubikmeter jord

Jacob Palsgaard Andersen

- Vi har faktisk arbejdet i perioder på at lægge de her sten ud, når vi lige har haft tid i sensommeren. Vi gør det nu, fordi der oftest er roligst vejr her. Altså udover lige i dag, siger han grinende og hentyder til det orkanvejr, der lige nu er på vej ind over landet.

- Derudover er det for at tage hensyn til dyrelivet i områderne og især fugleynglen, at vi gør det nu.

Annonce

Store maskiner

Når naturfonden laver mindre reparationsarbejde - som det altså er, når små 300 tons sten skal flyttes - så er det altid med de mindre maskiner. Dette er også for at tage hensyn til naturen, og sætte et så lille aftryk som muligt.

Denne vedligeholdelsesopgave forvaltes af to mand fra det lokale entreprenør firma Jørgens Graveservice - en mester og en lærling. Foto: Søren Tideman Lassen

Men Aage V. Jensen Naturfond råder i den grad også over nogle kæmpe maskiner, der for det meste står stille, men af og til benyttes, når opgaverne kræver det, forklarer Jacob Palsgaard Andersen.

- Det er eksempelvis, når vi skal flytte hele diger. Da vi i sin tid (for 8 år siden red.) oprettede området ved Gyldensteen Strand, der havde vi det helt store skyts ude.

- Der flyttede vi også mere end 300.000 kubikmeter jord, påpeger skovridderen og sætter størrelsesforholdene lidt i perspektiv.

Digerne, der omkredser og beskytter Gyldensteen Strand, bliver i disse dage vedligeholdt - og det er især Kystlagunen, der får glæde af mange tons nye sten. Foto: Søren Tideman Lassen

"Små"-stenene, der nu ligger som et ekstra lag og beskytter digerne, var faktisk slet ikke med i det oprindelige arbejde og planer for området, da de ikke blev anbefalet af de rådgivende ingeniører.

Efterfølgende har folkene hos Aage V. Jensen Naturfond dog kunnet se et øget behov for beskyttelse, der hvor bølgerne bryder på digerne, hvorfor der periodevis bliver arbejdet i at lægge sten ud.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Kandidaten: Bill er så glad for sin cykel

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Intensiv jagt på dådyr: Ny fredningsafgørelse åbner for jagt på Dræet og Æbelø Holm

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Kom med en tur bag ansigterne på valgplakaterne og mød de nordfynske spidskandidater

Ugeavisen Nordfyn

Skulle bare købe en kommode: Nu har Ken været i butikken i 25 år

Ugeavisen Nordfyn

Når ét græskar ikke er nok: Gyldensteen Gods pynter hele Djurs Sommerland op

Ugeavisen Nordfyn

Kandidaten: Morten har altid haft postadresse på den samme vej

Ugeavisen Nordfyn

Kendt revy med flere nye kræfter

Ugeavisen Nordfyn

Kandidaten: Anders og Hannibal kobler af i skoven

Ugeavisen Nordfyn

Efterskoleelever løb over 6000 kilometer på 12 timer: - Stemningen var fandeme fed

Ugeavisen Nordfyn

Veflinge lagde for med første vælgermøde: Sosu'er, skoler og cykelstier var i fokus

Ugeavisen Nordfyn

Kandidaten: Jane er en af Skebys fantastiske fodbolddamer

Ugeavisen Nordfyn

Ny tradition: Julefrokost fylder hallen i Bogense

Ugeavisen Nordfyn

300 tons sten på fem dage: - Det er jo ingenting, vi har kun de små maskiner med denne gang

Ugeavisen Nordfyn

Søndersø skal have det sjovt med Jan Schou

Ugeavisen Nordfyn

To små landsbyer har fundet stor opskrift på fællesskab og bæredygtighed

Ugeavisen Nordfyn

Odense kalder: Efter 17 år siger kendt præst farvel til Søndersø og Skamby

Ugeavisen Nordfyn

Gratis aftensmad og generalforsamling i Hårslev

Ugeavisen Nordfyn

Klumme om kærlighedssproget: Tid til hinanden

Ugeavisen Nordfyn

Danmarks bedste portrætmaler får fast galleri i Bogense

Ugeavisen Nordfyn

Kandidaten: Klima og biodiversitet bekymrer lægen fra Bogense

Ugeavisen Nordfyn

Flensborg kommer til Nordfyn: Sønderjyderne i Morud inviterer til foredrag om byen lige over grænsen

Ugeavisen Nordfyn

Sjællandske Spiderman sparer Bogense Kirke for mange tusinde kroner

Ugeavisen Nordfyn

Vikingehal klar til kunstkursus i ferien

Annonce