Annonce
Ugeavisen Nordfyn

40 år i oplysningens tjeneste

Kaj og Vera Andersen var i sin tid med til at starte oplysningsarbejdet i den gamle Søndersø Kommune. Det skete sammen med blandt andre Ida Tokehøj og Jørgen Juul og førte blandt andet til oprettelsen af det nordfynske VUC og teaterforeningen SAG. Foto: Thomas Gregersen
Kaj og Vera Andersen fra Særslev har i mere end en menneskealder kæmpet for folkeoplysningen fra hjemmet i Særslev.
Annonce

Særslev: Selvom der kunne stå pensionist på begge deres visitkort, så har Kaj og Vera Andersen fra Særslev ikke mange rolige øjeblikke til slumretæppe og sutsko. Fra hver deres position står de i spidsen for Frit Oplysningsforbunds arbejde på Nordfyn.

Kaj Andersen har som intitativtager været med siden starten i 1979 og allerede året efter blev Vera ansat som skoleleder.

- Vi kommer begge fra en baggrund som skolefolk. Vera var på Særslev Skole og jeg var i mange år på efterskolen, så oplysningsarbejdet er egentlig faldet ret naturligt, fortæller Kaj Andersen.

Dengang forgik en stor del af arbejdet på fastnettelefonen, hvor linjen stort set var optaget af tilmeldinger og planlægning fra parret kom hjem fra skole til de gik i seng.

- Oplysningsarbejdet har i høj grad været en livsstil - også for vores to børn, der gennem hele deres barndom er vokset op med arbejdet tæt inde på livet. I dag er en stor del af det administrative arbejde heldigvis rykket over på internettet, hvor tilmelding, betaling og information sker gennem hjemmesiden, mens en stor del af kommunikationen foregår via email, lyder det fra Vera Andersen.

I de første år arbejdede FO med et årligt budget på 10.000 til 14.000 kroner, mens det i dag nærmer sig en halv million, der skal forvaltes og udbuddet af kurser, foredrag og kulturarrangementer er mangedoblet.

- Der er også sket et naturligt skifte i tilbudene, hvor programmet dengang omfattede maskinskrivning og svejsning af landbrugsredskaber, så er der kommet meget nyt ind over. Folkeoplysningen udvikler sig i takt med tiden. Det gælder også et stort antal udlandsrejser. På landsplan er Nordfyn kendt som "aftenskolen der rejser meget", fortæller Kaj Andersen.

Det har været lande som Indien, Sydafrika og Island, der er besøgt gennem årene.

Sidste år havde man et sprogtilbud om at lære kinesisk og det håber parret kommer tilbage på programmet.

I samarbejde med en række andre nordfynske kræfter står Frit Oplysningsforbund bag den årlige udgave af Kulturposten, hvor man kan vælge mellem hundredevis af tilbud.

Udviklingen af tilbud sker i tæt samarbejde med de andre oplysningsforbund, så man supplerer hinanden på bedste vis.

- Vi kommer hver især med en idébank til arrangementer og kurser og så finder vi ud af, i hvilket regi de kan fungere bedst, fortæller Kaj Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce