Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Aflyser: Skyttelaug holder krudtet tørt til næste år

Skyttelaug 2021 i Bogense aflyses for kun fjerde gang på 168 år Thomas Dupont, Kaspar Faaborg, Bjørn Wendelin og Mogens Jensen, må holde krudtet tørt og undvære byens største tradition. Foto: Thomas Gregersen
Der er kun sket fire gange på 168 år, så der skal ganske alvorlige begivenheder til at få Bogense Skyttelaug til at aflyse midsommerens store tradition. Så alvorlige som to verdenskrige og en pandemi.

Bogense: Sankt Hansdag bliver ikke helt det samme i Bogense, når byens almindelige borgerlige skyttelaug ikke kommer til at marchere gennem byen med fest og hornmusik.

Skyttelauget blev stiftet den 15. april 1853 ved et møde på Bogenses daværende Rådhus i Sct. Annagade, hvor 15 af byens såkaldt ærværdige mænd underskrev det, der blev laugets første lovsamling. Dermed er skyttelauget Bogenses ældste forening og grundreglen i lauget lyder: Vi gør, som vi plejer, og derfor videreføres mange traditioner.

Siden dannelsen af lauget er det kun de to verdenskrige og nu to år med virus, der har kunnet lægge en dæmper på festlighederne.

Annonce
Det er ikke meget, der har ændret sig, når der er hver eneste sankthansdag er skyttelaug i Bogense. Arkivfoto

- Vi gør det ud fra et forsigtighedsprincip. Vi vil simpelthen ikke have, at vores arrangement måske ender med en større smittesag. Medlemmerne er jo typisk nogen med en stor berøringsflade i lokalsamfundet og bare én bliver smittet, så har vi svigtet, siger Bjørn Wendelin.

Til byens forsvar

Skyttelauget var oprindelig en afløser for et korps af borgere til forsvar af købstaden, men blev hurtigt en ren selskabelig forening med mange, gamle og hævdvundne traditioner.

Således tiltaler man altid hinanden som "skyttebror" efterfulgt af fornavn, og man vogter nøje på hinanden, så alt foregår, som det har gjort i snart 170 år.

Programmet foreskriver, at der skal være mange skåltaler, sange og hurraråb - inden man går over til skydning om eftermiddagen. Med det nye "kongehus" og orkesteret i spidsen, vender hele optoget ved 18-tiden tilbage til rådhuset, afleverer fanen, - og går videre til festmiddag på hotellet.

Med orkesteret i spidsen følger man senere skyttelaugets nye konge hjem, og det henstår i det uvisse, hvornår dagen slutter for de over hundrede skyttebrødre.

- Selv om vi må aflyse årets skyttelaug, står vi sammen hver for sig i kampen om at skabe velstand, tryghed og trivsel, under hvad end verden vil byde os for vores by, flag og fædreland, lyder det i lettere opdateret udgave af en anden af skyttelaugets faste talemåder.

Aflysningen i både 2020 og 2021 kommer til at betyde, at en ny bestyrelse lader vente på sig.

Førstedirektør er Thomas Dupont, andendirektør er Mogens Jensen.

Mens Kaspar Faaborg og Bjørn Wendelin står i kø til at avancere i rækkerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce