Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Allan og Jane slår store brød op hver eneste dag

24.000 julesmåkager ryger gennem ovnene i Otterup Bageri i julemåneden. Selvom Jane Nordberg Larsen har udviklet melallergi, så kan hun stadig hjælpe til i bageriet med blandt andet småkagerne. Foto: Thomas Gregersen
Torsdag i sidste uge var det præcis 20 år siden, Jane og Allan Nordberg Larsen fik nøglerne overdraget til Otterup Bageri.
Annonce

Otterup: Ifølge den gamle talemåde skal man ikke slå større brød op, end man kan bage. Det kan efterhånden virke som et stort brød at slå op, hvis man satser på at være selvstændig bager, men hvis bare brødet også er godt kan det heldigvis stadig trække danskerne væk fra de mere kedelige supermarkeds bake-off-produkter.

Det har Jane og Allan Nordberg Larsen nu vist med succes gennem 20 år og det går så godt, at Allan gerne lover at tage i hvert fald 15 år mere.

- Vi er gået fra at være leverandør af det daglige brød til at være lejlighedsleverandør. Det kan vi sagtens mærke. Når folk gerne vil have den ekstra kvalitet i rugbrødet til julefrokosten, så har vi rigtigt travlt, mener bagermesteren, der alene på et par juledage leverer op mod 700 rugbrød.

Torsdag den 31. oktober var det 20 år siden, parret fik overdraget nøglerne til bageriet af de tidligere ejere.

- Det var nogle vilde dage og jeg stod bogstaveligt talt og trippede, for at få den nøgle. Vi skulle have gjort rent, bestilt varer og bagt en masse kager og brød inden åbningen den 3. november, husker Allan Nordberg Larsen.

I den samme weekend skulle de være ude af deres private hjem.

- Alle familiemedlemmer og venner var udkommanderet til at slæbe og det hele kolliederede med, at vi også skulle flytte for min farmor, der flyttede ind på Mejerigården den 1. november. Det eneste tøj vi kunne finde i alle flyttekasserne var bagertøjet, så det var det vi arbejdede i, siger Jane Nordberg Larsen.

Det er specialbrød, der er Allan Nordberg Larsens helt store passion. Han har blandt andet deltaget i en række fagkurser på en kendt skole i Schweitz. Foto: Thomas Gregersen

Jane fra Horsens og Allan fra Otterup mødte hinanden som helt unge elever på bagerskolen i Tønder, men selv om Jane også har en bageruddannelse, så er det i butikken kunderne kan møde hende.

- Jeg blev ramt af meleksem, der er en helt almindelig arbejdsskade i faget. Så jeg kan ikke ælte dej, men jeg hjælper da, når det er op til en af de travle sæsoner, fortæller hun.

Lige nu ligger den største travlhed i småkagerne, hvor der op mod jul bliver bagt 24.000 småkager i forskellige slags og kogt omkring 7000 klejner.

Otterup Bageri har bagepladerne fyldt af kundernes klassiske julefavoritter, men det er ikke kun de traditionelle der sælger.

- Den vi kalder Steens vinderkage er vores egen opskrift og den blev kåret til Danmarks bedste småkage i 2014 og er rigtigt populær, siger Jane Nordberg Larsen.

Mange af opskrifterne er gået i arv gennem flere indehaver i bageriet og selv om der bliver vogtet lidt over dem, så vil Allan gerne afsløre, at en af hemmelighederne bag smag og sprødhed er smør. Godt med smør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce