Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Antikt: Danske film finder fortiden i Bogense

Karen Brøndum Pedersen har en del ting, der er solgt, men hvor kunderne lige må vente på, at de kommer tilbage fra filmoptagelser. Foto: Thomas Gregersen
Hvad har forklæder og linned i Badehotellet tilfælles med de blafrende lagner i Ole Bornedals serie 1864? Hvad har årets nye DR-julekalender, filmen om Hvidstengruppen og Bille Augusts kommende Karen Blixen-film Pagten tilfælles?
Annonce

Bogense: Svaret på de ovenstående spørgsmål er, at alle disse film hver især har hentet små gode bidder af forhistorien i Karen Brøndum Pedersens store lager i Bogense. Det er her, i byens gamle garveri, kunderne kommer, når de til et renoveringsprojekt skal bruge det helt specielle dørhåndtag fra 1920'erne, et nøglehul eller det gamle fine stykke glas, der passer med de andre ruder i bondehuset eller kirken.

Men det er også hos Karen, at film og tv-folk i større og større omfang henter de ofte små detaljer, der er med til at bringe seeren med tilbage til den helt rigtige tidsepoke.

Efter at Karen Brøndum Pedersens mand for fire år siden blev alvorligt syg og døde, har butikken Nordfyns Antik været lukket for almindelige kunder, men til gengæld er den blevet  fast leverandør til danske film og tv-serier.

Fra i denne uge har Karen igen åbent for kunder, men kun efter aftale eller når skiltet står oppe ved Adelgade.

Annonce

De ting man ikke finder andre steder

- Jeg kan typisk levere de småting, du ikke finder andre steder. Alt det hvide linned i Badehotellet og en del effekter til serien Sygeplejeskolen er herfra. Så lejer de det typisk til en sæson ad gangen, fortæller Karen Brøndum Pedersen.

Selvom hun har måske hundredetusinde små og store effekter fordelt på måske 700-800 kvadratmeter, ligger listerne over lagerbeholdningen kun inde i hendes eget hoved.

- Jeg ved præcis, hvad jeg har, og hvor det er, fortæller Karen, mens hun viser rundt i sit slaraffenland for historieinteresserede og samlere.

Her forrest i butikken vogter en gine med en komplet original dansk uniform fra 1864, hvor den karakteristiske røde krave, emblemer og knapper er bevaret, ligesom soldatens vinterkappe hænger ud over den hovedløse soldats skuldre.

En komplet dansk uniform fra 1864 med både sommeruniformen og vinterkappen.

På et stativ i et sidelokale hænger på række ligeledes komplette uniformer fra Anden Verdenskrig. Blandt andet britiske, russiske og franske. Uniformskasketterne hænger på en stumtjener, og stålhjelme er stablet efter nationalitet og model.

Men militariadelen er kun en meget lille del af historien.

Annonce

Delt ind i emner

På loftet står flere end 100 stole, der kan ses i Regner Grastens film "Hvidstengruppen", hvor de på Hvidsten Kro blandt andet er med i scenerne fra kroparrets sølvbryllupsfest.

To store udskårne møbler er lige kommet tilbage fra optagelserne til årets nye julekalender på DR, og holdet bag Bille Augusts nye store Karen Blixen-film har hentet flere effekter.

- Det hele er delt ind i emner, som du kan se. Her er det et helt område med dørhåndtag og nøglehuller, her er der forskellige typer af lampeskærme, og her er der bilting, fortæller Karen Brøndum Pedersen, mens hun viser baglygterne til en gammel VW bobbel og kølergitteret til en klassisk Mercedes.

Helt aktuelt her i 2020 er de hundrede år gamle valgplakater forud for afstemningen om Sønderjyllands tilhørsforhold før genforeningen.

Den enorme samling har Karen og hendes mand skabt gennem mange år, og Karen får stadig ofte tilbudt spændende samlinger og effekter fra dødsboer.

Annonce

God til at lytte

- Jeg køber stadig lidt, når der dukker noget spændende op. Det kan være forskellige samlinger, som familien gerne vil omsætte, når samleren er død. Men det skal være noget specielt, der har en historie. Jeg er god til at lytte og vil gerne høre alle de historier, folk har at fortælle om genstandende, fortæller Karen Brøndum Pedersen.

Ud af den store samling har hun svært ved at nævne en enkelt yndlingsgenstand, men hvis det skal være, så er hun meget glad for en spøjst udseende mandsstor figur med indbygget motor.

Denne cirka 160 centimeter høje mandsfigur er bygget af en fransk veteran efter 1. verdenskrig. Han er mekanisk og bygget til at dreje en lirekasse.

- Den er helt unik. Den er bygget af en fransk krigsveteran lige efter 1. Verdenskrig. Mange af dem måtte jo bettle sig til dagen og vejen, da de kom hjem fra krigen. Den er mekanisk og har en indbygget motor i ryggen, så den kunne dreje en lirekasse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Beethoven i Bogense Kirke

Annonce