Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Børn bliver gladere: Mindfulness giver ro hos de mindste

Lette yogaøvelser er en del af hverdagen, når der skal køre pasning efter mindfulnessprincipper, og børnene har allerede fået godt greb om øvelserne, hvor de efterligner de voksne. Privatfoto
Maja Gavnbo fra Morud og Anne Marie Møldrup Bagger fra Otterup er de to første pasningsordninger på Nordfyn, der drives ud fra mindfulness-principper. Det har ændret hverdagen - og børnene.
Annonce

Morud/Otterup: Hjemme hos Maja Gavnbo, der driver Dyrhavelund private pasningsordning lidt uden for Morud, er de små børn allerede begyndt at ændre deres adfærd i hverdagen. De er blevet bedre til at sidde stille og koncentrere sig om noget, ligesom de har fået lettere ved at omgås hinanden. Tidligere kunne det godt være en stresset situation, når Maja selv og fem rollinger skulle have vintertøjet på og ud af døren. I dag viser børnene hensyn og hjælper gerne hinanden.

- Vi har arbejdet med mindfulness i nogle måneder nu, og både jeg og forældrene kan mærke en forskel, lyder det fra Maja Gavnbo. Sammen med sin kollega, Anne Marie Møldrup Bagger fra Otterup, er hun certificeret som mindfulness-dagplejere.

Det betyder blandt andet, at der hver uge indgår yoga-øvelser, massage, meditation og fokustid på det enkelte barn.

- Selv de helt små kan godt være voldsomt præget af den stressede hverdag i sådan en moderne børnefamilie. Vi har oplevet, at børn har haft svært ved at finde ro og har været meget aktive og højlydte. Børn, der i perioder måske bliver parkeret med en iPad, kan godt have svært ved at kede sig, fordi de er vant til hurtige klip og mange indtryk, lyder det fra Maja Gavnbo.

Når børnene er stressede, har de også sværere ved at være sammen med andre socialt, så der oftere opstår uenigheder under legen.

- Mindfulness i pasningsordningen har betydet, at vi har fået nogle meget mere glade børn, der er mere bevidste om sig selv, men også har lettere ved at rumme andre. Nogle børn, der kan ligge stille og bare nyde, at der er ro, supplerer Anne Marie Møldrup Bagger.

Aya og Anne Marie har en meditation på synssansen, hvor de kigger og følger dryppene, der kommer ned til bunden. Denne meditation kan øge fokus/koncentrationsevnen og skabe noget indre ro i barnet. Privatfoto
Annonce

Ro i hverdagen

Mindfulness er blevet en del af hele stemningen i pasningsordningen, hvor de voksne også tænker på, hvordan de formulerer sig i forhold til børnene. Børnene bliver ikke irettesat, men betragter hvordan de voksne opfører sig. For eksempel, når der er yoga på programmet, så efterligner børnene de øvelser, de voksne laver, så godt de kan. Der er ikke noget, der hedder at gøre det forkert.

- Det er meget tydeligt, at børn leger på en anden måde i dag. De er blevet mere voldsomme over for omgivelserne og legetøjet. Der er ikke længere nogen børn, der ligger og brummer, mens de kører en bil hen over gulvet. De forsøger nærmere at smadre bilen ned i gulvet eller kaster med den, fortæller Maja Gavnbo.

De to erfarne børnepassere kan mærke en markant forskel i hverdagen.

- Børnene har fået en større indre ro, og for eksempel når vi spiser, så har vi sådan nogle farvede glas, der kan lave bobler. Dem kan børnene sidde stille og studere i lang tid, fortæller Anne Marie Møldrup Bagger.

- Det har givet ro i hverdagen. Faktisk så meget, at jeg har taget principperne med mig i hverdagen uden for arbejdstiden - i min egen familie, indskyder Maja Gavnbo.

Hun har også fået større glæde ved sit arbejde og står op tidligt for at forberede dagens forløb, inden børnene kommer.

- Jeg har styr på maden og alt, hvad der skal ske i løbet af dagen. Så kan jeg være der hundrede procent for børnene, når de dukker op,

Maja Gavnbo og Anne Marie Møldrup Bagger er de to første private pasningstilbud i Nordfyns Kommune, der er blevet certificerede til at bruge mindfulness i det daglige arbejde. Privatfoto
Maja Gavnbo og Anne Marie Møldrup Bagger kan allerede mærke en betydelig forandring i, hvordan børnene er blevet bedre til at slappe af og ligge stille. Her handler det om at betragte luftbobler, der stiger op gennem vandet i glasset. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Beethoven i Bogense Kirke

Annonce