Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Barbershop i bryggerset

Den selv samme dag, som Tommy Jensen meddelte, at man kunne reservere tider i hans barbersalon, gik Mette Frederiksen på skærmen og lukkede den igen. Foto: Thomas Gregersen
Tommy Jensen fra Otterup har indrettet en traditionel barbershop med pin-up piger, pladecovers og reklamer på væggene.
Annonce

Otterup: Hvis du er en af de mænd, der lige tager en tur over hagen med den elektriske barbermaskine på vej i bilen til arbejde, så er der altså en anden verden derude. En verden, hvor en barbering tager det meste af 45 minutter, hvor du med den mest machoagtige nonchalance lægger dit liv og halspulsårer i hænderne på en fremmed. En fremmed med kirurgisk skarpt stål mellem fingerspidserne. En fremmed, som, du ikke håber, føler trang til et uventet nys.

Samtidig får du en eksplosion af sanseoplevelser med varme og kolde håndklæder, bløde grævlingehår og en ansigtsmassage med fugtighedscreme - der måske lige knap lyder så machoagtigt som det med det skarpe stål.

Manden med stålet hedder i øvrigt Tommy Jensen, og en dag i marts tog han modet til at åbne sin egen barbersalon i sit hjem på Bellisvej i Otterup.

- Det startede faktisk rigtigt godt, for efter jeg havde lagt ud på min facebook, at jeg startede næste dag, så kom der fire bookinger inden for et par timer, fortæller Tommy Jensen.

Senere samme aften var det så, at statsminister Mette Frederiksen holdt sit første corona-pressemøde og lukkede både landet og Tommy Jensens salon, endnu inden den var åbnet.

Den onsdag aften stod Tommy så at sige med skægget i postkassen.

Man skal i bogstaveligste forstand ikke ryste på hånden, hvis man barberer andre mennesker med et skarpslebet stålblad, men i overført betydning havde Tommy Jensen rystet på hånden i et par år, da han i marts tog skridtet til at åbne sin egen barbersalon.

- Jeg har gået og nørdet med barbering i nogle år, men da jeg blev syg med stress fra mit tidligere arbejde, fik jeg flere opfordringer fra venner og familie om at kaste mig ud i drømmen og blive selvstændig. Det var virkelig et stort skridt for mig, for jeg vidste kun noget om barbering - intet om alt det administrative med regnskaber, moms og skat, fortæller Tommy Jensen.

En gammeldags barbering handler langt hen ad vejen også om de rigtige produkter og værktøjer. Foto: Thomas Gregersen
Annonce

Pinup i loftet

På en måtte på bordet ligger sirligt sammenfoldet en række knive af forskellige nationaliteter, og bag knivene står det ene produkt efter det andet med et utal af dufte og egenskaber.

- De absolut bedste knive er franske, tyske og italienske, fortæller Tommy Jensen, mens han forsigtigt folder en Bismarck-kniv af Solinstål. Han skriver også anmeldelser af grej og sæber til forskellige grupper på nettet.

Med i fascinationen for den gammeldags barbering ligger også en begejstring og nostalgi for 1950'erne for Tommy Jensen, der også sværger til en mekanisk grammofonspiller og knitrende musik fra pickuppens gamle vinylplader, fortæller han, mens han gnubber en såkaldt preshave ind i skægstubbene og monterer et dampende varmt håndklæde.

Efter nogle minutter under det varme håndklæde indfinder døsigheden sig, og man kan næsten fornemme, hvordan ens porer suger dampen til sig, og man må tilbageholde trangen til at snuppe sig en morfar i den dybe læderstol.

Så finder Tommy Jensen det skarpe stål frem og giver en ny omgang barbersæbe med den fine grævlingehårspensel.

- Silvertip Badger anses som den allerbedste type grævlingehår. En Silvertip barberkost er kendetegnet ved bløde hår, der nærmest mærkes som en blød svamp mod huden, fortæller han.

Så begynder selve barberingen, der i sig selv er en videnskab.

- Mange mænd mener, at de får den glatteste barbering ved at arbejde imod hårene. Men det giver også både mere irritation og risiko for indgroede hår, siger Tommy Jensen, mens stålet kratter sig gennem hudfolderne omkring munden og hagen.

Hagen er altid det sværeste punkt, hvor barberen skal være ekstra opmærksom på sine bevægelser. Den mindste bevægelse i klingens længderetning vil fremkalde blod.

Den skiftende fornemmelse af varme og kolde omslag og kølende produkter på huden er en oplevelse i sig selv. Foto: Thomas Gregersen
Barberklingen bliver "stroppet" mellem hver barbering. Det er en meget fin slibning, der betyder, at en kniv i princippet kan leve for evigt. Foto: Thomas Gregersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce