Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Bat og bold fik Ivan på ret kurs: Nu vil han starte sin egen bordtennisklub

Ivan Nevistic Sprehn, butik Supercharged Otterup, vil starte en bordtennisklub i byen. - Jeg kan jo se, at der også er unge, der flakker rundt her i byen, og dem vil jeg gerne nå. Foto: Dorthe Wolff
Ivan Nevistic Sprehn havde ikke en nem barndom, og efter forældrenes skilsmisse var han så småt på vej ud ad et sidespor i Københavns hårde nordvestkvarter. Men med pædagogen Niels og et bordtennisbord som rekvisit kom den unge fyr på ret kurs, og nu vil han starte en bordtennisklub i Otterup, til særlig gavn for byens unge.

Der mangler en bordtennisklub i Otterup. Det er den klare opfattelse fra 46-årige Ivan Nevistic Sprehn, som er far til fire børn fra 10 til 20 år, og som ad den vej kan se behovet.

- Det er jo et lille samfund, hvor der ikke er så mange tilbud til de unge, og mange sidder bare hjemme ved deres computer. I min egen ungdom spillede jeg altid bordtennis, basket, fodbold og fløj rundt til alt muligt, ikke? Nu sidder mange unge bare derhjemme og gamer og får ikke den samme motion.

Men det er ikke kun for motionens skyld, at Ivan Nevistic Sprehn gerne vil starte en bordtennisklub. Sport kan nemlig så meget mere end det.

Annonce

- Jeg er opvokset med jugoslaviske forældre, min far er kroat, min mor er serber, og de kunne ikke finde ud af det sammen. Min mor smuttede fra min far og fik en lejlighed på Nørrebro, da jeg var fem år. Vi flyttede fra Frederiksværk til et hårdtbelastet område i Københavns nordvestkvarter, og min mor kunne ikke styre, hvem jeg mødtes med.

Manglede en fast støtte

Ivan Nevistic Sprehn var med andre ord ved at indfinde sig i et skidt miljø med mange utilpassede unge.

For at få styr på nogle af bydelens rodløse unge, som ikke mødte i skole, lavede Københavns Kommune en bemandet legeplads, Degnestavnen, hvor der blandt andet stod et bordtennisbord. Her kom den unge Ivan forbi og stiftede bekendtskab med Niels Bay.

- Niels var pædagog og havde et system, hvor han én efter én fik kontakt til en masse af os unge, der flakkede rundt og spurgte os "Hvorfor er du ikke i skole?". "Det ved jeg ikke, Niels". "Nå, men så kom op til mig på legepladsen". På den måde fik han med tiden fat i hundrede navne, både Anders, Mohammed og Ivan, og skrev os op på tavlen.

Annonce

"Pas på nerverne!"

Det var overvejende børn af anden etnisk herkomst, der kom på legepladsen, men også etnisk danske børn. Nogle var børn af alkoholikere, andre af narkomaner. Fælles for alle var, at de manglede en fast støtte i livet.

- Han fandt ud af, igennem sport og noget, der var sjovt, at gøre sig til venner med én, og så begyndte han at "undervise" os ud fra principper om, at man skulle møde til tiden og være stabile. Så fik vi point på tavlen, når vi kom på legepladsen og spillede fodbold eller bordtennis - hvis vi altså havde været i skole først.

Blå bog

46-årige Ivan Nevistic Sprehn er af jugoslavisk ophav, barn af en serbisk mor og kroatisk far, men er født i Danmark og startede sit liv på Nordsjælland.

Har arbejdet i mange år inden for tøjbranchen, men har også uddannet sig som fitnessinstruktør, personlig træner og kettle bell instruktør. Har dertil uddannet sig som markedsføringsøkonom, inden han i 2020 åbnede sportstøjbutikken Supercharged i Otterup.

Nu vil han også starte en bordtennisklub i byen, da bordtennis har spillet en central rolle i hans liv. Som ung vandt han sølv ved sjællandsmesterskaberne, og for et par år siden kørte han med trailer hele vejen fra Hasmark til Nordjylland for at hente et Stiga bordtennisbord til garagen.

Ivan Nevistic Sprehn er gift med 42-årige Camilla, som han sammen har fire børn med: Isabella (20), Elias (16), Bianca (15) og Oliver (10).

Under sportsturneringerne gjaldt det om at vise "sportsmanship", besinde sig og undgå at råbe grimme ting - ellers kostede det på pointtavlen. "Pas på nerverne!" var et yndet og hyppigt tilråb fra Niels Bay. Efter turneringer på legepladsen gik drengene med i det tilhørende klubhus, hvor den stod på kage og saftevand.

- Han var bare god ved os. Vi forgudede ham, for han var jo en mentor, en coach. Og han kunne lide os, han så os som dem, vi var, og havde ingen fordomme.

Annonce

Vil gerne være mentor

På den måde var et bordtennisbord på Nørrebro medspiller til, at Ivan Nevistic Sprehn kom på ret kurs trods svære odds med opbrudte rødder og hårde omgivelser på Nørrebro.

- Niels Bay har gjort så stort et indtryk på mig i en svær tid for mig i mit liv, med en enlig mor, der havde det svært psykisk. Det, han plantede i mig, fik mig til at se, at hvis man viser oprigtig interesse i nogen, så kan man nå dem igennem sport. Han gav os selvværd og en tro på livet.

Med en bordtennisklub i Otterup håber Ivan Nevistic Sprehn at gøre noget godt for byen og særligt Otterups unge. Men han forventer også, at klubben og sporten vil gavne flere aldersgrupper og fremhæver, at videnskabelige artikler har peget på bordtennis' gode virkning på demens og alzheimers. - Så det er en sport, der favner et bredt publikum, også fordi den ikke er lige så fysisk belastende som andre sportsgrene. Foto: Dorthe Wolff

En snert af dét håber Ivan Nevistic Sprehn at kunne give videre i den bordtennisklub, han nu arbejder på at stable på benene i Otterup, efter at have boet på Nordfyn siden 2008.


Bare 10 minutters mentortid om ugen i en bordtennisklub kan være nok til at sige de rigtige ting til nogle rødder, der måske ellers er på vej i en forkert retning.

Ivan Nevistic Sprehn


- Jeg vil gerne involvere mig i byen, jeg vil gerne involvere mig i de unge - så de ikke bare kører rundt og laver ballade. Via klubben kan jeg måske få fat i nogen, så jeg kan være en slags mentor. Bare 10 minutters mentortid om ugen i en bordtennisklub kan være nok til at sige de rigtige ting til nogle rødder, der måske ellers er på vej i en forkert retning.

Bordtennisklubben har foreløbigt fået bevilget 25.500 kroner fra Nordfyns Kommunes udviklingspulje til klubben, som skal høre hjemme i Otterup Hallen, hvor planen er at have otte borde til rådighed.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Bedst på toppen af Fyn: Pernille vandt for flotteste butik

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Har du vikingeblod i årerne?

Ugeavisen Nordfyn

Nikoline sprang ud som student med et 10-tal: - Jeg er synshandicappet. For mig har det altid bare været et mål at bestå

Ugeavisen Nordfyn

Kulturhus klar igen: En rigtig mand genåbnede Støberiet efter corona

Ugeavisen Nordfyn

Bedste serviceoplevelse 2021: Vinspecialisten der går det ekstra skridt

Ugeavisen Nordfyn

Bedst på toppen af Fyn: Årets nyhed er Lækker by Lundgren

Ugeavisen Nordfyn

Klumme: Det der med at yndes med ælde

Ugeavisen Nordfyn

Bedst på toppen: Restaurant Møber fik stemmer i tre kategorier

Ugeavisen Nordfyn

Måske som første landkommune: Nordfyn satser på eldrevne renovationsbiler

Ugeavisen Nordfyn

Verdenskendt DNA-forsker svarer: Vil man kunne finde vikingebrødres nulevende efterkommere?

Ugeavisen Nordfyn

Se videoen: Her er alle vinderne i Bedst på Toppen af Fyn

Ugeavisen Nordfyn

100 år: Rund dag for rådhuset

Ugeavisen Nordfyn

Moster har også succes på havnen

Ugeavisen Nordfyn

Maria Lundgren tilbyder lækre produkter: - Jeg sælger ikke bare for at sælge

Ugeavisen Nordfyn

Corona: Rigtig mand er klar til tredje omgang

Ugeavisen Nordfyn

Fiskehuset har fokus på gode råvarer: - Vi er aldrig gået på kompromis med kvaliteten

Ugeavisen Nordfyn

Et svært år som selvstændig

Ugeavisen Nordfyn

Per både kæmper og tror på drømmen

Ugeavisen Nordfyn

Jeppe er butiksbestyrer: - Det er ikke nok at have en flot butik

Ugeavisen Nordfyn

Trods et turbulent år: Ulrik kører fortsat på

Ugeavisen Nordfyn

Vicky har et stort udvalg på få kvadratmeter:  - I sidste ende gavner det alle

Ugeavisen Nordfyn

- Forretningen skal jo være indbydende

Annonce