Bogense: Med en serie af små hurtige slag sætter Else Jæger den tunge boksesæk i bevægelse i træningsrummet hos Bogense Fysioterapi.
Boksetræningen giver sved på panden, og meningen er ikke, at den lille venlige 79-årige kvinde skal kunne gå i ringen og uddele blodnæser og blomkålsører. I overført betydning kan man dog godt sige, at hun tæsker sin parkinsondiagnose tre gange om ugen.
- Jeg får så meget ud af det. I morges var jeg ikke så frisk, men jeg tog mig sammen og kom afsted. Nu har jeg det rigtigt godt, forsikrer Else Jæger lettere forpustet af strabadserne.
Det er derfor, hun møder op og trækker boksehandskerne på hver eneste mandag, onsdag og fredag.
- Boksning indeholder flere af de elementer, som er vigtig for træning af parkinsonpatienter. Det er hård træning, hvor der blandt andet stilles krav til deltagernes hurtighed, bevægelighed og øje-hånd koordination, og det giver rigtigt meget mening, når man kender til de udfordringer, parkinson giver patienterne, fortæller fysioterapeut Kenneth Stage.
Træningen er inspireret af et amerikansk koncept kaldet "Rock Steady Boxing", der er målrettet til personer med parkinson. Rock Steady Boxing er en bokseform uden kropskontakt og bygger på faglig viden om parkinsons sygdom, styrketræning og boksning.
- Det her er det bedste, der er sket, siden jeg fik konstateret sygdommen. Man bliver meget mere frisk af at træne. Parkinson er en fremadskridende sygdom, men vi kan holde den stabil med motion og især boksningen har betydet meget for mig, fortæller Karsten Andersen, der fik diagnosen for snart et år siden.
Nedlukning gav problemer
Da coronaen lukkede Bogense Fysioterapi mere eller mindre ned i foråret, var boksetræningen da også stærkt savnet blandt deltagerne.
- Det var hele tiden en vurdering for os, at opveje om patienterne var i fare for at få større gener af ikke at træne. Så da nogen begyndte at fortælle om, hvordan de pludselig ikke kunne komme op at stå efter de havde siddet ned, åbnede vi op for træningen igen efter en måneds tid, fortæller Kenneth Stage.
Det var stort set hele holdet, der mærkede en tilbagegang, selvom de forsøgte at træne på andre måder derhjemme.
- De oplevede hurtigt en tiltagende muskelstivhed og svækkelse. Sammen med rysten og manglende bevægelighed er det typisk et af de første symptomer på parkinson. Træningen kan ikke fjerne parkinson, men deltagernes funktionsniveau kan vedligeholdes eller forbedre med boksetræning. Her er det især komponenter som hurtighed, styrke og koordination mellem øje og hånd, der tæller, siger Kenneth Stage.
Ikke kun hos ældre
Gruppens yngste deltager er Helle van Dijk på 50 år, der har haft diagnosen i fem år. For halvandet år siden begyndte hun at få det dårligere.
Helle van Dijk.Jeg er desværre del af en ganske lille procentdel, hvor sygdommen er arvelig, og jeg blev opmærksom på denved, at jeg pludseligt bliver træt i en målestok, jeg aldrig har prøvet før. Men med boksetræningen kan jeg mærke, at jeg får mere energi.
- Jeg er desværre del af en ganske lille procentdel, hvor sygdommen er arvelig, og jeg blev opmærksom på den ved, at jeg pludseligt bliver træt i en målestok, jeg aldrig har prøvet før. Men med boksetræningen kan jeg mærke, at jeg får mere energi, fortæller Helle van Dijk.
Hun er stadig på arbejdsmarkedet, men er lige kommet i en flexstilling.