Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Camilla hjælper par på vejen mod graviditet

Camilla Kruse arbejder med at øge blodgennemstrømningen i den reproduktive del af kroppen. Nogle af problemerne kan hænge sammen med den moderne livsstil, i takt med at flere af os har fået stillesiddende arbejde i fastlåste stillinger, fortæller hun. Foto: Thomas Gregersen
Camilla Kruse Stjernebjerg har uddannet sig i mulighederne for at bruge fysioterapi til at fremme fertiliteten. Nu bliver det et tilbud på klinikken i Otterup.
Annonce

Otterup: Kan en tur på fysioterapeutens briks hjælpe med at øge kvinders fertilitet? Det er et af de spørgsmål, der igennem nogle år har optaget fysioterapeut Camilla Kruse Stjernebjerg fra Otterup Fysioterapi & Træningsklinik.

- Det er en sårbar situation at være i, når man er ufrivilligt barnløs, og det er en situation, som næsten 20 procent af alle par i Danmark oplever. En af grundene til, at jeg begyndte at interessere mig for emnet, er, at jeg selv har kæmpet med at opnå de to ønskede streger på graviditetstesten, siger Camilla Kruse Stjernebjerg.

Herhjemme er der tradition for at tilbyde medicinsk eller operationel behandling, men der er efterhånden en del forskning, der understøtter, at man kan gøre andet og mere for at øge fertiliteten. Både for at øge sandsynligheden for at blive naturligt gravid og i forbindelse med medicinsk behandling.

Camilla Kruse Stjernebjerg har siden 2018 uddannet sig hos fysioterapeut Anne Marie Jensen, foregangskvinde på området i Danmark, og som noget helt nyt tilbyder hun nu behandlingerne på klinikken i Otterup.

- Det er ikke raketvidenskab, og som fysioterapeut giver vores arbejde rigtigt god mening, når man ser på nogle af de problematikker, der gør sig gældende hos infertile par. Vi har generelt fokus på at opnå fri ledbevægelighed og optimal blodgennemstrømning i kroppen. Det gælder også i tilfældet her, hvor fertiliteten er det "ømme punkt". Jeg gennemgår hele kroppen, men har specielt fokus på området omkring de reproduktive organer - lænderyg og bækken. Det er helt grundlæggende i fysioterapien, at arbejde med fri ledbevægelighed og optimal blodgennemstrømning for at fremme heling i skadet væv. Så, selvfølgelig, kan man næsten sige - må det samme gælde i denne del af kroppen, fortæller Camilla Kruse Stjernebjerg.

Forskning viser, at et bestemt øvelsesprogram kan øge infertile kvinders chancer for at opnå graviditet med over 30 procent. Et andet område, som der forskes en del i, er behandlinger af arvæv i underlivet hos infertile kvinder - det kan være efter infektioner eller operationer.

Tjekkisk metode

Metoden er opkaldt efter den tjekkiske fysioterapeut Ludmila Mojzisova. Hun arbejdede på gynækologiske afdelinger i Prag i Tjekkoslovakiet, og udviklede i 1970’erne Mojzisova-metoden.

Mojzisova-metoden består af både manuel behandling og øvelsesterapi. Behandlingen retter sig mod at mobilisere leddene og løsne spændt muskulatur. Øvelserne skal forbedre bevægeligheden i underlivet, så de reproduktive organer opnår bedst mulige betingelser.

Metoden blev i 1990'erne officielt anerkendt af det tjekkiske sundhedsministerium, og anbefales som førstevalg i fertilitetsbehandlingen i Tjekkiet

Der er gennemført en række studier af metoden i blandt andet Tjekkiet. I de grupper der modtog den rigtige behandling efter Mojzisova-metoden, var antallet af graviditeter markant højere end i kontrolgrupperne, der modtog en anden behandling.

Annonce

Øvelsesbaseret behandling

- Behandlingen er baseret på et øvelsesprogram, som man bliver lært op i og derefter kan udføre derhjemme, men vi starter altid med en længere samtale, hvor vi kommer omkring den enkelte persons situation samt en lang række emner som arbejdsstillinger, smerter, menstruationscyklus, motions- og kostvaner. Herefter laves en grundig undersøgelse af kroppen med fokus på kropsholdning og bevægelighed. Man tager, som i al anden fysioterapi, det hele menneske i betragtning, i stedet for kun at se på den enkelte kropsdel, der er påvirket, fortæller Camilla Kruse Stjernebjerg.

Når det kommer til svært nedsat bevægelighed eller arvæv efter blindtarmsbetændelse, kejsersnit, graviditet uden for livmoderen eller gener fra infektioner som klamydia, underlivs- eller blærebetændelse, skal der arbejdes mere i dybden med behandlinger på klinikken.

Camilla Kruse Stjernebjerg er med i et større fagligt netværk på området, og det giver mange gode erfaringer og oplevelser.

- Det er så fantastisk, når man oplever, at par lykkes med at blive gravide i forløbet med de her behandlinger. Det er en helt særlig følelse at kunne hjælpe dem på vej mod lige netop det mål, siger Camilla Kruse Stjernebjerg.

Den form for fertilitetsfremmende fysioterapi, som Camilla Kruse arbejder med, har sine rødder i Tjekkiet, men bliver også studeret og udviklet i USA. Foto: Thomas Gregersen
Manuel behandling af organerne er stadig relativt nyt i faget, men i mine øjne hjælper det os til at se kroppen som et samlet system. Uanset om du arbejder med fertilitet eller andre dele af kroppen, spiller nervesystem og cirkulation ind, siger Camilla Kruse. Foto: Thomas Gregersen
Patienten får en række hjemmeøvelser, hvor hovedformålet er holdningskorrektion og fri bevægelighed i bækken, ribben og rygsøjle. Foto: Thomas Gregersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce