Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Efter 40 år som dagplejemor: - Jeg har ikke svært ved at finde sengen om aftenen

Jane Juul Larsen er født i Lumby, men købte i 1977 hus i Søndersø, hvor hun startede dagpleje i 1980. Foto: Dorthe Wolff
Jane Juul Larsen står til at modtage Dronningens fortjenstmedalje for 40 års tro tjeneste som dagplejer på Nordfyn. Fire årtier der startede med 60 timers arbejdsuger, og i alle årene har hun været glad for arbejdet med børnene. En ting glæder hun sig dog til ved at gå på efterløn senere på året.
Annonce

Søndersø: Den 1. marts er det 40 år siden, at Jane Juul Larsen som 23-årig åbnede dagpleje i sit hjem i Søndersø. Egentlig havde hun som ung pige en forestilling om, at hun skulle være klinikassistent hos en tandlæge, og hun tog derfor rundt og ringede på hos alle nordfynske tandlæger for at høre, om de manglede en sådan. Men da de ikke lige gjorde det, endte hun i et rengøringsjob i en børnehave. Og så førte det ene til det andet.

- Derfra kom jeg videre som medhjælper i børnehaveklassen i Særslev, og på et tidspunkt søgte man nye dagplejere i kommunen. Min svigerinde var dagplejer og spurgte, om ikke jeg skulle prøve det. Det gjorde jeg så, og jeg har hængt ved lige siden, fortæller den i dag 62-årige Jane Juul Larsen.

- Jeg har altid været glad for at passe børn. Jeg kunne rigtig godt lide at arbejde som medhjælper i børnehaveklassen, men jeg syntes, at der var mange løse tråde, og derfor kunne jeg godt lide tanken om at arbejde derhjemme. Jeg synes, det er rart med en lille gruppe børn frem for en stor børnegruppe i en institution. Man får et tættere forhold til børnene på den måde, og i institutionen er det jo ikke altid den samme, forældre afhenter ved, og så kan der være information, der glipper.

- I de første mange år var der heller ikke faste regler om børnenes alder. Der havde jeg jo børn helt ned til tre måneder og store børn op til skolealderen, fordi der ikke var noget, der hed fritidsordning dengang.

Jane Juul Larsen, dagplejemor gennem 40 år

Annonce

60 timers arbejdsuge

Jane Juul Larsen, fortæller, at hun nok altid har været "en lidt tilbageholdende pige, der ikke har bruset frem", men som har været god til at lytte. En evne, der nok har været gavnlig i samarbejdet med forældre.

- Som jeg siger, hvis vi først får forældrene kørt ind, så er det intet problem med børnene. Derfor er det i første omgang vigtigst at få tilliden fra forældrene. Så skal alt andet nok falde på plads.

Og det må man sige, at det har gjort for den garvede dagplejemor. Også selvom dagplejelivet de første mange år var et krævende job med lange arbejdstimer.

- Da jeg startede hed det jo dagpleje fra seks morgen til seks aften. Mange forældre havde kun én bil eller skulle med bybussen til Odense, når de arbejdede på sygehuset. Det tog lang tid at komme frem og tilbage, så der havde jeg en arbejdsuge på 60 timer.

Først omkring tyve år senere kom åbningstiden ned på 48 timer.

- I de første mange år var der heller ikke faste regler om børnenes alder. Der havde jeg jo børn helt ned til tre måneder og store børn op til skolealderen, fordi der ikke var noget, der hed fritidsordning dengang. Så havde jeg både skolebørn, som skulle passes nogle timer, inden de kunne sendes afsted i skole, og samtidig havde jeg spædbørn, der skulle have sutteflaske og grød. Det passede som regel med, at de store kom tilbage fra skole ved middagstid, og så sad vi og klippe-klistrede, imens de små sov lur.

Annonce

Dronningens fortjenstmedalje

Der er derfor sket mange store forandringer i hendes tid som dagplejemor. En anden forandring er al den registrering, der i dag skal laves på hvert barn.

- Jeg er jo ikke opvokset i det computer-halløj, så det fylder så meget i mit hoved, og jeg vil hellere bruge tid på at være sammen med børnene, lyder det fra dagplejemoren, der derfor ikke kommer til at savne den tekniske side af arbejdet, når hun går på efterløn den 30. juni.

Børnene er en anden snak, men flere af de "gamle" børn, hun har haft i dagpleje gennem tiden, kommer stadig på besøg, så det håber hun vil fortsætte. Og der er nok "at tage af":

- Da jeg havde 25 års jubilæum, opgjorde jeg, at jeg havde haft 75 faste børn inde igennem huset. Dertil kommer en masse gæstebørn, og i dag har jeg overhovedet ikke styr på, hvor mange børn, jeg har haft, smiler Jane Juul Larsen, der altså når at fejre 40 års jubilæum som dagplejer i Distrikt Søndersø, Nordfyns Kommune, inden hun lukker kapitlet som dagplejemor. I den anledning har Jane takket ja til at modtage Dronningens fortjenstmedalje.

Udover dronningens anerkendelse, får Jane Juul Larsen også cadeau fra arbejdsfællerne i Børnehuset Mælkevejen, hvor hun er kendt som en god kollega og en vellidt dagplejemor. Siden et sygdomsforløb med blodpropper har Jane arbejdet i børnehusets gæstedagpleje, hvor distriktets børn kommer, når deres egen dagplejemor er syg eller på kursus. Da hun skulle tilbage fra sygdomsforløbet skulle der nemlig nedlægges en dagplejer, og der meldte Jane sig til at starte i Mælkevejen den sidste tid som dagplejer.

Egentlig ville hun have været klinikassistent, men ad tilfældighedernes vej endte Jane Juul Larsen som dagplejer. Foto: Dorthe Wolff
Annonce

Kan sagtens finde sengen

Når kalenderen viser 1. juli ser Jane Juul Larsen frem til, at hun sammen med sin mand kan komme på flere og længere ture med deres campingvogn. For eksempel håber hun, at de når til Italien denne sommer. Og selvom hendes arbejdstimer idag er tæt på det halve af, hvad hun startede ud med for 40 år siden, lægger hun heller ikke skjul på, at det kan være hårdt at stå op og åbne gæstedagplejen klokken 6.15 fem dage i træk.

- Jeg har ikke problemer med at finde sengen om aftenen, lad mig sige det sådan.

Foto: Dorthe Wolff
Foto: Dorthe Wolff
Foto: Dorthe Wolff
Foto: Dorthe Wolff
Foto: Dorthe Wolff
Foto: Dorthe Wolff
Foto: Dorthe Wolff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce