Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Efter syv år på kontanthjælp: Nu har Lajla både fået job og lettere til smil.

55-årige Lajla Kis Andersen har nu været ansat i Bogense Hallerne i fire måneder og har fået et helt andet liv med lettere til smil. Foto: Thomas Gregersen

55-årige Lajla Kis Andersen var nærmest parkeret på kontanthjælp og havde svært ved at tro på en fremtid på arbejdsmarkedet. Indtil hun tilfældigt så en jobannonce fra Bogense Hallerne.

Annonce

Bogense: Det er tidligt tirsdag morgen, og mens de første motionister langsomt træder træningsmaskinerne op i omdrejninger har Lajla Kis Andersen allerede været i gang et stykke tid. Der bliver tørret af på alle overflader, støvsuget og vasket gulv, så det populære motionscenter ved Bogensehallerne kan tage pænt imod dagens gæster.

Selvom hun er stået tidligt op hjemme i Otterup og har travlt inden den helt store invasion i omklædningsrummene, så er humøret højt hos hallernes nye 55-årige serviceassistent.

Det kan ellers godt være svært at rette ryggen ud, når man i årevis har slået hovedet mod kontanthjælpsloftet. Det vil Lajla Kis Andersen gerne skrive under på.

Efter mange år i en ufaglært stilling på fabrik i Otterup blev hun ledig, og da dagpengeperioden i 2010 blev sat ned fra fire til to år stiftede Lajla Kis Andersen første gang bekendtskab med kontanthjælpen.

- Jeg har altid været i fagforening, men den forsikring blev jo mindre og mindre værd, efterhånden som man skar perioden ned. Det var hårdt, for jeg havde altid klaret mig selv og havde forsvoret, at jeg nogensinde skulle havne på kontanthjælp, fortæller hun.

Men når man som Lajla Kis Andersen stod i sidste halvdel 40'erne og uden en egentlig uddannelse, var det svært at finde vej tilbage på arbejdsmarkedet i kriseårene.

Lajla Kis Andersen og Kenneth Clasen er det faste personale i hallen, hvor Lajla har overtaget rengøringen i motionscentret. Foto: Thomas Gregersen
Annonce

Fik nok

Efter næsten syv år i systemet med to ugentlige jobansøgninger, efterfølgende afslag, skiftende praktikforløb og et fratræk på 1000 kroner på grund af kontanthjælpsloftet, havde hun fået nok.

- Det har simpelthen været så frustrerende. Ikke mindst når jeg har været i et praktikforløb som har været rigtigt godt, og man så ikke kan få lov at forlænge det, siger Lajla Kis Andersen.

Så da hun i sommer tilfældigt faldt over en jobannonce fra Bogensehallerne i ugeavisen, slog hun til.

- Jeg har fået så mange afslag. I bedste fald fik jeg afslag, men som regel hørte jeg slet ikke noget. Så selvtilliden kunne ligge på et meget lille sted. Dåbsattesten var jo heller ikke blevet bedre siden jeg første gang blev ledig. Men jeg tænkte bare, at jeg ville ud af det system nu. Så jeg fik skrevet og sendt ansøgningen på email - og en time senere ringede Jørgen Møller fra hallens bestyrelse og indkaldte mig til samtale, fortæller Lajla Kis Andersen.

Samtalen gik godt, men da hun ikke fik svar på det aftalte tidspunkt, var hun allerede godt i gang med at indstille sig på et nyt nederlag.

- Jeg blev faktisk også vred, så da Jørgen Møller endelig ringede, startede jeg med at skælde ham godt og grundigt ud. Da jeg endelig lod ham få et ord indført, sagde han, at han faktisk ringede for at fortælle, at jeg havde fået jobbet, griner Laila Kis Andersen.

Bagefter ringede hun jublende til sin datter og kunne ikke andet end råbe: Jeg fik det, jeg fik det.

Annonce

Mange ressourcer

I Bogensehallerne er både halinspektør Kenneth Clasen og bestyrelsesformand Jørgen Møller glade for valget af Lajla Kis Andersen.

- Lajla er ansvarsbevidst, selvkørende og tager ejerskab på sine opgaver. Vi stod og var ikke særligt godt tilfredse med det rengøringsselskab vi havde, så vi valgte at tage opgaven selv og ansætte en medarbejder. Det har virkelig ændret rengøringen og Lajla får masser af ros fra brugerne af motionscentret, fortæller Kenneth Clasen.

- Udover at vi synes, vi har fået den rigtige medarbejder, så betød Lajlas historie også noget for os. Det er vigtigt, at man som arbejdsgiver ikke dømmer en ansøger ude allerede fordi, vedkommende har en lang historie på kontanthjælp. Vi har fået en medarbejder med masser af ressourcer, mener Jørgen Møller.

Lajla Kis Andersen er lige nu ansat på 28 timer om ugen, men tanken er, at det bliver flere timer - og måske fuld tid, når Bogensehallerne kommer i gang med flere planlagte byggeprojekter, der blandt andet betyder en udvidelse af omklædningsrummene ved motionscentret.

- Økonomisk skal man faktisk bare op på 25 timer, før der er en gevinst i forhold til kontanthjælpen. Men det vigtigste for mig har været, at komme ud af systemet. Da jeg kørte hjem efter min første arbejdsdag, tænkte jeg kun: I dag har jeg tjent mine egne penge. Den sætning kørte bare rundt i hovedet på mig, smiler Lajla Kis Andersen.

Annonce

Konstant pres

- Som kontanthjælpsmodtager bliver man sådan set umyndiggjort. Selv når man bliver kaldt til en jobsamtale, har man en sagsbehandler fra jobcentret med. Jeg havde det sådan, at jeg ikke kunne få mig selv til at gå ned og handle i dagtimerne, fordi folk ville undre sig over, hvordan jeg havde tid til det. Man er også konstant i dårligt humør, fordi der altid mangler penge sidst på måneden. Det præger en meget, fortæller hun.

Udover økonomien er det mest den frihed, der faktisk ligger i at arbejde, som Lajla Kis Andersen er glad for.

- Mine børn har fået en meget mere glad mor og jeg har selv fået et helt andet overskud til mit lille barnebarn, selvom jeg nu står tidligt op og kører på arbejde om morgenen. Der er en følelse af at arbejde og så kunne nyde at have fri med god samvittighed, når man går på weekend, mener hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce