Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Ejer opfordrer: Lad os passe endnu bedre på Æbelø

Mange flere end tidligere lægger vejen forbi den ellers uberørte natur. Derfor er det vigtigt, at man følger de gældende regler for færdsel på øen. Grafik: Nordfyns Kommune
Den helt særlige uberørte natur på den nordfynske ø er under pres på grund af et stort antal besøgende.
Annonce

Æbelø: Nordfyns Kommune rummer et antal sårbare naturperler, som løfter kommunen op i sværvægterklassen for naturoplevelser. En af disse er Æbelø med omliggende holme. Æbelø har noget af Fyns mest uberørte natur, med en række arter der er sjældne andre steder.

Det er blandt andet det eneste sted udenfor det sydlige Langeland, hvor der er chance for at høre en pirol, en efter danske forhold meget eksotisk fugl – solsortestor, men hannen er næsten helt gul.

- Den slags oplevelser skal vi værne om, for vores børn og børnebørns skyld, for når først de forsvinder, er det langt fra sikkert, at de kommer igen, siger Esben Terp Fjederholt, der er biolog i Nordfyns Kommune.

Sådan er reglerne på Æbelø

Reglerne, som også kan læses på den nye infotavle ved Jersore, kommer i deres fulde udstrækning her:

GENERELT

Du må færdes fra kl. 6 til solnedgang, på markerede veje på kortet og på de åbne arealer,

På Æbelø må du færdes og gøre ophold langs stranden,

Hunde skal holdes i snor,

I fuglenes yngletid, 1. marts - 15. juli, må du ikke gå i land på Dræet eller gå udenfor vejen på Æbeløholm. Adgang forbudt på Drætte Holm 1. marts - 1. september,

Du må ikke fjerne planter, svampe og dyr, og dødt ved/træ – og ikke samle brænde,

Ingen åben ild, primus dog undtaget,

RIDNING er tilladt, når følgende retningslinjer overholdes:

Ridning kræver forudgående tilladelse fra AAGE V. JENSEN NATURFOND. Ansøgningsformular findes på hjemmesiden,

Ridning over Æbeløholm og Bråddet skal ske på vejen,

Det er tilladt at ride på anvist rute på Æbelø. Ridning på Æbeløs øvrige stier, og på Sletten ved Æbeløgård, er ikke til­ladt. Følg retningslinjerne på de opsatte piktogramskilte,

Der gives tilladelse til én gruppe på maksimalt 10 he­ste per dag,

Vis hensyn til andre gæster.

Sammen med øens ejer, Aage V. Jensens Naturfonde, opfordrer han til, at man passer endnu bedre på den unikke naturperle.

Æbeløs udfordrende adgangsveje har altid været garant for en vis grad af fred og uforstyrrethed på øen, men i takt med at øens herlighedsværdi er blevet mere kendt, og flere er blevet bedre til at bruge deres kroppe, også i lidt længere tid ad gangen, er besøgstallet på øen vokset.

Annonce

Under pres

Det har betydet, at øens natur er kommet under pres. Aage V. Jensens Naturfond, der ejer og administrerer ø og holme, har derfor taget initiativ til en fastere kurs overfor områdets mange gæster. Reglerne er ikke nye, men det har vist sig nødvendigt at gøre mere ud af formidlingen af dem, og samtidig øge overvågningen derude, ligesom det er blevet besluttet, at overtrædelser i fremtiden vil medføre politianmeldelse.

Organiserede ture kræver forudgående tilladelse fra Aage V. Jensens Naturfond. For at sikre naturoplevelsen for alle, gives tilla­delse til én organiseret eller guidet tur pr dag til Æbelø, mens overnatning og teltning kun må ske med tilladelse fra Aage V. Jensens Naturfond, og kun på den officielle overnatningsplads. Naturbeskyttelsesloven giver ret til én overnatning på strandbredden - uden telt eller lig­nende.

En rundtur på Æbelø, til fods fra Jersore, er på mindst 15 kilometer, heraf otte kilometer vadning i lavt vand – det er noget der kan mærkes i benene dagen efter!

- Pas godt på øen, så der også er gode naturoplevelser derude til fremtidige generationer, lyder opfordringen fra Esben Terp Fjederholt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Beethoven i Bogense Kirke

Annonce