Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Er Nordfyns Kommune stadig den tungeste? 2500 nordfynboer spørges om sundhed

Et 2020 og starten på 2021 med coronabegrænsninger har gjort det umuligt at samle deltagerne til fælles vejning og aktivitet i Veflingehallen. Og derfor er det også svært at opgøre det præcise vægttab på de to år, hvor det var målet  at tabe et ton. Men det ser ud til, at der stadig mangler i gennemsnit et kilo pr. deltager. Arkivfoto: Sugi Thiru
En ny sundhedsprofil skal vise, om Nordfyns Kommune stadig har Danmarks tungeste befolkning. Veflinge-projekt nåede ikke i mål med at tabe et ton på to år. Men initiativtagerne fortsætter med sunde opfordringer til deltagerne.

Nordfyn: Hvor meget tid bruger du på en typisk uge på moderat og hård fysisk aktivitet?

Hvor ofte spiser du brød med smør, Kærgården, minarine, plantemargarine, fedt?

Hvordan vurderer du selv din vægt?

Det er blot tre af en lang række spørgsmål, som 300.000 danskere fra fredag 5. februar bliver bedt om at svare på, når Sundhedsstyrelsen igen vil kortlægge vores sundhedsprofil.

I Nordfyns Kommune blive skemaet sendt til 2500 tilfældigt udvalgte personer over 16 år.

Sidst et bredt udsnit af den danske befolkning blev spurgt til deres vaner med blandt andet motion, kost, rygning, alkohol, og hvordan de selv synes, de har det fysisk og mentalt, var i 2017.

Dengang mundede undersøgelsen ud i en kedelig førsteplads for Nordfyns Kommune, der kunne kalde sig Danmarks fedeste kommune, idet 61,3 procent af nordfynboerne var overvægtige og næsten hver fjerde svært overvægtig.

Det fik både kommune og private til at sætte gang i en række initiativer for at hjælpe nordfynboerne med at blive sundere og lettere.

Et af de private initiativer er Tab et ton i Veflinge, hvor omkring 200 borgere med de to initiativtagere Anne Margrethe Dalskov og Doris K. Mortensen i spidsen satte sig for, at de tilsammen skulle tabe et to på to år ved hjælp af mere motion og sundere kost.

Projektet blev løbet i gang med et stort arrangement i Veflingehallen midt i januar 2019, og dengang var tanken, at afslutningen to år efter også skulle markeres med en stor fælles markering i januar 2021.

Men sådan blev det naturligvis ikke på grund af forbuddet mod at samles flere end fem personer.

Annonce

Veflinge nåede ikke et ton

Og nej, de aktive Veflinge-borgere nåede heller ikke i mål med at  tabe et ton på to år. 793,2 kilo blev det til, så der mangler altså stadig 206,8 kilo.

For der kom en corona-pandemi i vejen med lange perioder uden mulighed for holdtræning og en trang til at spise og drikke lidt for meget og lidt for usundt for at forsøde tiden i hjemmeisolation.

- Men det er jo kun godt et kilo pr. deltager, konstaterer Anne Margrethe Dalskov. Så hun og Doris K. Mortensen har ikke opgivet troen på, at målet kan nås, selv om det ikke bliver på to år.

De satser stadig på at kunne samme flokken til en fælles afslutning, måske i april. Og i mellemtiden har de sat et nyt mål: Kan vi ikke tabe 1000 kilo, kan vi måske gå 1000 kilometer, skriver de på projektets Facebook-side, hvor de laver en kilometer-konkurrence fra 12. til 28. februar.


Kan vi ikke tabe 1000 kilo, kan vi måske gå 1000 kilometer.

Opfordring til deltagerne i "Tab et ton"


Spørgeskemaet til den nye sundhedsprofil lander enten i e-boks eller i postkassen til de, der er fritaget for digital post. Der vil være et par måneder til at svare, og de udvalgte nordfynboer har noget at leve op til, for for fire år siden toppede kommunen ikke bare på vægten, men også på svarprocenten, der lå omkring 73.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce