Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Et spørgsmål om intelligens

Kært barn har mange navne. Et af dem er flishuggeren og det er der en grund til. For eksempel fordi man kan finde på, at gå i kompostbunken og trække sidste års juletræ ind under sofabordet for at splitte det ad. Foto: Thomas Gregersen
Klumme

Klumme: Den kloge narrer den mindre kloge, siger man. Når det kommer til bassethunden Eleanor, så har min ekskone allerede stillet sin diagnose.

- Den hund er sgu ikke for klog, siger hun med en hovedrysten. Det var sådan cirka det samme, hun sagde om mig, før vi blev skilt, så jeg har delvist stillet mig på Eleanors side i den debat.

Og det er ikke kun et spørgsmål om solidaritet. I starten var jeg nok lidt i tvivl, men jeg er faktisk ikke så sikker på, at hunden er dum. Eleanor er - lige som en kat - mere sin egen. Og hvis vi ikke passer på, er det hende der opdrager os.

Annonce

Meget langt til begejstring

I vores familie har vi altid haft cockerspaniels. Det er en hund, der hurtigt bliver så begejstret, at halen er i fare for at brække af ved roden - og den kan blive ved med at hente den samme bold i den samme have, indtil tungen bliver blå, og hunden nærmest er ved at kaste blod op.

En bassethund har meget langt til begejstringspunktet, og hvis du forventer, den gider hente en bold for dig, så er du dømt til at blive skuffet.

Men dum er den altså ikke. Den kan for eksempel tælle. Hvis du putter tre godbidder i lommen og kun giver den de to, så har du dens udelte opmærksomhed. Den render lige i hælene og støder sin snude ind i knæhaserne på dig, indtil den sidste kiks forlader lommeulden.


Men dum er den altså ikke. Den kan for eksempel tælle. Hvis du putter tre godbidder i lommen og kun giver den de to, så har du dens udelte opmærksomhed indtil den sidste kiks forlader lommeulden.


Når cockerspanielen plejede at høre vores bil motorbremse for enden af vænget, dansede den rundt på bagbenene og udstødte jublende pibelyde foran hoveddøren, når vi trådte ind.

Annonce

Er den død?

Når du kommer hjem til en bassethund, kan man et kort øjeblik frygte, at kræet er sovet stille ind. Så er det alligevel lige ved, jeg drager et lettelsens suk, når Eleanor endelig løfter det ene øjenbryn fra sin kurv og konstaterer: Nå, det er bare dig, kan vi snuppe gensynsscenen senere, for jeg er lige midt i noget!

I starten troede jeg, det var dovenhed, når køteren med 100 procent sikkerhed altid smed sin lange krop og gjorde sig komplet ledeløs under en gåtur. Men efterhånden er det tydeligt, at denne pludselige træthed indtræffer, når det går op for hende, at turen er ved at være færdig. I det øjeblik hun lurer, at vi enten nærmer os den hjemlige parcel eller det sted, hvor vi efterlod bilen, så siger det klask og benene giver efter under hende.

Uanset om regnen står ned. Hun lægger sig - og du kan opgive at få hende videre, før det passer ind i hendes planer eller du får løftet den lange usamarbejdsvillige krop op og båret den.

Annonce

Nattesøvnen er i fare

HVER gang hun er kommet ud i haven, bruger hun det samme trick. Det kan være ok i dagtimerne, hvor man bare kan lukke døren og vente til dyret kommer på bedre tanker. Men når jeg selv er oppe og nattetisse klokken 02.15, og hun bliver luftet samtidig, smider hun sig midt på terrassen med sit dybeste suk ... lad os bare sige det sådan, at på det tidspunkt af døgnet er min tålmodighed sjældent så stor og et kvarters frisk luft gør ikke noget godt for min chance for at vende tilbage til søvnens lyksaligheder.

Det er i disse døgnets mørke timer, jeg har introduceret godbidden som forhandlingsmiddel. Når hunden ligger to meter fra terrassedøren, men tydeligvis ikke kan høre min dæmpede men mere og mere desperate kalden.

På en gang har jeg lyst til at skråle forbandelser efter kreaturet af mine lungers fulde kraft, men situationen bliver ikke bedre, hvis jeg i min afmagt vækker ungerne. Så det har været adskillige halve timer med skiftevis venlig lokken til hviskende trusler om vold med en fluesmækker.

Hun kan tydeligvis ikke høre mig, for hun ligger og kigger i den anden retning, mens jeg klaprer tænder i døråbningen. Når jeg så går de syv meter fra terrassedøren og med et sagte svup fra gummilisterne åbner køleskabet, så kommer den lavbenede torpedo i en ufattelig fart.

Annonce

Vent på hamburgerryggen

Allerede efter den første gang fattede hun at udnytte forretningspotentialet i mit desperate behov for skønhedssøvn.

Smid dig ned og afvent en skive hamburgerryg.

Jeg har prøvet at trække det der Matadorkort: Kom ind og gå direkte i seng, selvom du passerer dørtrinnet, indkasserer du ikke en skive hamburgerryg. Men hun er på alle måder en hård hund at forhandle med.

I torsdags var Eleanor en tur på vægten ved dyrlægen og pilen stoppede først ved 19,7 kilo. Det er forholdsvist højt for en syv måneder gammel hund, der i teorien kan vokse et halvt år mere.

Da vi med et skræmt blik i øjnene og bævende stemmer spurgte veterinærsygeplejersken, hvor det dog skulle ende henne, lød der kun et undertrykt fnis.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Danmarks bedste portrætmaler får fast galleri i Bogense

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Flensborg kommer til Nordfyn: Sønderjyderne i Morud inviterer til foredrag om byen lige over grænsen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Rekordår: Når jorden skælver og himlen bliver sort rimer traktortræk på folkefest

Ugeavisen Nordfyn

Sjællandske Spiderman sparer Bogense Kirke for mange tusinde kroner

Ugeavisen Nordfyn

Håndværk og skallesmæk: Vikingerne slår lejr ved Glavendrup

Ugeavisen Nordfyn

Vildeste maskiner: Særslev går traktor-jubilæums-amok

Ugeavisen Nordfyn

Morud skyder traditionsrig byfest i gang: - Det er i hvert fald ikke velvilje, der mangler

Ugeavisen Nordfyn

Lær de fem kærlighedssprog flydende

Ugeavisen Nordfyn

Kulturposten er klar med masser af tilbud

Ugeavisen Nordfyn

Pedalkraft over polarcirklen: Gamle spejderkammerater sætter kurs mod Nordkap

Ugeavisen Nordfyn

Hædret på havnen: Henning fik en havfrue for sin indsats

Ugeavisen Nordfyn

Svær stafet: Gennemblødt start blev til pæn succes

Ugeavisen Nordfyn

Fest i Skamby: Kopibands er lig med ægte festivalstemning

Ugeavisen Nordfyn

Unge kvinder kommer gamle mænd til undsætning

Ugeavisen Nordfyn

Har du en idé til en ny sti i kommunen? Ny digital løsning til indsamling af stiønsker

Ugeavisen Nordfyn

Væv'li profil: Mudderpøl er blevet lækkert bytorv med kunst

Ugeavisen Nordfyn

Nu kan man officielt følge den nye del af den nordfynske kyststi fra Skåstrup til Bogense

Ugeavisen Nordfyn

Helt ny serie: Danmarks bedste portrætmaler udstiller i Galleri Huset Knægt

Ugeavisen Nordfyn

Højt niveau: Internationale topmusikere i Bogense Kirke

Ugeavisen Nordfyn

Her er vinderne: Mere end 700 ballonbilleder

Ugeavisen Nordfyn

Den spanske syge kommer til Nordfyn

Ugeavisen Nordfyn

Præriekoncerter var et hit: Ditlevsdal planlægger allerede flere koncerter næste sommer

Ugeavisen Nordfyn

Revyfolk i gensynsglæde: Pølsepoul går lige i mellemkødet

Annonce