Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Biblioteket anbefaler: Faret vild i livet

Bibliotekar Hans Trygve Birkeland anbefaler Helle Helles nye bog "Bob". Foto: Bibliotek & Borgerservice
Bibliotekar Hans Trygve Birkeland anbefaler ”Bob” af Helle Helle

Jeg fik lyst til at læse Helle Helles nye roman ”Bob” af hele fire grunde. For det første: jeg synes hun er en god forfatter. For det andet: bogen er kort.

For det tredje: titlen er symmetrisk, ligesom hendes eget navn (okay, symmetrisk på en anden måde – men alligevel!) og det synes jeg er morsomt.

Og for det fjerde: jeg løb tit forbi Helle Helles hus, da jeg boede i Sorø for en del år tilbage – hvilket viser, hvordan tilfældigheder kan afgøre ens valg. Og det har vist sig at passe uhyggeligt godt med bogens tema.

Bob er en ung mand fra Lolland, som flytter til København i midten af 80´erne. Historien fortælles af hans ret fraværende kæreste, som forfatteren på underfundig vis lader kigge ind i Bobs liv.

Bob svæver i et tomrum mellem barndommen og det etablerede voksenliv. Han ved ikke, hvad han vil, men driver bare retningsløst afsted og knytter sig aldrig helt til nogen. Man mærker en sårbarhed i Bob, der ikke udspringer fra noget bestemt, men som viser, at han er et menneske på søgen efter et ståsted.

Annonce

Små detaljer

I bogen siges der ofte mere med bare én sætning end mange andre bøger gør med et helt kapitel – som når vi får beskrevet tankemylderet i Bobs hoved: ”Lange tankerækker udsprang konstant fra alt, han oplevede og stødte på, fra et smattet stykke græstørv til kløe i øret”.

Helle Helle har en særlig evne til at skabe fortættede billeder, der hos læseren vækker minder og genopfrisker stemninger og følelser, man havde glemt.

Hun er også opmærksom på de mange små, men ikke ubetydelige detaljer i menneskelivet - ting man selv har oplevet - nuancer af hverdagslivet, der viser bevidsthedens rigdom.

Historien om Bob er flertydig, og hvad der vækker genklang i den enkelte læser afhænger af, hvem man selv er.

Men Helle Helles historie rører også ved noget alment, som behandles med den poetiske sans for sprog og ord, der er forfatterens særlige kendemærke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce