Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Flot resultat: Søndersø Kirke renoveret for syv millioner

De nykalkede vægge og et helt nyt gulv har givet mere lys i kirkerummet, mener menighedsrådsformand Bente Kaysen og sognepræst Ulrik Andersen. Samtidig er der købt to nye lysekroner til korsarmene og de gamle lysekroner er blevet renoveret. I korsarmene skal der ikke længere være bænke, men stole - så rummene giver flere muligheder for at blive brugt til arrangementer og lignende. Foto: Thomas Gregersen
1. oktober er det præcis et år siden, Søndersø Kirke lukkede for at give plads til en indvendig renovering. I øjeblikket tages de sidste penselstrøg og de sidste sten lægges i gulvet.
Annonce

Søndersø: Da kirkegængerne sidste efterår rykkede ud, så håndværkerne kunne rykke ind, var det med planen om en genåbning i oktober i år. Og selvom der ofte dukker overraskelser op, når man begynder at rode med gamle huse, så er både budget og arbejdsproces forløbet fuldstændigt efter en snor.

Der er lavet nyt varmeanlæg, så der nu ligger varme direkte under hver bænk, der er lagt nyt gulv, nye lysekroner, nyt lydanlæg og alt indvendigt er blevet pudset og kalket, mens bænkene har været pillet ud.

Alt i alt løber arbejdet op i godt syv millioner kroner, men det har været hver en kroner værd, hvis man spørger menighedsrådsformanden og sognepræsten.

- Der er stort set ikke andet end altertavlen og prædikestolen, der ikke har fået en omgang. Det er simpelthen blevet så flot, fortæller menighedrådsformand Bente Kaysen.

Både hun og sognepræst Ulrik Andersen glæder sig da også til snart, at kunne vise resultatet frem.

Annonce

Overraskelse til genåbningen

- Det hele er blevet lyst og flot. Fornemmelsen er næsten som at træde ind i noget helt nyt, selvom en stor del af kirken stammer tilbage fra 1200-tallet. Hvis vi nu kan lade være, at tage billeder af bænkene, så synes jeg faktisk den nye farve skal være en overraskelse til folk ved åbningen, siger Ulrik Andersen, der efter et år med gudstjenester i Skamby nu også glæder sig til at komme "hjem" til sin egen kirke.


Det hele er blevet lyst og flot. Fornemmelsen er næsten som at træde ind i noget helt nyt, selvom en stor del af kirken stammer tilbage fra 1200-tallet. Hvis vi nu kan lade være, at tage billeder af bænkene, så synes jeg faktisk den nye farve skal være en overraskelse til folk ved åbningen

Sognepræst Ulrik Andersen


Det var meningen at de gamle gule teglsten i gulvet skulle have været genanvendt, men det kunne ikke lade sig gøre. De var simpelthen lagt lidt for godt fast i cementen, da kirken sidst blev renoveret i 1974.

Undervejs i processen har Nationalmuseets eksperter også været forbi, for at lave forundersøgelser til en renovering af kalkmalerierne i den ene korsarm.

Sådan så kirken ud i december sidste år. Nu er den sidste hånd ved at blive lagt på den store indvendige renovering. Arkivfoto: HENRIK ANDERSON

Den 11. oktober genåbnes kirken med deltagelse af biskop Tine Lindhardt og musikalsk af Den Kongelige Livgardes messingkvintet.

- På grund af covid-19 er vi nødt til, at gæsterne skal bestille billetter hos mig i præstegården. Vi skal selvfølgelig sørge for, at vi ikke kommer til at sidde for tæt. Men hvis man ikke er blandt de heldige, så er der heldigvis mulighed for at opleve kirken søndag efter søndag, smiler Ulrik Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce