Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Gymnasieelever på vej til Christiansborg: Vil styrke foreningslivet for de unge

De fire nordfynske gymnasieelever (fra øverst til venstre) Marie, Freja, Marie og Mathilde har udviklet appen Tilibee, der skal styrke foreningslivet for danske unge. Foto: Anders Ranthe 
Mange unge har svært ved at finde tiden og overskuddet til at involvere sig i foreningslivet. Men det ønsker fire elever fra Nordfyns Gymnasium at ændre på med deres nye app Tilibee. Nu skal de snart præsentere deres idé til landsfinalen i SamfundsCup 2021.

Nordfyn: - De unge i dag har en meget travl hverdag. Det er ikke altid, der hverken er tid eller overskud til at gå ned og spille badminton eller lignende nede i foreningen. Så vi vil gerne fokusere på de individuelle behov, de unge har, forklarer Marie Lind Knabe.

Til dagligt går hun i 3.f på den samfundsfaglige studieretning på Nordfyns Gymnasium. Sammen med sine klassekammerater Freja Vang Nørgaard, Mathilde Hauge Rasmussen og Marie Kingo Rasmussen har hun udviklet appen Tilibee. En app, der skal hjælpe med at styrke foreningslivet for danske unge.


De fleste begynder faktisk at melde sig ud, når de når 13-15-års alderen.

Marie Lind Knabe, Nordfyns Gymnasium


- I de tal, vi har fundet, kan vi se, at det er rigtig svært for mange unge mennesker at fastholde sig i foreningerne rundt omkring. De fleste begynder faktisk at melde sig ud, når de når 13-15-års alderen, uddyber Marie Lind Knabe.

Annonce

SamfundsCup 2021

App'en, der stadig er på prototype-stadiet, har de unge kvinder opfundet i forbindelse med deres deltagelse i SamfundsCup 2021.

SamfundsCup 2021

SamfundsCup 2021 er en innovationsorienteret konkurrence, der siden 2009 har inviteret Danmarks samfundsfaglige gymnasieelever til at komme med kreative løsninger på en given problemstilling.

Konkurrencen er delt op i henholdsvis regions- og landsmesterskab. I de forgange år har landsmesterskabet foregået på Christiansborg. På grund af corona vil det i år foregå virtuelt den 5. marts 2021.

I år er temaet "Medborgerskab - Rettigheder og pligter i et demokratisk samfund".

Dommerpanelet i år består af Tommy Ahlers (V), Rosa Lund (Ø), Uddannelseskonsulent ved Fonden for Entreprenørskab Lars Frisdahl og Morten Christensen fra udviklingsbureauet BETA, der har speciale i velfærdsinnovation.

Vinderne får 10.000 kroner. 

En fagligt funderet og innovationsorienteret konkurrence, hvor man siden 2009 hvert år har inviteret landets samfundsfaglige gymnasieelever til at komme med kreative løsninger på en given problemstilling.

I år har idéudviklingen skullet foregå ud fra temaet "Medborgerskab - rettigheder og pligter i et demokratisk samfund".

De unge gymnasieelever overvejer at forsøge at sælge deres idé videre, når de har færdigudviklet produktet. Foto: Anders Ranthe

Tirsdag den 2. februar blev det annonceret, at de sammen med et andet hold fra Region Syddanmark var gået videre fra regionsmesterskabet til landsmesterskabet i konkurrencen. Her skal de sammen med andre innovative hjerner kæmpe om den bedste idé. I år vil det dog foregå virtuelt den 5. marts 2021.

Annonce

Bi og tillid

- Egentlig har vi jo taget udgangspunkt i os selv. Vi føler heller ikke selv, at vi har hverken tid eller overskud til at være med i noget. Det er også noget, vi har snakket med vores undervisere om. Og det har vi så forsøgt at spille ind i, siger Marie Kingo Rasmussen.

Gruppen har også lavet deres egen spørgeundersøgelse, hvor 200 personer fra nær og fjern blandt andet har svaret på, hvorfor de ikke er medlem af en forening. Ifølge Marie Kingo Rasmussen, der primært har stået for undersøgelsen, er også her de mest hyppige forklaringer "manglende tid og overskud".

- Det, vores app Tilibee skal kunne, er at give brugeren løbende orientering om igangværende eller kommende aktiviteter, der sker i lige netop vedkommendes nærområde. Det kunne være en fodboldkamp, eller nogen der gerne vil dyrke noget yoga med andre, forklarer Freja Vang Nørgaard.

- Det kan også være kulturting. Det behøver ikke kun at være sport, supplerer Marie Kingo Rasmussen.

I sin enkelhed handler det om at samle det hele ét sted, så det bliver mere overskueligt at finde frem til og opsøge de forskellige begivenheder, så man som bruger hele tiden har et overblik over, hvornår noget foregår og i hvor lang tid.

Navnet Tilibee udspringer både af ordet "tillid" og det engelske ord for "bi".

- Vi vil gerne have, at man som borger får en styrket tillid til sit lokalområde. Bier er sociale væsener. De går sammen i en kube, hvor de har et rigtig godt fællesskab. Det er lige præcis dét, vi vil forsøge at skabe ude i lokalområderne. Man kan sige at begge ting er noget, der spiller ind i et godt medborgerskab, forklarer Marie Lind Knabe.

I takt med udviklingen af produktet har de fire gymnasieelever gjort sig overvejelser om at sælge deres produkt videre, så idéen kan gå fra prototype til realitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce