Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Hårdtslående Bogense-advokat tog EM-guldet

Karateadvokat eller måske selv-forsvarsadvokat? En titel Jacob Christoffersen gerne må bruge er nu Europamester i veteranklassen. Foto: Thomas Gregersen
Karatesporten har været en fast følgesvend for Jacob Christoffersen, siden en hemmelig start som ung teenager.
Annonce

Bogense: Da den unge Jacob Christoffersen i starten af 1980'erne slugte den ene Bruce Lee-film efter den anden, blev det startskuddet til et indtil videre livslangt kærlighedsforhold til den japanske kampsport.

- Jeg var nok sådan en lidt urolig ung mand med et heftigt temperament dér i 13-14-års alderen, så det skete jo af og til, at jeg kom op at slås - og fik nogen på hovedet. Så i starten fortalte jeg ikke til nogen, at jeg var begyndt at dyrke karate. Jeg tog bare bussen til Odense og sagde, jeg skulle besøge min mormor, fortæller Jacob Christoffersen med et smil.

Sandheden blev dog afsløret, da han hurtigt fik kæmpet sig op gennem bælterne og endte i avisen som junior Danmarksmester.

Nu er han igen havnet i medierne som 51-årig Europamester med begge ben og det meste af familien plantet i dansk karatesport. Både organisatorisk, som træner og som udøvende.

Den EM-fornemme titel blev oven i købet kæmpet hjem med en ny hofte, hvor karatesporten, for Jacob Christoffersen, har vist sig at være den ideelle genoptræning.

- Jeg fik en ny hofte for to år siden og lægerne sagde, at nu var det slut med en aktiv kampsportskarriere. Jeg blev sendt til almindelig genoptræning hos en fysioterapeut, men det droppede jeg hurtigt. Jeg kunne jo se, at meget af genoptræningen alligevel svarede til de grundlæggende karateøvelser.

WUKF Europamesterskaberne blev afviklet i Odense fra den 24. til den 27. oktober med godt 2000 deltagere. Privatfoto
Annonce

I veteranklassen

Da Jakob Christoffersen som 21-årig flyttede til København for at studere, blev han tilknyttet Danmarks dengang førende dojo, Kyohan.

Her mødte han dygtige trænere og hårde modstandere, vandt en lang række titler og tilkæmpede sig også en plads på landsholdet. Efter endt uddannelse vendte han hjem til Fyn, hvor han i dag er aktiv i Odense Karate-do Ichiro, der er en del af Odense Sportscentrum.

Odense Sportscentrum er en paraplyorganisation, der er Nordeuropas største samlingssted for kampsportsklubber.

Her træner han blandt andet de øvede sort- og brunbælter.

Der findes en lang række forskellige stilarter indenfor karate, hvor den Jacob Christoffersen dyrker hedder JKA Shotokan.

Ved det netop afholdte EM i Odense deltog op mod 1500 karateudøvere fra 20 lande og Jacob Christoffersen stillede op i veteranklassen, der rummer kæmpere fra 41 år og opefter.

- Selv efter mere end 35 år i sporten får man stadig det der adrenalinkick, når man går ind på måtten til sin modstander. Det er ikke full-contact karate, men man skal markere slaget. Sådan en markering kan godt være ret voldsom, så man ved, at man kan risikere at komme til skade. Ham du står overfor vil forsøge at slå og sparke dig. Det betyder, at man er hundrede procent fokuseret og klar, men det er ikke sådan, at jeg ligger søvnløs og har dårlig mave mere, fortæller Jacob Christoffersen.

Annonce

Træner tre gange om ugen

Foruden sit daglige virke som ejer af advokatfirmaet Jacob Christoffersen i Bogense, hvor han er anden generation efter sin far, sad Jacob Christoffersen med i styregruppen for EM og var en af de centrale personer i arbejdet bag at få det store EM-stævne til Odense.

- Samlet er det selvfølgelig mange timer, der hver uge går med karatesporten, men jeg har jo været så heldig, at min kone Claudia (Pring red.) også er dybt involveret i sporten og vores børn har været inde over kampsport i flere år. Min søn Johannes blev verdensmester som 14-årig i sin klasse sidste år og lillesøster Ina har gået til brydning. Men nu er de begge to "tabt" til håndbolden. Johannes tvillingesøster Rebecca danser ballet. Sådan er det. Man kan jo ikke tvinge sine børn ind i en sport. Men det er en stor glæde, at Claudia og jeg har interessen sammen, siger Jacob Christoffersen.
Jacob Christoffersen flankeret af sine to klubkammerater, der også fik medaljer med hjem fra EM. Til venstre er det Alex Kammersgaard og til højre Bjarne Damsgaard, som Jacob Christoffersen mødte i finalen. Officielt EM-foto.
Annonce

Karate på det mentale plan

Noget af det, der betyder meget for Jacob Christoffersen er de grundværdier og det opførselskodeks, der ligger bag karate.

- Når vi træder ind i dojoen, er vi alle lige. Man har stor respekt for hinanden. Så tæller det ikke, hvad du laver ude i hverdagen, men det er dine karate-evner, du bliver bedømt ud fra.

Selvom det fysiske forfald automatisk sætter ind i takt med alderen, så er det ikke nogen hindring for at gå til karate.

- En meget stor del af karate ligger i hovedet. Så det jeg har tabt i reaktionsevne og fysisk styrke i forhold til en på 25, kan jeg vinde på det mentale plan. Min styrke er nok, at jeg er god til at læse en modstander og kan forudsige hans træk. Man forsøger også altid at psyke sin modstander på den ene eller anden måde, så det mentale kan sagtens afgøre 70 procent af, hvem der vinder en kamp, mener Jacob Christoffersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce