Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Han er kommet på Gyldensteen Strand i næsten 50 år

Svend-Erik Errebo-Hansen foran det såkaldte insekthotel på Gyldensteen Strand, hvor en del af spændingen består i, at man aldrig rigtigt ved, hvilke gæster hotellet har. Foto: Henrik Larsen
Gyldensteen Strand er det stykke natur, hvor 71-årige Svend-Erik Errebo-Hansen har opholdt sig mest i sit liv. Hvad der begyndte med spontane cykelture langs i dag forsvundne diger, er endt med en livslang passion.
Annonce

Nordfyn: Mange gange lander man i livet på steder, som opstår af tilfældigheder, men som alligevel viser sig at være de helt rigtige.

Sådan er det med Svend-Erik Errebo-Hansen og Gyldensteen Strand, hvor han snart er kommet regelmæssigt i et halvt århundrede. Det stod ingen steder skrevet, at han, der stammer fra Uggerslev, skulle få ansættelse som skolelærer på Bogense Skole i 1972. Og der var også strejf af tilfældighed over, at han et par år senere blev biologilærer.

Der stod heller ikke skrevet i nogen lærerplaner, at undervisningen skulle foregå udendørs og slet ikke på Gyldensteen Strand, som på det tidspunkt var privat område, ejet af Gyldensteen Gods. Men drevet af lyst til at udforske området fik Svend-Erik Errebo-Hansen lov til at tage eleverne med derud. På det tidspunkt var kystlagunen ikke etableret, og det var muligt at cykle langs digerne for at komme derud.

Således var en tradition, der skulle vise sig at strække sig over flere årtier, skabt. Ligesom det også blev en tradition, at han med hjælp af aflønning med en sodavand og et stykke wienerbrød fik eleverne til at deltage i de klapjagter, der blev afholdt på området.

- Det var aldrig noget problem at skaffe deltagere. Børnene var vilde med det, husker han.

Mit motto har altid været, at kunne jeg bare give en-to af eleverne en god oplevelse ved at tage bort fra skolestuen, var det hele turen værd.

Svend-Erik Errebo-Hansen om de mange år, hvor han henlagde en del af biologiundervisningen til Gyldensteen Strand

Annonce

Eleverne husker turene

I dag, 10 år efter han gik på pension, møder Svend-Erik Errebo-Hansen endnu gamle elever, som med glæde mindes turene til naturområdet og husker, hvad han forsøgte at lære dem.

- Mit motto har altid været, at kunne jeg bare give en-to af eleverne en god oplevelse ved at tage bort fra skolestuen, så var det hele turen værd.

I dag Svend-Erik Errebo-Hansen 71 år, og han er ikke i tvivl om, at Gyldensteen Strand er det stykke natur, hvor han har opholdt sig mest i sit liv - og ligeledes nydt mest og stadig gør.

Da Aage V. Jensens Fonde i 2011 købte Gyldensteen Strand og gik i gang med det store naturgenopretningsprojekt, der kulminerede med digeåbningen i marts 2014, ville Nordfyns Kommune gerne oprette en skoletjeneste, så skoler og gymnasiet kan bruge området i undervisningen.

Han sagde ja til at stå i spidsen for skoletjenesten. At besøgende ved Gyldensteen Strand et par timer lørdag og søndag ikke bare får naturoplevelsen, men også ekstra viden og mulighed for at låne fangstnet, kikkerter og andet, der kan sætte ekstra kolorit på oplevelsen, er i høj grad også Svend-Erik Errebo-Hansens fortjeneste. Et hold af frivillige er samlet til at varetage opgaven.

Annonce

Ikke to ens dage

Da han forud for interviewet stiger ud af bilen, falder han straks i snak med nogle besøgende. Dem har han tidligere vist rundt. Ligesom han har gjort med tusinder af andre mennesker. Han bliver aldrig træt af at fortælle om stedet, og fortællingen ændrer sig hele tiden.

- Ja, for området ændrer sig også hele tiden. Der er ikke to dage, hvor naturen er den samme herude. Der kan være en sæl i saltvandslagunen, der kan være små bølger, vandet kan være blankt, og for tiden er der for eksempel rigtig mange svaner herude.

I dag er der intet tilfældigt over, at han sammen med sin hustru Birgit Errebo-Hansen om ikke dagligt, så næsten dagligt besøger Gyldensteen Strand. Foruden de praktiske gøremål elsker han at benytte enhver lejlighed til at fortælle andre om det naturområde, han selv faldt pladask for for snart 50 år siden.

Svend-Erik Errebo-Hansen har gennem årene vist tusinder af besøgende rundt på Gyldensteen Strand. Foto: Henrik Larsen
Svend-Erik Errebo er kommet ved Gyldensteen Strand i flere årtier og glæder sig over, at flere og flere besøger området. Turistguiden om Nordfyn afsættes i en lind strøm af nysgerrige besøgende. Foto: Henrik Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Beethoven i Bogense Kirke

Annonce