Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Helt høj på økogrønt: Par åbner vejbod med økogrønt i Skåstrup

Parret dyrker tre slags kartofler: Annabel, der er en tidlig "kusine" til aspargeskartoflen, "læggekartoflen" Belinda og en tredje kartoffeltype god til mos.
Efter for ni år siden at have skiftet Odense ud med Nordfyn, er det nu en håndfuld år siden, at Gitte Bay Christensen og Kristian Friis sidst har købt kartofler i et supermarked. Ønsket om at blive selvforsynende har givet så mange ekstra grøntsager, at de sidste år åbnede en vejbod, og nu har de også fået øko-mærket.
Annonce

Skåstrup: - Vi har nok altid haft en drøm om at få mere jord under neglene end i en parcelhushave for at kunne blive selvforsynende. Og så var der de to kriterier, da vi skulle finde et sted på landet, at det skulle være så tæt på vandet, at jeg kunne cykle hen og bade, og at der skulle være så meget jord til, at det ikke ville være pinligt for Kristian at køre rundt på traktor.

Sådan lyder forklaringen på, hvorfor Gitte Bay Christensen og Kristian Friis i 2011 valgte at skifte det centrale Odense ud mod Skåstrup. Begge ting fandt de nemlig på Møllemarksvej 26, hvor de hurtigt kom i gang med at dyrke grøntsager og efter fire års tid stoppede de helt med at købe sådan noget som kartofler, gulerødder og løg i supermarkedet.

- Og da vi så kom til at dyrke lidt mere, end vi to selv kunne spise, så var der mange der sagde "Jamen, skal I så ikke have en bod ude ved vejen?". Så det såede tanken, og derfor lavede vi en vejbod sidste sommer. Og så tænkte vi, at hvis vi skulle have en bod, så kunne vi også godt tænke os at markere, at det rent faktisk var økologisk.

Helt høj

For økologisk det har produktionen nemlig hele tiden været. Økologi har parret nemlig gået op i i mange år, og de har fra dette års sæson fået økomærket på vejboden.

- Vi havde en meget god ven boende på Samsø, som virkelig var pioner i forhold til at starte økologisk produktion op derovre. Han gik ind i det med hud og hår og har været en meget stor inspiration for os i forhold til at starte op økologisk, fortæller Gitte Bay Christensen og mindes, at det nok var først i 80'erne, at parret fik øjnene op for økologien første gang.

- Det har kostet omtrent 1600 kroner at få økomærket, og så skal vi bare udfylde en masse på nettet en gang om året, fortæller Kristian Friis. Derudover har parret vel at mærke også haft besøg af en konsulent til at inspicere frø med videre. Foto: Dorthe Wolff

- Dengang fik vi vores første barn og gik meget op i, at i hvert fald hendes vælling var økologisk. Men på den tid var der ikke lige så stort et økologisk udvalg i butikkerne, og så havde vi heller ikke råd til at købe det hele tiden.

I dag er det en håndfuld år siden, at parret har været nødt til at punge ud for grøntsager som kartofler og gulerødder i et supermarked, og dét er fedt, synes Gitte Bay Christensen:

- Jeg kan blive helt høj af at lave et helt måltid, hvor der kun er brugt hjemmedyrkede grøntsager.

I vejboden vil man udover kartofler kunne købe asparges, løg, gulerødder, hvidløg og ærter, så snart de er klar. Foto: Dorthe Wolff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Beethoven i Bogense Kirke

Annonce