Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Influenza: Apoteker klar med gratis vaccine

I år kan man både få en gratis vaccine mod influenza og lungebetændelse. Arkivfoto: Joan Karlsen
Fra 1. oktober kan alle, der er fyldt 65 år, få en gratis influenzavaccination på Otterup og Søndersø Apotek. Det gælder også, hvis man tilhører en af risikogrupperne.

Otterup/Søndersø: Efteråret er i den grad over os - også vejrmæssigt - og med det følger influenzasæsonen. Det kan betyde muskelsmerter, kulderystelser, træthed, hovedpine og feber. En omgang influenza kan være særdeles ubehagelig for alle, men for nogle kan sygdommen blive alvorlig og i værste fald dødelig.

- Risikoen for et alvorligt forløb stiger, hvis man er fyldt 65 år eller tilhører en af risikogrupperne. Derfor kan det være en god idé at blive vaccineret, hvis man tilhører en af disse grupper – ikke mindst i år, hvor der samtidig er risiko for at blive smittet med COVID-19, fortæller Birthe Johansen, apoteker på Otterup og Søndersø Apotek.


Annonce

Risikoen for et alvorligt forløb stiger, hvis man er fyldt 65 år eller tilhører en af risikogrupperne. Derfor kan det være en god idé at blive vaccineret, hvis man tilhører en af disse grupper – ikke mindst i år, hvor der samtidig er risiko for at blive smittet med COVID-19


- Antistofferne bliver i kroppen i op til et år, men er halveret allerede efter seks måneder. Blandt andet derfor er det vigtigt at blive vaccineret hvert år, forklarer Birthe Johansen.

I år er det som noget nyt også muligt at få den gratis vaccine mod såkaldte pneumokok-lungebetændelser.

Hvem kan blive vaccineret gratis

Personer, der er fyldt 65 år

Førtidspensionister

Gravide i 2. eller 3. trimester

Personer med kronisk lungesygdom

Personer med hjerte-kar-sygdom

Personer med diabetes 1 eller 2

Særlige risikogrupper – spørg på apoteket

Den gratis vaccine tilbydes, efter Folketinget i april besluttede at udvide vaccinationsprogrammet for at beskytte de mest udsatte grupper i samfundet og samtidig undgå overbelastning af sundhedsvæsnet under COVID-19-udbruddet og man kan få begge vaccinationer på samme tid.

I modsætning af influenzavaccinationen, der skal fornys hvert år, holder vaccinationen mod lungebetændelser i cirka seks år.

Man skal ikke bestille tid, men man kan komme forbi i hele apotekets åbningstid. Apotekets medarbejdere er uddannede i at vaccinere. Apoteker Birthe Johansen opfordrer alle i risikogrupperne til at komme på apoteket og blive vaccineret.

- Ældre og kroniske patienter risikerer at blive hårdere ramt end andre og blive alvorligt syge, hvis de får influenza. Når man bliver vaccineret, har man mindre risiko for at blive smittet. Og bliver man smittet på trods af, at man er vaccineret, er risikoen for at blive alvorligt syg meget mindre, fortæller apotekeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Vikingebrødre fra Otterup fortæller blodig historie: Velbevarede skeletter trækker tråde til engelsk nedslagtning

Annonce