Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Intensiv jagt på dådyr: Ny fredningsafgørelse åbner for jagt på Dræet og Æbelø Holm

Bestanddelen af dådyr skal ned. Derfor er der givet dispensation til, at der må drives jagt på Dræet og Æbelø Holm. Foto: Henrik Reintoft
Der kan højest være 100 dådyr på Æbelø. Lige nu er der mellem 500 og 800. Derfor har Fredningsnævnet givet dispensation, så der må drives jagt på Dræet og Æbelø Holm.

Æbelø: I oktober er det mildest talt en blandet fornøjelse at være dådyr på Nordfyn. Ikke alene er hjortene helt oppe at køre på brunsthormoner lige nu, men de skal også forholde sig til jagten, der gik ind 1. oktober og i år vil være ekstra intensiv.

Fra i år må dyrene nemlig skydes i områder, hvor de tidligere var fredet.

I årevis har bestanden af de store dyr været til debat og kvalificerede gæt fra jægere lyder på, at der på Nordfyn og Æbelø let kan leve en samlet bestand på op mod 3000 dådyr.

Annonce

Alene på Æbelø nævnes der en bestand mellem 500 og 800 dyr. Et tal der skal ses i forhold til en helt ny fredningsafgørelse fra september, hvor Fredningsnævnet for Fyn slår fast, at der kun må være 100 dyr, når sommerens tilvækst er reguleret.

Foreslog 200-250 dyr

Ifølge afgørelsen har nævnet dermed også afvist et forslag fra den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, der ved en besigtigelse i 2020 mente, at fredningsnævnet kunne overveje at tillade 200 til 250 dyr på Æbelø, men nævnet holder fast i, at den truede, sårbare natur har første prioritet - og at den ikke kan klare mere end de 100 dådyr.

Leo Jensen, der er formand for DN på Nordfyn, kan ikke huske at have stillet det forslag i forbindelse med besigtigelsen på øen.

- DN bakker fuldstændigt op om de 100 dyr som vinterbestand, og vi er positive overfor at tillade jagt på de små øer. Ellers kommer man aldrig i bund med den kæmpe opgave, man står overfor. Dådyrene er jo ikke dummere, end at når de hører det første skud, så trækker de ud på småøerne, hvor de ved, der ikke er nogen fare. Når der så er fredeligt på Æbelø igen, vandrer de stille og roligt tilbage, mener Leo Jensen.

DN bakker fuldstændigt op om de 100 dyr som vinterbestand og vi er positive overfor at tillade jagt på de små øer, hvor fredningen tidligere har forbudt det. Ellers kommer man aldrig i bund med den kæmpe opgave, man står overfor. Dådyrene er jo ikke dummere, end at når de hører det første skud, så trækker de ud på småøerne, hvor de ved, der ikke er nogen fare

DN formand Leo Jensen

I forbindelse med fredningen i 2002 fik øens ejer, Aage V. Jensens Naturfonde, en større millionerstatning for begrænsninger i landbrug og skovdrift på Æbelø og for jagtforbuddet på Brådet, Æbelø Holm og Dræet.

Det er det jagtforbud, der nu er ophævet i - indtil videre - tre år, når det gælder dådyr.

Annonce

Æder alt i underskoven

Problemet med de mange dådyr er, at Æbelø, Dræet og Æbelø Holm med deres helt særlige fauna og flora, der ikke har været påvirket af moderne skovdrift og landbrug, er fredet i stort set alle nationale og internationale kategorier.

Små områder af øen har været fredet helt tilbage fra 1952, mens Æbelø med Æbeløholm, Brådet, Dræet og Drættegrund - samt et større areal af havet rundt om øen - blev fredet i 2002.

Et af formålene med fredningen er, at skoven skal have mulighed for at udvikle sig til urørt naturskov og skovbunden skal være et levested for insekter og fredede planter. Men det store antal dådyr æder hele underskoven så højt, de kan nå og giver ikke nye skud mulighed for at etablere sig.

Et problem, der er blevet meget synligt i de senere år og som skaber bekymring hos både myndigheder og naturfolk.

Hos Nordfyns hjortelaug har formand Allan Ulriksen ikke nogen kommentar til ophævningen af fredningen.

- Man kan sige, at vi er bare en interesseorganisation, så hvis de involverede lodsejere siger ja, så siger vi ikke nej. Men ikke alene er dyrene så kloge, at de trækker derhen, hvor der er fred og ingen fare. De ændrer også levevis. I starten var dådyrene meget aktive om dagen, hvor man kunne se dem i store flokke, men de har udviklet sig til at blive mere nat- og skumringsaktive. Så det bliver ikke en let opgave at bringe antallet så langt ned, mener Allan Ulriksen.

Hjortelaugsformanden vil dog gerne komme med sin tilbagevendende opfordring til alle, der er på jagt efter dådyr lige nu: Skyd nu nogle hunner og kalve, så vi kan få noget af produktionsapparatet skudt væk. Det må ikke kun være trofæjagt efter de voksne hanner med de store gevirer, siger han.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Non-profit julehygge i Fiskehuset: - Vores tanke var, at man lige skruer ned for tiden og bare er sammen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Nordfyn tændte 1000 julelys

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Eksportsucces: Nu sender Per julehjerter til hele landet

Ugeavisen Nordfyn

Uhyggelig udvikling: I Hårslev fylder badmintonklubben 80 år - men uden de unge

Ugeavisen Nordfyn

Nordfynsk kultur til jubilæum

Ugeavisen Nordfyn

Sælsomt syn i marinaen

Ugeavisen Nordfyn

Vind billetter til Danmarks største loppe- og stumpemarked

Ugeavisen Nordfyn

Nordfyn halter efter med gode idéer: LAG-midler lukker i 2022 med ekstra penge i den sidste pulje

Ugeavisen Nordfyn

Kandidaten: Bill er så glad for sin cykel

Ugeavisen Nordfyn

Intensiv jagt på dådyr: Ny fredningsafgørelse åbner for jagt på Dræet og Æbelø Holm

Ugeavisen Nordfyn

Forsamlingshuset bød på middag og musik

Ugeavisen Nordfyn

Coronaen gavnede fællessangen: 40 fine år med fælles stemme

Ugeavisen Nordfyn

Skulle bare købe en kommode: Nu har Ken været i butikken i 25 år

Ugeavisen Nordfyn

Usædvanligt frækt: Tricktyve forsvandt med splinterny gravemaskine til kvart million

Ugeavisen Nordfyn

Når ét græskar ikke er nok: Gyldensteen Gods pynter hele Djurs Sommerland op

Ugeavisen Nordfyn

Bolden ude: Søndersøklubber vil skabe e-sports-hold

Ugeavisen Nordfyn

Kendt revy med flere nye kræfter

Ugeavisen Nordfyn

App guider dig gennem Familien Juls Bogense

Ugeavisen Nordfyn

Efterskoleelever løb over 6000 kilometer på 12 timer: - Stemningen var fandeme fed

Ugeavisen Nordfyn

Fortællinger om Indien

Ugeavisen Nordfyn

Veflinge lagde for med første vælgermøde: Sosu'er, skoler og cykelstier var i fokus

Ugeavisen Nordfyn

300 tons sten på fem dage: - Det er jo ingenting, vi har kun de små maskiner med denne gang

Ugeavisen Nordfyn

Demokratiets fineste stund

Annonce