Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Juletræer: Messe for en branche i knæ

Jørgen Kæhlershøj (tv) startede Jutek i 1999 uden noget særligt kendskab til juletræsbranchen - i dag er virksomheden verdens største. Foto: Thomas Gregersen
Torsdag blev den 29. fagmesse for juletræer, pyntegrønt og skovteknik afviklet i parken ved Langesø Slot. Men der er langt fra feststemningen for nogle år tilbage til situationen i år.
Annonce

Langesø: Når man umiddelbart kigger ud over en fyldt parkeringsplads, gensynssmil, klap på skulderen til forretningsforbindelser og den hyggelige snak på utallige sprog i messeområdets gader, er der ikke noget der signalerer krise for den udenforstående.

Men for de, der år efter år har deltaget i fagmessen for juletræsbranchen ved Langesø er signalerne tydelige.

- Normalt er teltet her fyldt med folk og vi har fem mand stående og vende pandekager. I år er der en mand der bager pandekager og han har ikke en gang travlt, fortæller Jørgen Kæhlershøj, der er er ejer og administrerende direktør i den nordfynske virksomhed Jutek.

Jutek producerer værktøjer til juletræsbranchen - lige fra den lille saks til at beskære toppe til store milliondyre specialtraktorer og redskaber. Foto: Thomas Gregersen

Jutek har på ganske få år revolutioneret måden at dyrke juletræer mange steder i verden med sine maskiner, som gør det muligt at gøde, sprøjte og beskære selv meget store juletræsplantager.

Annonce

Verdens største - er nordfynsk

Virksomheden der ligger udenfor Hårslev ved Nymark har opnået en position som branchens absolut største leverandør af maskiner til juletræsbranchen - på verdensplan.

- Man kan ikke engang rigtigt tale om, at den danske juletræsbranche er i knæ. Den er meget længere nede, end i knæ. Det kræver ikke den store matematiske sans at se, at når det koster 50 kroner for producenten at få et juletræ groet til passende størrelse og han så i år kan få måske 30 kroner for det, så er det galt, siger Jørgen Kæhlershøj.


Man kan ikke engang rigtigt tale om, at den danske juletræsbranche er i knæ. Den er meget længere nede, end i knæ

Adm. direktør i Jutek, Jørgen Kæhlershøj


I Danmark bliver der årligt produceret godt 11 millioner juletræer og de ni af dem går til eksport. Blandt andet til et tysk marked, der omsætter hele 21 millioner træer om året.

- Krisen er ikke ny. Den begyndte i 2013 og den har flere årsager. Blandt andet, at i Tyskland er hvert femte juletræ nu af plastik. Men krisen er blevet yderligere forstærket af coronaen, der har lagt en dæmper på indkøbene, fortæller Jørgen Kæhlershøj.

Selvom den nordfynske producent af specialtraktorer og tilbehør er afhængige af, at branchen har det godt, så har eksporten indtil videre reddet Jutek fornuftigt igennem krisen. Ikke mindst på grund af afsætningen til England, Tyskland og Østrig samt en ny stor interesse fra USA.

En af Juteks mest populære traktormodeller er denne, der kan arbejde i tre rækker samtidig. Foto: Thomas Gregersen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce