Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Krogsbølles eventyr har vendt afviklingen

Kjeld Hansen foran Lykkens Galocher i oasen. I baggrunden er det Krogsbølle Gård fra 1777. Gården havde indtil for få dage siden stået til salg i syv år, men nu er den solgt til en familie fra Odense. Foto: Thomas Gregersen
Mange års hård kamp for områdefornyelse og forskønnelse har afløst forfald og afvikling i Krogsbølle. Men det kræver en fælles vilje og nogle ildsjæle til at tænde gnisten.

Krogsbølle: Det er ikke tilfældigt, at Krogsbølle de senere år har kunnet smykke sig med titler som Blomstrende landsby og en fornem andenplads ved Årets Landsby. Skolen lever, der er blevet langt mellem de forfaldne øjebæer og til salg-skiltene i landsbyen, hvor en gruppe borgere indædt har nægtet at acceptere afviklingen.

Indenfor en overskuelig fremtid vil det lokale vandværk være i stand til at levere rent vand efter flere år med pesticidrester i vandet.

Derfor har det også en speciel symbolik, at Kjeld Hansen i byens nye oase i dag kan stikke fødderne i Lykkens Galocher fra H.C. Andersens eventyr af samme navn.

Med dem på kan man nemlig få opfyldt sine drømme og komme lige derhen, hvor man gerne vil.

- Helt så let har det ikke været. Men efter snart 13 år med områdefornyelse har vi løftet landsbyen og er kommet tættere på drømmen, siger Kjeld Hansen, der er en af frontkæmperne.

Annonce

Kan ikke lade stå til

Krogsbølle er befolkningsmæssigt den mindste af områdets landsbyer og den nærmeste dagligvarebutik, brugsen i Bårdesø, ligger et par kilometer væk. Men fordi det ved kommunesammenlægningen i slutningen af 1960'erne var Krogsbølle, der fik kommunekontoret, er det også her skolen og den store idrætshal ligger side om side.

I denne uge tages der et nyt skridt, efter at entreprenørmaskinerne er begyndt at anlægge vejen til det seniorbofællesskab med otte boliger på Kirkebakken, som Kjeld Hansen var med til at investere i grunden til allerede i 2007.

Selvom Krogsbølle i de seneste år har gjort en stor indsats for at forskønne landsbyen, har Kjeld Hansen stadig nogle ønsker for områdefornyelsen. Ikke mindst når det kommer til dette hus, der ligger meget synligt ved indkørslen til byen og har stået tomt i en årrække. Foto: Thomas Gregersen

Gennem årene er der fra Nordfyns Kommune og fonde som Realdania søgt adskillige hundredetusinde til arbejdet i Krogsbølle og indsatsen har været med til at skabe en anden fortælling om Krogsbølle, mener Kjeld Hansen.

Han ser det som en vigtig prik over i'et, at også Krogsbølle Bygade var igennem en større renovering for nogle år siden.

Annonce

Oasen i midten

I 2015 blev Margrethe Skov Hansens gamle hus midt i byen revet ned, og en ansøgning til Realdania sikrede muligheden for at udvikle grunden til et hyggeligt mødested for store og små. Samtidig gav Nordfyns Kommune 150.000 kroner fra initiativpuljen, som gjorde det muligt at overtage grunden.

Foreningen Oasen Krogsbølle Midtby købte grunden i 2017.

- Vi fik 100.000 kroner alene til udviklingen af projektet, og det, syntes vi egentlig, var for mange penge i forhold til det, som vi havde forestillet os, men Realdania ønskede at bruge os som et referenceprojekt, fordi så mange landsbyer har tomme huse stående, fortæller Kjeld Hansen.


Vi fik 100.000 kroner alene til udviklingen af projektet, og det, syntes vi egentlig, var for mange penge i forhold til det, som vi havde forestillet os, men Realdania ønskede at bruge os som et referenceprojekt, fordi så mange landsbyer har tomme huse stående

Kjeld Hansen


Senest er også den tidligere fritidsordning revet ned og har skabt luft foran skolen.

- Det var egentlig en flot rødstensbygning og sammen med blandt andet ungdomsskolen havde vi gjort os mange tanker om at skabe noget liv i huset. Vi kunne også sagtens have overtaget det, men det trængte til en større modernisering. Varmeudgifterne var enorme, så valget blev at fjerne det, fortæller Kjeld Hansen.

Selvom man er nået langt med områdefornyelsen, har Kjeld Hansen stadig nogle steder i byen, der skærer i øjnene og hjertet.

- Vi prøver altid at komme i dialog med ejerne, når der er noget, der står tomt og får lov at forfalde. Så vi håber også, at man kan se, hvad det betyder for byen, når der bliver ryddet op, siger han.

Oasen er blevet et hyggeligt samlingssted, som blandt andet skolen har brugt flittigt i løbet af foråret og sommeren, hvor der skulle undervises udendørs. Foto: Thomas Gregersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce