Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Kyndelmisse

Keld Balmer Hansen, sognepræst i Østrup og Skeby, provst i Bogense provsti

Der skal noget til for at holde modet oppe i denne tid. Det er en mørk tid, vi lever i. Vi kan mærke, at det begynder at blive lysere, men vinteren har længe været over os, og vore indre depoter er ved at være brugt op.

Desuden bliver vi udfordret af Covid 19, og derfor er livet ikke det samme som før. Vi må ikke længere kramme.

Vi må heller ikke mødes, så man går der og tuller rundt i sin egen lille boble.

Nogle rammes oven i købet tragisk på helbred, job eller pengepung.

Så for at få os til at mobilisere alle de ressourcer, vi har tilbage, bragte Sundhedsstyrelsen i weekenden helsides annoncer i dagbladene med opfordringen: ”Hold fast nu og hold covid-19 på afstand. Aflys aftaler, der ikke er nødvendige.

Se så få som muligt, og vær aldrig mere end fem sammen. Se hinanden kort og helst udenfor. Bliv hjemme, hvis du er syg eller har symptomer. Det er nu, det gælder.”

Det her er bare ikke for sjov. Nej, det er hårde tider, vi lever i, og der skal noget til for at holde modet oppe! Da må man sige, at de danske håndboldherrer har gjort deres for at kvikke os op. Aften efter aften har mange af os fulgt deres kampe, og under de sidste kampe har mange af os siddet helt ude på kanten af sofaen og med flossede nerver og fulgt med.

Så er det jo helt fantastisk oplivende, at det endte med dansk guld efter en sejr over svenskerne; det er vi nogle, der kan leve højt på i et stykke tid. Måske helt frem til tirsdag den 2. februar, der også kaldes for kyndelmissedagen.

Kyndelmisse er dagen, hvor halvdelen af vinterhalvåret mellem den 1. november og den 1. maj er gået, og ifølge traditionen er det dagen, hvor vinteren en strengest.

Dagen er streng, fordi det er koldt, men også fordi vi er i den fase af vinteren, hvor vore mentale batterier er ved at være flade. Derfor føler mange af os – corona eller ej – at vi er lidt brugte, og derfor har vi brug for noget, der kan få os til at holde modet oppe.

Nogle vælger at spise sig til mere mod, og forbinder stadig kyndelmisse med små eller mindre madgilder. For eksempel har flere danskere tradition for at spise pandekager den 2. februar.

I virkeligheden betyder kyndelmisse en messe (dvs. en gudstjeneste) for lyset. I katolske kirker sætter man den dag nye lys i alterstagerne, og i folkekirken afholder man nogle steder fakkeltog og kyndelmissegudstjeneste.

Den slags kommer det nok til at knibe med i år, men man kan stadig enten tænde lys derhjemme, eller man kan begive sig hen i sin lokale kirke for at tænde et lys. Bare det at tænde et lille lys kan give håb i strenge tider.

Det kan styrke roen og troen og give nye kræfter. Kyndelmissedagen ligger præcis 40 dage efter Jesu fødsel, og dagen minder derfor også om, at Jesus, der er som ”lyset, der skinner i mørket”, bringer håb og friske kræfter ind i menneskers liv.

Et ordsprog siger, at det er bedre at tænde et lille lys end at forbande mørket. Så det er hvad du og jeg kan gøre. I stedet for at gå helt i sort fordi der er mørkt og koldt, og fordi det er alt for længe siden, vi har været sammen med vennerne, kan vi tænde et lys for os selv og for andre, mens vi venter på lysere tider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce