Nordfyn: I en tid hvor indendørs aktiviteter er lukkede, og det sikreste sted at holde sig fri af virusangreb er ude i frisk luft, kunne det måske være en ide at tage på opdagelse i og blive klogere på det område, du bor i.
Som guide til at lære Nordfyn bedre at kende har Nordfyns Kommune netop udgivet Nordfyns Kulturarvsatlas, der i ord og billeder fortæller om steder og bygninger, som er udpeget som bevaringsværdige.
Bogen skulle have været solgt på museer og arkiver, men da de er coronalukket, har kommunen i stedet lavet en aftale med boghandlerne i Otterup og Bogense, hvor bogen kan købes for 85 kroner.
Der komme også en gratis online-udgave. Den er ikke helt færdig endnu, men håbet er, at den vil kunne findes på kommunens hjemmeside inden jul.
Og der er noget at glæde sig til, når det bliver muligt at få fat i bogen, mener chef for Plan og Kultur Åse Nielsen.
- Den er lettilgængelig, så man behøver ikke at arbejde med kulturarv for at få fornøjelse af den. Den fortæller rigtig godt om området, siger hun.
Ud i det fri
Kulturarvsatlasset er et digert værk på 160 sider, der i ord, fotos og kort fortæller både om den overordnede nordfynske historie og detaljer i nordfynsk byggeskik, og der er beskrivelse af 24 kulturhistoriske områder og bygninger.
Her er masser af lokalhistorisk viden at dykke ned i, hvad enten man vil vide mere om landsbyer, byer, herregårde, kirker eller om de mange inddæmmede områder med pumpehuse og møller, Glavendruplunden eller Beldringe Flyveplads.
- På Nordfyn har vi mange fortællinger gemt i vores landsbyer, bygninger og ikke mindst ude i naturen. Og netop det, at en stor del af den valgte kulturarv befinder sig i det fri, flugter fint med kommunens ambition om at blive Danmark bedste friluftskommune for familier, siger formand for Erhvervs-, Kultur- og Fritidsudvalget Mette Landtved-Holm (V) i en pressemeddelelse.
Mette Landtved-Holm (V), formand for Erhvervs-, Kultur- og FritidsudvalgetNetop det, at en stor del af den valgte kulturarv befinder sig i det fri, flugter fint med kommunens ambition om at blive Danmark bedste friluftskommune for familier.
Bogen om den nordfynske kulturarv kommer i forlængelse af, at kommunen i 2017 fik lavet en kulturarvsstrategi. Den opdelte kommunen i tre geografiske områder med hver sit særpræg: Kysten, Sletten og Højfyn.