Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Må strække våben for virus: Skyttelaug må aflyse for tredje gang på 167 år

Skyttelaugets medlemmer på paraden foran rådhuset, hvor direktøren skridter paraden af og godkender den enkeltes påklædning. Arkivfotoet er taget af Fyens Stiftstidendes fotograf ved skyttelaugets 100 års jubilæum i 1953.
Det er kun tidligere sket i forbindelse med de to verdenskrige, men i år må Bogense Almindelige Borgerlige Skyttelaug strække våben for en virus.
Annonce

Bogense: Der er ikke så meget andet at gøre, end at holde sortkrudtet tørt og afvente bedre tider. Bogense Almindelige Borgerlige Skyttelaug kommer ikke til at marchere gennem byen i år, og i en forening, der ikke tolerer brud på traditionerne, er så stort et brud selvsagt en alvorlig sag.

Skyttelauget blev stiftet den 15. april 1853 ved et møde på Bogenses daværende Rådhus i Sct. Annagade, hvor 15 af byens såkaldt ærværdige mænd underskrev det, der blev laugets første lovsamling.

Dermed er skyttelauget Bogenses ældste forening og grundreglen i lauget lyder: Vi gør, som vi plejer, og derfor videreføres mange traditioner.

- Siden dannelsen af lauget er det kun de to verdenskrige, der har kunnet lægge en dæmper på festlighederne. En imponerende statistik, hvor coronavirus nu desværre også skriver sig ind i historiebøgerne, siger Bjørn Wendelin, der er ny 3. direktør i lauget.

Bogenses Almindelige Borgerlige Skyttelaug mødes hvert år på sankthansdag ved Rådhuset, hvorefter skyttebrødrene går gennem byen med tamburorkester, flag og en flok børn, der bærer dagens præmier.

Skyttelauget var oprindelig en afløser for et korps af borgere til forsvar af købstaden, men blev hurtigt en ren selskabelig forening med mange, gamle og hævdvundne traditioner. Således tiltaler man den dag i dag hinanden som "skyttebror" efterfulgt af fornavn, og man vogter nøje på hinanden, så alt foregår, som det har gjort i snart 170 år.

En flok af byens børn går forrest med flag og præmier. Arkivfotoet er taget af Fyens Stiftstidendes fotograf ved skyttelaugets 100 års jubilæum i 1953.
Annonce

Festmiddag på hotellet

Programmet foreskriver, at der skal være mange skåltaler, sange og hurraråb - inden man går over til skydning om eftermiddagen. Med det nye "kongehus" og orkesteret i spidsen, vender hele optoget ved 18-tiden tilbage til rådhuset, afleverer fanen, - og går videre til festmiddag på hotellet.

Med orkesteret i spidsen følger man senere skyttelaugets nye konge hjem, og det henstår i det uvisse, hvornår dagen slutter for de over hundrede skyttebrødre.

- Selv om vi må aflyse årets skyttelaug, står vi sammen hver for sig i kampen om at skabe velstand, tryghed og trivsel, under hvad end verden vil byde os for vores by, flag og fædreland, lyder det i en af skyttelaugets faste talemåder fra Bjørn Wendelin.

De gamle forladere brager dagen igennem og gør ligeknap Fredskoven så fredelig, som navnet antyder. Arkivfotoet er taget af Fyens Stiftstidendes fotograf ved skyttelaugets 100 års jubilæum i 1953.
Skyttelaugets march gennem byen er et festligt indslag sankthansdag, men i år må man undvære det af hensyn til corona. Arkivfotoet er taget af Fyens Stiftstidendes fotograf ved skyttelaugets 100 års jubilæum i 1953.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce