Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Hans Kristian Nielsen slår fast, at skulle man komme til at skyde et af de udsatte judasdyr, så er der ikke nogen løftede pegefingre i den anledning. - Det kan jo ske, men uanset hvordan man finder en mårhund, så vil vi meget gerne have besked og have indleveret halsbåndet. Også hvis man bare finder en død i trafikken eller i naturen, siger han. Foto: Thomas Gregersen 
Med syv nedlagte mårhunde sidste år er der ikke nogen tvivl om, at det invasive rovdyr er tæt på at etablere sig på Fyn. Derfor opfordrer den fynske mårhundekoordinator Hans Kristian Nielsen fra Bogense til at være på vagt.
Annonce

Nordfyn: Selvom der endnu ikke er fundet hverken døde eller levende mårhunde på Nordfyn, så er Hans Kristian Nielsen fra Bogense overbevist om, at det invasive asiatiske rovdyr allerede har krydset kommunegrænsen.

For nyligt er der skudt et eksemplar i Middelfart Kommune, og over hele Fyn blev der sidste år skudt syv dyr.

- Vi frygter, at når de først får etableret sig, og der bliver født fynske hvalpe, er slaget nærmest allerede tabt, siger Hans Kristian Nielsen, der er Danmarks Jægerforbunds mårhundekoordinator på Fyn og øerne.

Det er baggrunden for, at der fredag blev udsat fem såkaldte judasdyr, der med radiosendere kan lede jægerne på vej. Det ene dyr blev sat fri ved Gyldensteen uden for Bogense.


Vi frygter, at når de først får etableret sig, og der bliver født fynske hvalpe, er slaget nærmest allerede tabt

Hans Kristian Nielsen


Mårhunden stammer fra Østasien, men blev på et tidspunkt sat ud som pelsdyr i Rusland. Herfra har dyret, der er i familie med hunden, bredt sig eksplosivt. Sidste år blev der skudt 150.000 mårhunde i Finland.

Herhjemme er slaget om Jylland tabt for jægerne, hvor det nu drejer sig om bare at holde bestanden i ave.

Annonce

En fare for fuglelivet

- Problemet er, at en drægtig mårhund kan få op til 11 hvalpe, som så igen er kønsmodne efter kun ni måneder. Og de er enormt hårde ved både de fugle, der ruger på jorden, og andre smådyr. Man har sågar billeder af en mårhund, der slæber afsted med et rålam, men der ved vi ikke, om lammet var dødt på forhånd, eller om den også har dræbt det, fortæller Hans Kristian Nielsen.

At bestanden kan udvikle sig voldsomt, viser tallene fra Jylland, hvor der i 2018 blev skudt 3600 mårhunde, i 2019 var det 9000, og det tal er i år allerede passeret.

Denne mårhund har Hans Kristian Nielsen selv nedlagt i Jylland. Dyrene kan veje op til 11 kilo og er en fjern fætter til hunden. Foto: Thomas Gregersen

Judasdyrene er steriliserede og udstyret med en radiosender. På den måde kan man følge dem rundt på Fyn. Mårhunden er meget bevægelig og kan tilbagelægge store afstande, men når de finder en mage, bliver de mere bundet til et område. Dermed afslører de ufrivilligt, at der kan være eventuelle artsfæller.

- Det er nu, vi på Fyn skal til at være opmærksomme og gøre os klar. En del af det, vi kan gøre, er at etablere foderpladser, der er udstyret med vildtkamera, så man kan følge, om det er mårhund, der kommer, fortæller Hans Kristian Nielsen.


Det er nu, vi på Fyn skal til at være opmærksomme og gøre os klar. En del af det, vi kan gøre, er at etablere foderpladser, der er udstyret med vildtkamera, så man kan følge, om det er mårhund, der kommer.

Hans Kristian Nielsen


Jægerne har netop fået tilladelse til at anvende natkikkert i jagten, fordi mårhunden er et udpræget natdyr.

Annonce

Bærer sygdomme

Selvom mårhunden kan minde i bygning om både vaskebjørn og grævling, så er de på ingen måder i familie. Alligevel kan mårhunden udgøre en fare for både danske ræve og grævlinge, da de kan bære og smitte med forskellige parasitter og sygdomme.

- Mårhunden er heldigvis ikke, som vaskebjørnen, i stand til at klatre i træer, men de er slemme æggetyve i fuglenes ynglesæson. De er heller ikke så hurtige, og hvis man virkelig forskrækker dem, vælger de tit at spille døde, så man nærmest kan nå at samle dem op i nakkeskindet, fortæller Hans Kristian Nielsen.

I løbet af efteråret er der planlagt informationsmøder flere steder på Fyn, og Hans Kristian Nielsen hører meget gerne om alle observationer af mårhunde - døde eller levende - i den fynske natur.

Det kan ske på telefon 25851778.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Åbent skib på Castor

Annonce