Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Maritim ferielejr for udsatte børn fra hele landet på Enebærodde: - Alle børn har ret til gode minder

Claus Johansen var med som frivillig på Børnenes Lystfiskerakademis ferielejr for første gang. Her fisker han sammen med Noah Jørgensen Neitzke. Foto: Robert Wengler/Børnenes Lystfiskerakademi
Selvom man står med sin egen fiskestang, så kan fiskeri være en god indgang ind i et fællesskab. Det er erfaringen i hvert fald på Børnenes Lystfiskerakademis ferielejr på Enebærodde, som samler udsatte børn fra hele landet på en uges maritim lejr.

Enebærodde: Fredag var det hjemrejsedag for omtrent 25 børn, der har været på ferielejr på Enebærodde. Børnene, der spændte fra ni til 17 år, ankom mandag fra hele Danmark for sammen at holde ferie med en masse frivillige fra Børnenes Lystfiskerakademi.

De kom fra byer som København, Esbjerg, Struer og Vejle, alle med noget i bagagen, både den fysiske og den mentale.

Kriteriet for det gratis ophold på ferielejren er nemlig, at man er blevet visiteret til opholdet af en sagsbehandler, en skolelærer eller en ressourceperson.

Annonce

- Og det kan også sagtens være børn fra ellers velstillede familier, men hvor kommunen siger, at der er et behov for, at barnet kommer ud af vante rammer og får nogle nye sanseindtryk, forklarer Klaus Mariager Wagner, der er formand i Børnenes Lystfiskerakademi.

Maritim ferielejr

Til at sørge for de nye sanseindtryk har Børnenes Lystfiskerakademi samlet 14 frivillige, unge som lidt ældre, men alle med gode ressourcer til formålet, fortæller Klaus Mariager Wagner.

Fælles for de fleste er selvsagt lysten til fiskeri. Der er nemlig tale om en maritim ferielejr, hvor der er fiskeri på programmet - for dem, der har lyst - hver eneste dag.


Uanset hvilket socialt lag, du kommer fra, så har vi alle behov for et frirum (...) At være i et fællesskab, hvor ingen stiller negative forventninger til dig.

Klaus Mariager Wagner, formand Børnenes Lystfiskerakademi


En af dem, der har masser af erfaring med fiskeri, er en af den forgangne uges lejrchefer, Line Johansen:

- Jeg har tit været på fisketure med min far, da jeg var lille. Vi tog også til Sverige for at vandre og fiske.

23-årige Line Johansen er først blevet en del af Børnenes Lystfiskerakademi i det forgangne forår, og det er derfor første gang, at hun har været med som frivillig på ferielejren. Foto: Robert Wengler/Børnenes Lystfiskerakademi

Til dagligt læser Line Johansen multimediedesign på erhvervsakademiet i Aarhus, men har nu brugt en uge af sin ferie på blandt andet at fiske med børn fra hele landet:

- Det er rigtig fedt, at vi kan give nogle gode ferieoplevelser til børnene, som de ikke ville få, hvis vi ikke var her. Det her med at se, at børnene kommer ud og prøver noget, de gerne vil, og lærer noget nyt, får venner og så videre. Det giver virkelig meget.

Annonce

Indgang til fællesskab

Og faktisk, ja, så kan netop fiskeri være en rigtig god indgang ind i et fællesskab, forklarer Line:

- Man kan godt sige, at fiskeri samler folk. Man står jo egentlig meget med sin egen fiskestang, men det kan også godt være rart for dem, der måske ikke er så snakkesaglige. At de har noget at lave, men stadig er en del af et fællesskab i og med, at vi alle står og fisker.

Hun giver et helt konkret eksempel.

- Vi havde Patrick, en meget stille fyr, som fangede sin første fisk her, og det var en total succesoplevelse for ham. Så han har åbnet mere op, og nu vil han gerne med ud og fiske hele tiden, ligesom han har fundet de her drenge, som også gerne vil med ud og fiske. De er blevet et fællesskab, til en gruppe allerede efter tre dage.

Annonce

Fredfyldt rum på odden

Børnenes Lystfiskerakademi er en fondsstøttet forening, der har eksisteret siden 2014, og som fra 2016 har arrangeret ferielejre flere steder i landet. Og det er nu tredje gang, at foreningen har valgt at afholde en af lejrene på Enebærodde.

- Det er jo fantastisk unik natur. Jeg selv har været spejderleder og været på patruljekurser og spejderlejr deroppe. Derfor kender jeg det fredfyldte rum, der er ved at gå rundt herude på odden. Det ligger 2,5 kilometer fra bommen, så der kommer ikke nogen biler herude, og strøm er der heller ikke, forklarer Klaus Mariager Wagner.

Børnene på ferielejren har mulighed for at fiske hver eneste dag. Derudover bliver der lavet mad over bål, og så er der lejrstruktur, hvor deltagerne hjælper til med alt det praktiske lige fra madlavning til at gøre toiletter rene. Foto: Robert Wengler/Børnenes Lystfiskerakademi

Der er selvfølgelig mulighed for at ringe hjem undervejs, men som udgangspunkt skal mobiltelefoner afleveres til de voksne, når det er morgenmadstid, og bliver først udleveret igen efter aftensmaden.

- Det tager lige en dag eller to at komme ned i gear, og så finder man ud af, at det er faktisk okay for en periode at slippe for den der mobiltelefon og lave nogle aktiviteter, hvor man får tømt hovedet og fyldt krop og sjæl op med sanseindtryk. Få lugte og lyde ind i kroppen.

Annonce

Ret til gode minder

Når Børnenes Lystfiskerakademi inviterer på ferielejr, er det under mottoet, at "alle børn har ret til gode minder".

- Uanset hvilket socialt lag, du kommer fra, så har vi alle behov for et frirum, og som barn har man behov for at kunne trække sig tilbage til et rum, måske sammen med andre, men som ikke kender ens relationer og fortid eller til, hvornår man bliver hidsig. At være i et fællesskab, hvor ingen stiller negative forventninger til dig. Det har alle børn ret til.

På bare de syv dage, som ferielejren varer, kan de frivillige se en udvikling hos børnene.

- Man kan helt konkret se, at når børnene kommer, så kommer de med den her attitude, de kommer med hjemmefra. Og det tager lige lidt tid at få pillet den attitude af dem. Det er ikke fordi, at vi opdrager på dem eller noget som helst, men man bliver nødt til at være med i et fællesskab for at få det til at fungere.

Annonce

En halv omgang med toiletbørsten

For eksempel, forklarer Klaus Mariager Wagner, bliver det måske nok gjort lidt i trods, når de får besked på at skrubbe toilettet, og det kan også godt være, at de kun får givet børsten en halv omgang, men så har man gjort det, man skal, siger han.

- Det er grænseoverskridende for dem, og det handler om at få flyttet nogle personlige grænser i positiv retning.

Under ferielejren har børnene været ude og bade flere gange dagligt. Fem af de frivillige medhjælpere er blevet uddannet i førstehjælps- og kystlivredning fra Trygfonden, og til næste år er ambitionen, at alle frivillige er kommet igennem et sådan kursus. Foto: Robert Wengler/Børnenes Lystfiskerakademi

Lige som der er fokus på børnenes selvbillede.

- Det hedder, at "Jeg er okay, og du er okay." Få vendt billedet om, så man ikke skal gå ud i verdenen og bekrige den, for verdenen er, som den nu en gang er, og nogle gange så er det ens eget selvbillede, der skal ændres, for at kunne ændre verden.

Annonce

Tid til tale

Klaus Mariager Wagner fortæller, at det ofte er nogle forsagte, tilbagetrukne børn, der kommer på lejren, men at sidstedagen afsluttes med kæmpe kram og highfives.

På odden er der også masser af tid til at gå lange ture, hvor man kan få en snak om, hvad det er, der trykker derhjemme.

- Jeg hører tit børn, der siger, at "Min klasselærer hun siger, at hun nok skal komme og snakke med mig, eller at jeg bare skal komme til hende, hvis jeg har brug for det. Men der er ikke tid til det." Og der er de her ferielejre ikke kun et ferietilbud - man får også nye venner, som man kan bygge videre på, når man kommer hjem.

9-årige Isabella Klemmensen, der sidder i hvid t-shirt, har på lejrens kun tre første dage lært at svømme i havet ud for Enebærodde. Foto: Dorthe Wolff

Det behøver ikke være lange, timevise snakke, forklarer Klaus Mariager Wagner.

- Det er bare lige den her refleksion over, at "Derhjemme, der sidder vi aldrig og spiser ved et bord". Så får man lige en hurtig snak om, hvorfor det forholder sig sådan. Eller "Derhjemme er det altid mig, der skal putte min lillesøster, fordi min mor hun er for træt."

På lejren på Enebærodde er der hele ugen en voksen, der kommer og siger godmorgen og en, der kommer og siger godnat.

- Og det er altid de samme voksne, der gør det. Den her genkendelighed i rutinerne og strukturen - ro, renlighed og regelmæssighed - ligger os højt på sinde.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Ny restaurant hitter med gigant-platte: Kunder tiltrækkes af knap et halvt kilo kød

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Gin på Hjul: Socialopædagogerne Peter og Brian besluttede sig for at sælge gin

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Maritim ferielejr for udsatte børn fra hele landet på Enebærodde: - Alle børn har ret til gode minder

Ugeavisen Nordfyn

Kulturregion Fyn støtter Nordfyns Billedskole

Ugeavisen Nordfyn

Et lille stykke Belgien: Sabrina tog Team Rynkeby-holdet med hjem til barndomsbyen

Ugeavisen Nordfyn

Robin Saager Jakobsen er stadig i stødet: I 2021 kan han både fejre 50 års fødselsdag og 25 års jubilæum i Skamby El

Ugeavisen Nordfyn

Sommerunderholdningen er sikret: Ny natureventyrlig app inviterer til eventyrfortællinger og gåture i det nordfynske

Ugeavisen Nordfyn

Det ikk' så ringe endda: Fiskebilfirma vokser fra tre til 14 ansatte under coronaepidemien

Ugeavisen Nordfyn

Som 6-årig tændte ilden hos fynske Anna: Nu går hun efter finaleplads ved OL i Tokyo

Ugeavisen Nordfyn

Rekordmange tager på højskole til efteråret: - Det er helt unikt

Ugeavisen Nordfyn

Se billederne: Fed stemning, god musik og billige bajere til UngeFestival i Søndersø

Ugeavisen Nordfyn

Fiskebiler ruller ud med sushi på Nordfyn: Cafeejer indgår samarbejde med Storms Fisk

Ugeavisen Nordfyn

Fingernem ferie: På Flyvesandet Camping har børnene droppet telefon og wifi for at slå strikkerekord

Ugeavisen Nordfyn

Jesper cyklede oprindeligt for bjergeventyret: I dag er det først og fremmest holdkammeraterne, han kæmper for

Ugeavisen Nordfyn

Charme, selvtillid og lyst hår: Sjove timer i selskab med blondinen

Ugeavisen Nordfyn

Kunstkalender: Ole Runge ser frem mod 2022

Ugeavisen Nordfyn

Legeskibet og DR besøger Bogense igen

Ugeavisen Nordfyn

Voksenlegetøj: Bogense blandt landets mest usexede byer

Ugeavisen Nordfyn

Høje priser på materialer har ført til flere kompromiser i opførelsen af nyt fælleshus: Men nu går arbejdet med huset endelig i gang

Ugeavisen Nordfyn

Jubilæum: Sommerjazz på havnen i 20 år

Ugeavisen Nordfyn

Ejlskov skal være arena for DM i ny sport: Ballonmanden Lars etablerer onewheel forhindringsbane på sin mark

Ugeavisen Nordfyn

Hjemmelavet el: Boligforening udskifter diesel med grøn strøm

Ugeavisen Nordfyn

Nu er Hao klar: Torsdag får Bogense ny café og sushi-sted

Annonce