Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Max og Skamby EL har fulgt strømmen i 50 år

Robin og Malene Jakobsen har fået ført facaden tilbage til at ligne den oprindelige så meget som muligt. Huset blev bygget som elværk i 1908 og rummede, da Karen og Max overtog huset, også den lokale fjernvarmecentral. Foto: Thomas Gregersen
Jubilæum: Den 1. maj 1970 rykkede Max og Karen Jakobsen ind i deres nye hjem i Skamby, hvor parret overtog byens elektrikerforretning.
Annonce

Skamby: Det var egentlig lidt tilfældigt, at det blev Skamby Elforretning, der nu gennem et halvt århundrede skulle blive et livsværk for den unge og nybagte elinstallatør Max Jakobsen. Sammen med sin kone Karen havde han kigget på flere forretninger, men valgte altså at slå sig ned i det nordfynske. Her overtog de forretningen på Bredgade i Skamby efter Viggo Rasmussen den 1. maj 1970 og flyttede ind i lejligheden over butikken med deres ni måneder gamle søn Kenneth.

- Der var ikke tid til lige at lande og få et overblik, for vi havde et job, der skulle gøres færdigt allerede første dag, husker Max Jakobsen, der overtog Viggo Rasmussens lærling Claus og tog sin lillebror Tom ind som lærling nummer to.

I starten af 1970'erne var der voldsomt gang i nybyggeriet - både når det gjaldt private boliger, landbrug, gartneri og industri, så der blev hurtigt brug for en ny svend også.

- Vi har altid vægtet ansvaret for at tage lærlinge meget højt. Det har også betydet, at vi lige nu er i gang med at uddanne vores lærling nummer 44, fortæller Max og Karens søn, Robin Jakobsen, der sammen med sin søster Annika overtog firmaet i 2002.

- Jeg havde haft et uheld, hvor jeg brækkede ryggen og måtte gennem et større genoptræningsforløb, så der gik børnene ind og overtog firmaet, fortæller Max Jakobsen.

Gennem årene har både børn og børnebørn haft deres gang i firmaet og har kendt de ansatte, så det for alvor har givet ny betydning til begrebet familiefirma.

- Børnene var ikke så længe om at lære, at uanset hvor højt bølgerne gik i legen, så skulle der være stille, når telefonen ringede, fortæller Karen Jakobsen med et smil.

I den oprindelige butik driver Malene Jakobsen i dag Kræzen, mens elforretningens lager er rykket længere ud bagved. Foto: Thomas Gregersen
Annonce

Altid godt samarbejde

Efter genoptræningen vendte Max Jakobsen tilbage til firmaet som svend og overlod alt det administrative til Robin.

- Det har altid været arbejdet ude i marken, der har interesseret mig, men der blev jo bare mere og mere kontorarbejde. Så jeg har været glad for at kunne vende tilbage til det, det hele handler om og give slip på ansvaret, fortæller Max Jakobsen.

- Man hører jo nogle steder, at den slags generationsskifter kan være svære, men hos os har det aldrig været et problem. Vi har altid kunnet finde ud af det og har kørt det videre i mine forældres ånd, indskyder Robin Jakobsen.

For Max Jakobsen har det aldrig været muligt at skelne mellem arbejde og hobby. Firmaet har været begge dele, men da Max fyldte 75, mente han alligevel, at det nok var ok at gå på halv tid.

I 2012 trak Karen og Annika sig ud af firmaet, så det i dag er Robin og hans kone Malene, der tegner Skamby EL og den tilhørende butik "Kræzen".

Udover de 11 stillinger i firmaet har man også et par folk med mere løs tilknytning. Blandt andet en der kommer og reparerer hårde hvidevarer, når der er brug for det.

I dag er det de store kunder i landbruget, foderstofbranchen og HC Andersen Airport, der udgør hovedparten af arbejdet.

Udover at være Skambys elektrikerfamilie har familien Jakobsen også altid været engageret i det lokale foreningsliv, bestyrelser og arrangementer.

Blandt andet også i byens nye multihus og både Robin og Max Jakobsen er kåret til årets skamboer for deres indsats. Max var den første, der fik den lokale hæderstitel, da den i sin tid blev oprettet, og Robin blev udnævnt i 2019.

Fejringen af det runde jubilæum var allerede planlagt til den 1. maj, da corona-virus slog sig på dagsordenen, men festlighederne må vente til bedre tider.

Robin og Malene Saager Jakobsen står i dag i spidsen for det gamle familiefirma. Privatfoto
Elværket stoppede i 1964. Her er en tidligere bestyrelse for værket samlet. Arkivfoto
Karen Jakobsen med parrets første barn Kenneth, der var ni måneder, da Max og Karen flyttede til Skamby i 1970. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce