Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Mere vildskab: Hårslev går efter nyt image

Hårslev skal være mere vild med vilje. Thomas Olsen - formand for borgerforeningen og Maria Bue står bag et projekt der er støttet af Nordfyns Kommune, hvor man kan få en frøblanding med danske vilde blomster, som kan give insektlivet et frirum. Målet, her i projektets første år, er at runde 1300 kvadratmeter ny vild natur i byen. Foto: Thomas Gregersen
Der skal skubbes lidt til de velfriserede staudebede og perfekt trimmede plæner, hvis det står til initiativtagerne bag nyt lokalt projekt.

Hårslev: - Vores mål er, at bilisterne får forruden fuld af insekter, når de kører gennem Hårslev, smiler Maria Bue, der er en af initiativtagerne til at skabe ny vild natur i landsbyen.

Selvom meningen ikke er at genere trafikken, er det et billede på, at der den 16. maj sættes skub i et projekt, der skal skabe mylder af insektliv og summen i de hårslevske haver.

Borgerforeningen har søgt Nordfyns Kommune om penge til blandt andet blomsterfrø og skilte og Maria Bue har talt med en lokal landmand om at så en del af frøene på et lille areal han ejer på Lindegårdsvej midt i Hårslev.

Annonce

Frøblanding med danske blomster

Ved et arrangement den 16. maj kan man være med til at så området til - ligesom deltagerne kan få en frøblanding med vilde danske blomster med hjem til projekter i deres egne haver.

Thomas Olsen, der er formand for Hårslev Borgerforening, fortæller at projektet er blevet overvældende positivt modtaget.

- Der er flere af de lokale landmænd, der har meldt sig som interesserede i at så vilde blomster i noget af deres jord. Hårslev Industries er meget engageret og havde selv planer om noget lignende. Eleverne på Hårslev Skole har knoklet med at lave de her hjerter, så nu håber vi bare, at vi også kan få nogle private haveejere til at afsætte et lille stykke af deres grund til vilde blomster. Det har været fantastisk at opleve den store velvilje indtil nu, siger Thomas Olsen.

Den 16. maj er alle velkomne til at komme til udsåningsdag på Lindegårdsvej midt i Hårslev. Foto: Thomas Gregersen

Han oplevede samme positive respons, da borgerforeningen sidste år satte gang i etableringen af en naturskøn trampesti i området mellem Hårslev og Ejlskov.


En af sidegevinsterne er, at vi får skabt en større følelse af fællesskab og sammenhængskraft i byen. Vi er fælles om noget og der er virkelig en vilje til at være med.

Thomas Olsen


- En af sidegevinsterne er, at vi får skabt en større følelse af fællesskab og sammenhængskraft i byen. Vi er fælles om noget og der er virkelig en vilje til at være med, siger Thomas Olsen.

De to initiativtagere slår samtidig fast, at man ikke behøver ofre hele sin græsplæne for at være med.

Annonce

Bare et lille stykke af haven

- Jeg har talt med en, der havde en del af haven, hvor det i forvejen var svært at komme med plæneklipperen og så er det da oplagt, at man lader det område stå med vilde blomster for insekternes skyld. Man kan tydeligt konstatere, at der bliver færre og færre insekter og det får nogle alvorlige konsekvenser, hvis nogle arter helt forsvinder. For eksempel for bestøvningen af en lang række planter. Så det er nu vi skal gøre noget, siger Thomas Olsen.

Maria Bue spurgte sin landmandsnabo om han ville være med til at så vilde blomster i det lille areal han ejer midt på Lindegårdsvej. Nu skal der tilsås mere end 100 kvadratmeter. Foto: Thomas Gregersen

Udsåningsdagen er den 16. maj fra klokken 14 til 16 på Lindegårdsvej, hvor der også vil være mulighed for at hygge med sine medborgere over en kop kaffe.

På Hårslev Borgerforenings hjemmeside kan man se en række inspirationsvideoer til, hvordan man gør sin have lidt mere vild med vilje.

Det kan for eksempel ske ved, at man lader hækken stå til et stykke henne på sommeren i stedet for at klippe den inden sankthans.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Bedst på toppen af Fyn: Pernille vandt for flotteste butik

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Bedste serviceoplevelse 2021: Vinspecialisten der går det ekstra skridt

Ugeavisen Nordfyn

Nikoline sprang ud som student med et 10-tal: - Jeg er synshandicappet. For mig har det altid bare været et mål at bestå

Ugeavisen Nordfyn

Kulturhus klar igen: En rigtig mand genåbnede Støberiet efter corona

Ugeavisen Nordfyn

Klumme: Det der med at yndes med ælde

Ugeavisen Nordfyn

Bedst på toppen af Fyn: Årets nyhed er Lækker by Lundgren

Ugeavisen Nordfyn

Bedst på toppen: Restaurant Møber fik stemmer i tre kategorier

Ugeavisen Nordfyn

Måske som første landkommune: Nordfyn satser på eldrevne renovationsbiler

Ugeavisen Nordfyn

100 år: Rund dag for rådhuset

Ugeavisen Nordfyn

Se videoen: Her er alle vinderne i Bedst på Toppen af Fyn

Ugeavisen Nordfyn

Moster har også succes på havnen

Ugeavisen Nordfyn

Maria Lundgren tilbyder lækre produkter: - Jeg sælger ikke bare for at sælge

Ugeavisen Nordfyn

Corona: Rigtig mand er klar til tredje omgang

Ugeavisen Nordfyn

Fiskehuset har fokus på gode råvarer: - Vi er aldrig gået på kompromis med kvaliteten

Ugeavisen Nordfyn

Et svært år som selvstændig

Ugeavisen Nordfyn

Per både kæmper og tror på drømmen

Ugeavisen Nordfyn

Jeppe er butiksbestyrer: - Det er ikke nok at have en flot butik

Ugeavisen Nordfyn

Trods et turbulent år: Ulrik kører fortsat på

Ugeavisen Nordfyn

Vicky har et stort udvalg på få kvadratmeter:  - I sidste ende gavner det alle

Ugeavisen Nordfyn

- Forretningen skal jo være indbydende

Ugeavisen Nordfyn

Intersport i Otterup er kommet stærkt igen: - Vi hjælper folk til at træne hjemme i stuen

Ugeavisen Nordfyn

Kirsten og Klaus kræser for bogenserne

Annonce