Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Natlige droner fotograferer over Bogense

To personer fra firmaet Drone Systems skal i løbet af november fotografere godt 50 kilometer fjernvarmenet i Bogense. Det sker med en drone med varmefølsomt udstyr, der kan spare forsyningsselskabet for både tid og gravearbejde. Foto: Drone Systems.
I løbet af november vil droner med varmefølsomme kameraer fotografere Bogenses fjernvarmenet. Den nye teknik vil spare Bogense Forsyning for en masse unødigt gravearbejde, fortæller forsyningschef Peter Lind.
Annonce

Bogense: Hvis du en sen nattetime i november spotter en summende drone over Bogenses tage, så er det ikke en avanceret vindueskigger, der tjekker soveværelsesvinduer. Dronerne er kun udstyret med et varmefølsomt kamera og det er Bogense Forsyning, der får fotograferet sit ledningsnet igennem af firmaet Drone Systems.

- Vi kan se, at vi har et tab et sted på ledningsnettet, men vi ved ikke om det er hos en forbruger eller i vores eget system. Tidligere har vi været nødt til at grave et større område op, når der blev fundet utætheder. Med dronen kan vi fastslå helt præcist, hvor der eventuelt skal graves, fortæller forsyningschef Peter Lind.

Bogense Forsyning har før brugt varmefølsomme kameraer, men der har man enten kørt i bil eller gået med kameraet på stier, hvor bilen ikke kunne køre.

Dronerne med termografiske kameraer vil svæve over Bogense, de nætter hvor vejret er til det. Foto: Drone Systems

- Dronefirmaet kan simpelthen kode en rute ind i dronen, der følger Bogenses 50 kilometer fjernvarmerør og den kan uden problemer fotografere alle steder, siger Peter Lind.

Annonce

Omgivelser skal være kølige

Dronerne kommer til at fotografere i timerne fra klokken 23 til 06 i en højde på mellem 80 og 120 meter, så på en stille aften kan man måske godt høre en svag brummen.

- Dronen tager ikke almindelige billeder, men måler kun elektromagnetisk stråling med en termisk sensor. Intensiteten af strålingen bliver så omregnet til en faktisk temperatur. Kameraerne er blevet så gode, at vi får et meget præcist billede af fjernvarmenettets tilstand, fortæller forsyningschefen.


Dronen tager ikke almindelige billeder, men måler kun elektromagnetisk stråling med en termisk sensor. Intensiteten af strålingen bliver så omregnet til en faktisk temperatur. Kameraerne er blevet så gode, at vi får et meget præcist billede af fjernvarmenettets tilstand.

Forsyningschef Peter Lind.


Fjernvarmerørene ligger mellem 70 og 100 centimeter nede i jorden, derfor er der også nogle helt specielle krav til vejret, når der tages billeder.

- Det skal være koldt og mørkt. Nu lover meteorologerne op til 18 grader de kommende dage og det kan faktisk godt være for varmt. Der må heller ikke være regn eller våd asfalt, for så kan kameraet ikke måle de rette temperaturer, fortæller Peter Lind.

Endelig må der kun være middelvind - under 8 meter i sekundet, ellers kan dronerne ikke flyve stabilt.

På de aftener, hvor vejret er til det, vil to personer fra Drone Systems være i gang med dels at styre dronen og stå for termograferingen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce