Nordfyn: Man kunne måske argumentere for, at hvis fader vor selv har skabt verden, og vi er hans børn, så kan han vel også lige rydde op efter os. Det er vel det, man har forældre til.
Men ifølge den nordfynske provst, Keld Balmer Hansen, må vi mennesker - og dermed kirkerne se at blive voksne og tage ansvar for den del af skaberværket, som vi betræder dagligt.
Det har indtil videre resulteret i, at kirkeministeriet fra januar i år har oprettet "Folkekirkens grønne omstilling", der skal inspirere landets menighedsråd til en reduktion i CO2-udledningen på 70 procent, som svarer til den nationale målsætning inden 2030.
Nordfyn har været i gang i 10 år
Keld Balmer Hansen har i mange år kæmpet for den grønne omstilling i kirken, og resultatet er, at Nordfyn i mange henseender er blevet foregangsland på området.
Det fik repræsentanter fra de 27 nordfynske sogne og 30 kirker ros for på det forårsmøde og indledende budgetsamråd, der i sidste uge blev afviklet i Veflinge Forsamlingshus, men samtidig blev det slået fast, at der stadig er masser af muligheder for at gøre kirkerne grønnere.
- Det handler selvfølgelig i første omgang om at få kirker, præstegårde og sognehuse væk fra de sorte energiformer som olie og gas og over til grøn el og varmepumper. Men dernæst kan man arbejde videre med at blive selvforsynende via for eksempel solceller og regne på effekterne af at rejse skov på den landbrugsjord, som kirkerne ejer, fortæller Keld Balmer Hansen.
Vigtige budgetplaner
Udover energiforbruget omfatter et nyt nordfynsk klimakatalog også forslag til håndtering af affald, indkøb og transport.
Mødet i Veflinge Forsamlingshus handlede både om inspiration og om, hvordan de enkelte menighedsråd kan indarbejde skridt mod den grønne omstilling i de kommende budgetlægninger.
- Vores første skridt var selvfølgelig at opvarme mere hensigtsmæssigt i forhold til de perioder, hvor kirkerne ikke er i brug. Det var et forholdsvis lille skridt, da vi fik automatisering på, som selv tændte varmen på det rigtige tidspunkt inden søndagsgudstjenesten, fortæller Keld Balmer Hansen, der udover at være provst for hele kommunen er sognepræst i Østrup og Skeby Sogne.
Oven i den almindelige grønne omstillinger kæmper kirkerne også med fredningsmæssige og æstetiske udfordringer. Man klistrer jo ikke en luft til luft-varmepumpe op ad væggen på en 1200 år gammel kirke eller fræser et jordvarmeanlæg ned på en kirkegård.