Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Nordfyn i front: Hele landet kigger med på kirkernes grønne omstilling

Ved Skeby Kirke har man blandt andet også arbejdet med at bruge områder af kirkegården til at hjælpe biodiversiteten på vej med nye planter. Her er det provst Keld Balmer Hansen og graver Henning Madsen, der sidste år viste rundt på kirkegården. Arkivfoto: Thomas Gregersen
Selvom det kan lyde som en dårligt timet aprilsnar, at smukke hvide middelalderkirker skal være grønne, så bliver der arbejdet ambitiøst mod netop det mål i de 27 nordfynske sogne. Faktisk så ambitiøst, at de nordfynske kirker er et eksempel som hele landet kigger imod.

Nordfyn: Man kunne måske argumentere for, at hvis fader vor selv har skabt verden, og vi er hans børn, så kan han vel også lige rydde op efter os. Det er vel det, man har forældre til.

Men ifølge den nordfynske provst, Keld Balmer Hansen, må vi mennesker - og dermed kirkerne se at blive voksne og tage ansvar for den del af skaberværket, som vi betræder dagligt.

Det har indtil videre resulteret i, at kirkeministeriet fra januar i år har oprettet "Folkekirkens grønne omstilling", der skal inspirere landets menighedsråd til en reduktion i CO2-udledningen på 70 procent, som svarer til den nationale målsætning inden 2030.

Annonce

Nordfyn har været i gang i 10 år

Keld Balmer Hansen har i mange år kæmpet for den grønne omstilling i kirken, og resultatet er, at Nordfyn i mange henseender er blevet foregangsland på området.

Det fik repræsentanter fra de 27 nordfynske sogne og 30 kirker ros for på det forårsmøde og indledende budgetsamråd, der i sidste uge blev afviklet i Veflinge Forsamlingshus, men samtidig blev det slået fast, at der stadig er masser af muligheder for at gøre kirkerne grønnere.

I 2020 var daværende kultur- og kirkeminister Joy Mogensen på besøg hos præst Keld Balmer Hansen i Østrup Kirke, hvor provsten viste rundt på sognets præstejord. Arkivfoto: Victor Bebe Larsen.

- Det handler selvfølgelig i første omgang om at få kirker, præstegårde og sognehuse væk fra de sorte energiformer som olie og gas og over til grøn el og varmepumper. Men dernæst kan man arbejde videre med at blive selvforsynende via for eksempel solceller og regne på effekterne af at rejse skov på den landbrugsjord, som kirkerne ejer, fortæller Keld Balmer Hansen.

Annonce

Vigtige budgetplaner

Udover energiforbruget omfatter et nyt nordfynsk klimakatalog også forslag til håndtering af affald, indkøb og transport.

Mødet i Veflinge Forsamlingshus handlede både om inspiration og om, hvordan de enkelte menighedsråd kan indarbejde skridt mod den grønne omstilling i de kommende budgetlægninger.

- Vores første skridt var selvfølgelig at opvarme mere hensigtsmæssigt i forhold til de perioder, hvor kirkerne ikke er i brug. Det var et forholdsvis lille skridt, da vi fik automatisering på, som selv tændte varmen på det rigtige tidspunkt inden søndagsgudstjenesten, fortæller Keld Balmer Hansen, der udover at være provst for hele kommunen er sognepræst i Østrup og Skeby Sogne.

Oven i den almindelige grønne omstillinger kæmper kirkerne også med fredningsmæssige og æstetiske udfordringer. Man klistrer jo ikke en luft til luft-varmepumpe op ad væggen på en 1200 år gammel kirke eller fræser et jordvarmeanlæg ned på en kirkegård.


Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Her kan du bade til sommer: Seks strande kan i år hejse det blå flag

Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Efter lang tids planlægning: Nyt børnehus skal stå klar i 2023

Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Oksana flygtede med sin mor og 2-årige datter i propfyldt tog: Nu har hun fået arbejde og håb for fremtiden

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Kristina og Dina er pædagoger og vil ikke sende deres egne børn i institution: - De har bedre af at gå hjemme

Ugeavisen Nordfyn

Foredrag om Melby Kirkes klokker

Ugeavisen Nordfyn

Oplev solnedgangen til havs, når Castor kaster anker ved Æbelø

Ugeavisen Nordfyn

Stig Rossen tager vennerne med til koncert i Bogense

Ugeavisen Nordfyn

Guidet vandretur Bogense - Fogense - Hugget

Ugeavisen Nordfyn

Alder er en trinvis befrielse

Annonce