Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Nordfynske brandkadetter med fuld udrykning

Siden august har de nye brandkadetter lært førstehjælp, brandbekæmpelse og røgdykning på et hold under den nordfynske ungdomsskole. Foto: Thomas Gregersen.
Ni unge mennesker fra Nordfyns Ungdomsskole bruger deres aftener på at lære brandslukning, redning og førstehjælp.

Særslev: - Der sprænges, lyder det med høj stemme, inden en tung hammer bliver svinget med fuld kraft mod sideruden i en udtjent sølvgrå Skoda.

Under kølerhjelmen er flammerne ved at få fat, der sidder et barn på bagsædet, som skal hjælpes ud - og sådan en bilrude er sejere end man lige tror.

Området bag Fyns Autogenbrug i Særslev ligner et katastrofeområde med høje flammer, brændende biler og blå blink fra den store røde brandsprøjte, hvor ni nordfynske unge arbejder på at få situationen under kontrol.

Heldigvis er barnet på bagsædet kun en dukke, og de unge mennesker får hurtigt godt styr på flammerne.

Sif Christoffersen og Celine Engholm er havnet i et fantastisk fællesskab, hvor de har fået nye venner fra hele kommunen. Foto: Thomas Gregersen

De er nemlig alle brandkadetter og har siden august lært førstehjælp, brandbekæmpelse og røgdykning på et hold under den nordfynske ungdomsskole.

Og det er ikke kun adrenalinsuset, der trækker i de unge brandmænd og -kvinder, som alle er mellem 14 og 18 år.

- Det er så fedt det her. Det minder meget om hverdagen for de rigtige brandmænd, så vi får prøvet det hele af, siger Line Jensen, der i mange år har gået med drømmen om at blive politibetjent.

- Det har jeg bare altid gerne villet være. Jeg har selv haft en lidt hård barndom, så jeg vil rigtigt gerne kunne hjælpe alle de mennesker, der har brug for det, fortæller hun med et stort bredt smil under brandhjelmen.

Efter at have deltaget i undervisningen på ungdomsskoleholdet er hun dog alligevel kommet lidt i tvivl om, hvorvidt fremtidens uddannelse skal være som betjent eller brandmand.

Sif Christoffersen og Celine Engholm går til daglig i 8. klasse i Morud, men også de er blevet bidt af stemningen som brandkadetter.


Alle på holdet er meget hurtigt blevet venner. Der er et rigtig godt fællesskab, og det er også vigtigt som brandmænd. Man skal kunne stole på hinanden, når man går ind i farlige situationer. Jeg har faktisk overvejet, at blive brandmand efter jeg startede her.

Sif Christoffersen


- Alle på holdet er meget hurtigt blevet venner. Der er et rigtig godt fællesskab, og det er også vigtigt som brandmænd. Man skal kunne stole på hinanden, når man går ind i farlige situationer. Jeg har faktisk overvejet, at blive brandmand efter jeg startede her, fortæller Sif Christoffersen.

Det samme har Celine Engholm.

- Jeg kan også godt lide, at der sker noget nyt og spændende - og at man kommer ud og hjælper folk, siger hun.

Egen brandbil

Alle brandkadetter har deres egen dragt, hjelm med navn på, handsker og støvler og for at gøre det hele fuldstændig realistisk har ungdomsskolen købt sin egen store brandsprøjte komplet med slanger og udstyr.

- Den har vi fået fra Beredskab Fyn for en nærmest symbolsk betaling, for beredskabet spiller også en meget stor rolle i det her projekt, fortæller ungdomsskoleleder Morten Schneider Schlægelberger.

Øvelserne, som brandkadetterne udsættes for, er så realistiske som overhovedet muligt. Foto: Thomas Gregersen

I begyndelsen var det meningen, at brandkadetterne skulle høre hjemme på brandstationen i Søndersø, men på grund af coronavirus er stationen lukket helt af for folk udefra. I stedet kommer otte af de "rigtige" brandfolk fra Søndersø på skift og underviser brandkadetterne.

- Jeg er simpelthen på alle måder så vild med det her projekt. Det er fedt at opleve, og vi får gode tilbagemeldinger ude fra skolerne, fortæller Morten Schneider Schlægelberger.

Det bekræfter Helene Helsner, der er ungdomsskolens klubleder i Særslev. Det er også hende, der står for brandkadetterne i ungdomsskoleregi.

- Det giver de unge mennesker masser af selvtillid, når de på skift skal stå som leder for deres jævnaldrende på en opgave. De tager ansvar og passer på hinanden, hjælper hinanden igennem. Det er dejligt at se, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce