Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Nu vaccineres Nordfyn: Per fik det første skud

Per Gabel Sørensen (tv) var første mand for. Han var ikke nervøs for lægens nål, for som dialysepatient er han vant til meget større nåle. Borgmester Morten Andersen og udvalgsformand Mogens Christensen stod klar til at høre om oplevelsen og ønske godt nytår. Foto: Thomas Gregersen
70-årige Per Gabel Sørensen har savnet samværet med familien og kæresten, der ligesom han selv er i en risikogruppe. Men lørdag morgen fik han som den første nordfynbo vaccinen mod corona.
Annonce

Søndersø: Tågen ligger tæt om Vesterbo Plejecenter lørdag morgen, men kort før klokken 9 er det alligevel som om, der er lidt sol over skyerne, da de første beboere begynder at bevæge sig mod den midlertidige vaccinationsklinik.

Den røde løber er rullet ud og der er bestilt store lagkager til personale og beboere på alle kommunens plejecentre.

I løbet af formiddagen skal de første 324 nordfynske vaccineportioner gives til de 226 beboere og 98 ansatte og selvom alle godt ved, der er lang vej til noget der minder om normale tilstande, så er vaccinestarten et lys, der er til at spore for enden af den ulideligt lange coronatunnel.

Første mand for lægens nål er 70-årige Per Gabel Sørensen, der har set frem til dagen i lang tid.

- I foråret lød udsigterne til en vaccine jo på flere år, så det at vi allerede er i gang nu, er da fantastisk og imponerende, mener han.

Annonce

I risikogrupper

Den tidligere turistbus- og taxachauffør stammer fra Randers, men flyttede til Bogense for 12 år siden, da han mødte sin kæreste.

Centerleder Susanne Holm Rasmussen (th) var glad for at plejecentrene kunne tage det første skridt på vejen tilbage mod normale tilstande. Foto: Thomas Gregersen

Per Gabel Sørensen er i dialyse tre gange om ugen og er på Vesterbo, fordi han sidste år fik komplikationer, der kostede ham det højre ben. Både han og kæresten er i risikogrupper for at få et alvorligt forløb med Covid-19, så foråret endte med at blive en meget hård og ensom periode.

- Min kæreste har diabetes og astma, så vi har passet så meget på, men vi må jo bare tage det sure med det søde. Nu kan vi forhåbentlig snart komme videre med vores liv, siger Per Gabel Sørensen.


Min kæreste har diabetes og astma, så vi har passet så meget på, men vi må jo bare tage det sure med det søde. Nu kan vi forhåbentlig snart komme videre med vores liv

Per Gabel Sørensen


I modsætning til mange andre steder i landet, har de nordfynske plejecentre været forskånet for udbrud af corona-virus, men alligevel er det lidt en tryghed, at vaccinerne rulles ud blandt kommunens mest sårbare nu, fortæller centerleder Susanne Holm Rasmussen.

- Vi har glædet os sindssygt meget. Det har jo været en stor bekymring for alle i personalet, at vi skulle komme til at slæbe smitte med på arbejde. Men alle har taget det meget alvorligt og vi er blevet testet hver 14. dag. Selvom smittetrykket var højt på et tidspunkt, så har vi ikke haft smittet personale, fortæller Susanne Holm Rasmussen.

Annonce

Akutløbere i aktion

På vej ind til vaccinationen kan beboerne også hilse på og ønske godt nytår til både borgmester Morten Andersen, udvalgsformand Mogens Christensen og chef for Sundhed og Rehabilitering Judith Poulsen, der er med til at markere det festlige nordfynske vendepunkt i pandemien.

Ifølge Judith Poulsen vil alle de 324 første vaccineportioner være givet mellem klokken 13 og 14.

På plejecentrene har i alt 18 af Nordfyns frivillige akutløbere med formand Flemming Sørensen i spidsen meldt sig til - sammen med personalet, at hente og bringe beboerne til vaccination og den velforberedte logistik betyder, at hver enkelt skal opholde sig kortest muligt ude i det kolde og grå januarvejr.

Hjerteløbere og personale sørgede for at hente beboerne i deres huse, så vaccinationerne kunne gives i en fast strøm. Der var tre læger på opgaven, som skulle være slut cirka klokken 14. Foto: Thomas Gregersen

- Vi arbejder i forvejen med at redde liv og hjælpe syge mennesker, så det har været en logisk opgave for os, at deltage i. Vi er allesammen blevet testet i torsdags og vi har det godt med, vi kan give en hånd med, siger Flemming Sørensen.

Annonce

Dagen er mindeværdig

Den særlige dag bliver også foreviget af de nordfynske museer og lokalhistoriske arkiver, der var repræsenteret af Niels Henrik Nielsen, der er formand for Otterup Museum.

Han fik udleveret den første vaccineampul og forskelligt andet materiale fra kampen mod corona.

- Alle de nordfynske arkiver og museer har besluttet, at 2021 skal stå i epidemiernes tegn, hvor vi fortæller om de forskellige sygdomme, der har ramt os i årenes løb. Det vil vi blandt andet lave en udstilling om i løbet af året og så er det jo vigtigt, at vi også bevarer historien om corona, siger Niels Henrik Nielsen.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce