Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Oprøret ulmer: Langben og vennerne er på vej til Kværndrup

Alle vagabonder får et navn. Langben (th) giver lidt sig selv, når man ser ham. Omvendt er bare omvendt og Rundetrunden kommer af, at hun har mange mænd i sit liv. - Men ikke sådan som du tror, griner Langben uden at uddybe.Det er i øvrigt Rundetrundens debut på landevejen og hun er langt fra den første, Langben har lært op i årenes løb. Foto: Thomas Gregersen
Egeskov Marked er aflyst på grund af corona og derfor har der været snak om også at aflyse det årlige møde for landevejens farende svende. Men det kan man ikke. Det er en tradition og et stykke kulturarv, der ikke kan springes over, mener Langben.
Annonce

Bogense: En lille farverig karavane holder hvil i skyggen under et par træer ved Gyldensteen. Her er der vanding af hundene Brøndum og Fie, mens hundenes bedste venner, Langben, Omvendt og Rundetrunde nyder en blå Royal Export.

I de sidste ugers hedebølge er der gået 35 liter vand til hundene om dagen, som dels drikkes og hældes ud over dem, så de kan køle ned under pauserne i skyggen. Hvor mange blå Royal, der skal til at holde de tre følgesvendes væskebalance ved lige, er der ikke rigtigt tal på.

- Det har været alt for varmt at gå på landevejen, de sidste uger. Jeg går normalt hele året, men vinteren er meget bedre. Jeg kan godt lide, når der kommer is i skægget, for så kan man bare tage tøj på indtil temperaturen passer. Lige nu er der grænser for, hvor meget vi kan tage af, hvis vi skal vise os offentligt, mener Langben.

Annonce

Frostsuppe på menuen

Langben og vennerne har ikke tjekket de meteorologiske statistikker, men de ved, at de aldrig har spist så meget Mou-suppe som i denne hedebølge. De frosne poser med suppe køber de om morgenen, så suppen kan holde dåseøllene kolde i løbet af dagen og om aftenen er suppen tøet og klar til at spise.

Også på landevejene har den satans virus sat sine spor, for marked efter marked har været tvunget til at aflyse over hele landet.

- Vi har kedet os længe, så nu skulle vi bare ud og afsted. Der er egentlig ikke andet mål, end at vi skal være i Kværndrup den tredje torsdag i september, hvor vi holder møde og kårer årets konge. Normalt skulle vi være på Gelsted Marked lige nu, men det er jo også aflyst, fortæller Langben, der alene i år har fået mere end 2000 kilometer i benene.

Annonce

Rygter om aflysning

Der har gået rygter i vejkanten om, at nogen ville aflyse mødet i Kværndrup, hvor årets stodderkonge skal kåres, men det kommer ikke til at ske, slår Langben fast.

Heller ikke selv om han regner med, det kan skabe ballade i branchen.

- Landevejens svende er en truet race, men vi er en del af kulturarven og har en vigtig historie at fortælle, mener han, der selv var kåret til kronprins sidste år.

Livet på landevejen anno 2020 er hårdt - og et godt stykke fra de romantiske fremstillinger i Morten Korchs "Vagabonderne på Bakkegården".

Langbens schæferhund hedder Brøndum, fordi den er opkaldt efter noget andet han godt kan lide. Foto: Thomas Gregersen

- Lige nu smiler vi og hilser på folk, men det er klart, at vi allesammen kan have en off-dag. Så gemmer man sig lidt en dag eller to, inden det er afsted igen, fortæller Langben.


Lige nu smiler vi og hilser på folk, men det er klart, at vi alle kan have en off-dag. Så gemmer man sig lidt en dag eller to, inden det er afsted igen

Langben


Originalerne er en uddøende race i en tid, hvor man helst ikke skal skille sig for meget ud, og drømmen om livet som frie fugle kommer med en høj pris.

- Vi bliver ikke så gamle i det her fag. Sidste år måtte vi begrave 12 venner, men der kom kun tre nye til. Det er også en af grundene til, der under alle omstændigheder bliver et møde i år. Der findes ikke noget, der kan stå i vejen for mødet. Hverken corona eller noget andet. Greven har givet os jorden ved Tingstedet til evig tid, så længe der er bare én vagabond tilbage på de danske veje, fortæller Langben.

Annonce

97 procent flinke mennesker

Ud over alt, hvad han brug for i sit liv, rummer den trehjulede cykel også udstyr til at slibe knive og sakse, der er en af indtægtskilderne på de lange ture.

- Jeg sliber alt - også sløve teenagere - men jeg sliber kun i hånden - ikke noget maskinslibning her, fortæller han med en vis stolthed i stemmen.

Det lille nylontelt forrest på cyklen har endnu ikke været pakket ud. De tre foretrækker at finde et halvtag eller sove under åben himmel. Og der er stadig mange mennesker, der tager godt imod vagabonderne.

- Vi plejer at sige, at vi møder 97 procent flinke mennesker, to procent der kan være lige meget og én procent røvhuller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Modeshow med god afstand

Ugeavisen Nordfyn

Månedens buket: Aase skaber glæde med gymnastik

Annonce