Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Rekordmange tager på højskole til efteråret: - Det er helt unikt

Efterårspladserne på Nordfyns Højskole bliver revet væk. Her ses skolens forstander, Thomas Trier (th), i færd med at tage afsked med det sidste hold elever på skolens afskedsdag den 29. juni. Foto: Nordfyns Højskole
Det er blevet hipt at gå på højskole. Det mærker de også hos Nordfyns Højskole, hvor 60 ud af 70 pladser allerede er besatte til efteråret. Den øgede interesse har fået et ekstra skub under coronapandemien, og skolens forstander tror på, at tendensen vil fortsætte.

Bogense: - For bare fem-ti år siden havde højskolerne nok et dårligere ry, end de har i dag. I dag er det simpelthen blevet mere hipt. For eksempel opførte Det Kongelige Teater forestillingen Højskolesangbogen for halvanden år siden. Samtidig er der sunget enormt mange højskolesange den seneste tid, hvor vi også så Danmarks Radio invitere seerne til fællessang under nedlukningen, siger Thomas Trier, som er forstander på Nordfyns Højskole ved Bogense.

Her kan man allerede nu melde 60 ud af 70 pladser besatte til efteråret, hvilket er ganske usædvanligt.

- Det er faktisk det højeste antal tilmeldinger, vi nogensinde har oplevet på denne tid af året. Det er helt unikt. Normalt ønsker de fleste at starte til foråret, fortæller Thomas Trier.

Annonce


Der er nok kommet en øget forventning om, at det, man foretager sig, skal give mening. Du kan sagtens tage et sabbatår efter gymnasiet og tage ud og rejse. Men hvad får du ud af det i sidste ende?

Thomas Trier, forstander på Nordfyns Højskole


At flere vælger at tage på højskole er faktisk en tendens, der har stået på gennem længere tid, fortæller Thomas Trier. Men en vis virus har nok været med at skubbe på den tendens.

-  Allerede før corona, offentliggjorde man nogle omdømme-undersøgelser, hvor højskolerne faktisk rangerede virkelig højt. Men corona har helt klart medvirket til at forstærke den udvikling, vi har set. De unge har ikke jo for eksempel ikke haft samme mulighed for at rejse ud i verden, forklarer han.

Brugbar rygsæk

Som forstander tror Thomas Trier samtidig på, at flere unge også har fået øjnene op for den gave, det kan være i at tage på højskole.

- Der er nok kommet en øget forventning om, at det, man foretager sig, skal give mening. Du kan sagtens tage et sabbatår efter gymnasiet og tage ud og rejse. Men hvad får du ud af det i sidste ende? Det spørgsmål, tror jeg, fylder mere i de unges bevidsthed. Og der tror jeg helt klart, at højskoleopholdet kommer ind i billedet. For her ved de unge, at de får noget brugbart i deres "rygsæk", som de kan tage med videre ud i livet, siger han og tilføjer:

- At komme på højskole bidrager med noget af det allervæsentligste i vores liv: Nemlig at blive god til at forholde sig til andre mennesker. Det er enormt fedt at opleve, hvor dybe venskaber kan blive. At se, hvor tæt man kan komme på andre mennesker. Ikke alene er det supervigtigt at kunne. Det er også en livskvalitet for en selv, pointerer han.

Nordfyns Højskole tiltrækker elever fra hele verden. Mens størstedelen af eleverne er danske, består den næstestørste gruppe af japanske elever. Også andre europæiske unge vælger hvert år at tage på Nordfyns Højskole for at få del i den unikke, danske højskolekultur. Foto: Nordfyns Højskole

Før Thomas Trier tiltrådte som forstander på Nordfyns Højskole tilbage i januar, var han forstander på Musik- og Teaterhøjskolen i Toftlund. Begge steder har han også selv fået øjnene op for den rolle, højskoleopholdet spiller i de unges liv.

- Før corona gik jeg gennem Aarhus' gader sammen med en kammerat på vej hjem fra et arrangement. Det var midt om natten. Pludselig bliver jeg tilråbt af den her unge fyr, der kommer hen og giver mig et kæmpe krammer. En tidligere elev, der bare gerne ville takke mig, fordi jeg simpelthen havde forandret hans liv. Og selvfølgelig er det ikke mig, men højskolen han burde takke. Men det siger jo noget om, hvor enormt stor betydning, det har for de unge mennesker, fortæller han.

Annonce

Tendensen fortsætter

Selvom mulighederne for udlandsrejser vokser, efterhånden som coronapandemien kommer under kontrol, så er Thomas Trier ikke bange for, at den øgede interesse for højskoleophold kun er en forbipassende coronatendens.

- Sidste år måtte vi jo hjemsende vores elever, og at vi nu kan se frem til fulde huse, giver mig da en forhåbning om, at vi igen kan se frem til et normalt år. I hvert fald tror jeg ikke, at interessen for komme på højskole vil falde foreløbigt. Heller ikke efter corona, siger han.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Ny restaurant hitter med gigant-platte: Kunder tiltrækkes af knap et halvt kilo kød

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Gin på Hjul: Socialopædagogerne Peter og Brian besluttede sig for at sælge gin

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Maritim ferielejr for udsatte børn fra hele landet på Enebærodde: - Alle børn har ret til gode minder

Ugeavisen Nordfyn

Kulturregion Fyn støtter Nordfyns Billedskole

Ugeavisen Nordfyn

Et lille stykke Belgien: Sabrina tog Team Rynkeby-holdet med hjem til barndomsbyen

Ugeavisen Nordfyn

Robin Saager Jakobsen er stadig i stødet: I 2021 kan han både fejre 50 års fødselsdag og 25 års jubilæum i Skamby El

Ugeavisen Nordfyn

Sommerunderholdningen er sikret: Ny natureventyrlig app inviterer til eventyrfortællinger og gåture i det nordfynske

Ugeavisen Nordfyn

Det ikk' så ringe endda: Fiskebilfirma vokser fra tre til 14 ansatte under coronaepidemien

Ugeavisen Nordfyn

Som 6-årig tændte ilden hos fynske Anna: Nu går hun efter finaleplads ved OL i Tokyo

Ugeavisen Nordfyn

Rekordmange tager på højskole til efteråret: - Det er helt unikt

Ugeavisen Nordfyn

Se billederne: Fed stemning, god musik og billige bajere til UngeFestival i Søndersø

Ugeavisen Nordfyn

Fiskebiler ruller ud med sushi på Nordfyn: Cafeejer indgår samarbejde med Storms Fisk

Ugeavisen Nordfyn

Fingernem ferie: På Flyvesandet Camping har børnene droppet telefon og wifi for at slå strikkerekord

Ugeavisen Nordfyn

Jesper cyklede oprindeligt for bjergeventyret: I dag er det først og fremmest holdkammeraterne, han kæmper for

Ugeavisen Nordfyn

Charme, selvtillid og lyst hår: Sjove timer i selskab med blondinen

Ugeavisen Nordfyn

Kunstkalender: Ole Runge ser frem mod 2022

Ugeavisen Nordfyn

Legeskibet og DR besøger Bogense igen

Ugeavisen Nordfyn

Voksenlegetøj: Bogense blandt landets mest usexede byer

Ugeavisen Nordfyn

Høje priser på materialer har ført til flere kompromiser i opførelsen af nyt fælleshus: Men nu går arbejdet med huset endelig i gang

Ugeavisen Nordfyn

Jubilæum: Sommerjazz på havnen i 20 år

Ugeavisen Nordfyn

Ejlskov skal være arena for DM i ny sport: Ballonmanden Lars etablerer onewheel forhindringsbane på sin mark

Ugeavisen Nordfyn

Hjemmelavet el: Boligforening udskifter diesel med grøn strøm

Ugeavisen Nordfyn

Nu er Hao klar: Torsdag får Bogense ny café og sushi-sted

Annonce