Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Rekordordre: Det internationale marked har fået øjnene op for maskinfabrik i Otterup

Lars Pors er direktør og medejer af maskinfabrikken Polund i Otterup, som han driver sammen med Ole Tolderlund. I dag har virksomheden 11 ansatte, men er på udkig efter flere dygtige maskinarbejdere. Foto: Thomas Gregersen
Maskinfabrikken Polund har skabt sig en solid niche hos vindmølleindustrien via fleksible og kreative løsninger til at fastspænde store emner til bearbejdning.

Otterup: Da virus i marts begyndte at lukke det meste af verden, stod direktør Lars Pors i bogstaveligste forstand med en pakket kuffert og en billet til Tyskland, hvor han skulle ned og forhandle med en kunde.

- Vi var vist den sidste udenlandske virksomhed, der nåede igennem inden det hele lukkede ned hos vores kunde, fortæller Lars Pors, der ejer den nordfynske maskinfabrik Polund sammen med Ole Tolderlund.

Lars Pors fik ikke megen mulighed for at forberede sig, for han havde ikke hjemmefra fået nogen rigtig information om, hvad det var kunden ønskede.

Annonce

- Normalt skal man som dansker være top-forberedt og meget konkret, når man skal forhandle med tyske firmaer. Men, de kunne faktisk ikke sige, præcist hvad det var, de ønskede at købe af os. Vores styrke ligger i, at vi kan komme med nogle fleksible løsninger, som vi kan tilpasse helt efter kundens behov, fortæller Lars Pors.

Derfor var det også en noget overrasket direktør, der vendte tilbage til Otterup med en ordre, der svarer til op mod 70 procent af virksomhedens normale samlede årsomsætning.

Usikkerhed blæst væk

- Den ene dag stod vi midt i coronaens bombenedslag af usikkerhed og anede ikke, hvor meget eller hvordan det ville ramme os. I løbet af en formiddag havde vi sikret virksomheden et år frem. Nu har vi fuld fart på indtil i hvert fald september 2021. Så håber vi, verden er tilbage i en mere normal gænge til den tid, siger en meget glad Lars Pors.

Maskinfabrikken Polund producerer blandt andet nogle helt specielle opspændinger til drejemaskiner og en stor del af virksomhedens kunder er at finde i vindindustrien.

Den nye rekordordre kom fra et tysk firma, der fremstiller kuglelejer til vindmøller.

- Det, vi tilbyder, er en større præcision og en meget mere fleksibel løsning. Normalt kan sådan en maskine stå stille det meste af en arbejdsdag, når man skal skifte opsætning. Med vores løsning tager det kun omkring et kvarter. Det har selvfølgelig en stor betydning for vores kunde, fortæller Lars Pors.

Annonce

Vinden blæser mod det store udland

Polund kan tydeligt mærke en stigende opmærksomhed fra det internationale marked. Den store ordre omfattede opspændinger til firmaets fabrikker i Tyskland og Slovakiet, men horisonten kan ligge meget længere ude.


Det næste kan blive Kina og Indien, hvor vindindustrien buldrer frem. Vi kan mærke at interessen er stigende. Før skulle vi lægge en masse opsøgende salgsarbejde for at få en ordre hjem. Nu ringer kunderne selv og vi har også netop fået henvendelser fra to forhandlere, der vil sælge vores produkter.

Lars Pors, direktør og medejer af maskinfabrikken Polund i Otterup.


- Det næste kan blive Kina og Indien, hvor vindindustrien buldrer frem. Vi kan mærke, at interessen er stigende. Før skulle vi lægge en masse opsøgende salgsarbejde for at få en ordre hjem. Nu ringer kunderne selv, og vi har også netop fået henvendelser fra to forhandlere, der vil sælge vores produkter i Tyskland. Det er ikke hverdagskost for os, mener Lars Pors.

Da Ole Tolderlund og Lars Pors for 22 år siden etablerede deres fælles virksomhed, var den først og fremmest baseret på at skulle være underleverandør til andre i metalbranchen.

Dengang lå 80 procent af produktionen med opgaver som underleverandør, og 20 procent eller mindre handlede om Polunds egne produkter. I dag er den fordeling mere end vendt på hovedet.

Lidt enkelt forklaret producerer Polund store skruestikke, der kan holde emner helt op til 7,5 meter fast, mens de bliver bearbejdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce