Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Selvforsynende og økologisk: Svend Aage drømte om livet på landet

Stråtag og bindingsværksidyllen fik tag i den dengang unge odenseaner, der endte med at give 70.000 kroner for husmandsstedet i Ørritslev Skov. Foto: Thomas Gregersen
Svend Aage Krüger var selvforsynende og økologisk længe før det blev en modeting. Drengen der voksede op i centrum af Odenses gamle arbejderkvarter, opfyldte allerede som 26-årig sin helt store barndomsdrøm om sit eget sted ude på landet.
Annonce

Ørritslev Skov: Derude på Agerlandsvej, hvor kragerne - og asfaltmaskinerne - aldrig rigtigt er nået ud, bor Svend Aage Krüger. Det har han helt præcist gjort i 49 år og hvis det står til ham, så bliver der ikke lavet om på den del. Heller ikke selvom bentøjet har drillet på det seneste.

Den første operation med et nyt knæ gik godt - det gjorde nummer to ikke, så i øjeblikket er han afhængig af sine to krykkestokke.

- Mine børn prøver konstant at overtale mig til at flytte herfra - til noget der er lettere at holde, men det vil jeg ikke, fortæller Svend Aage Krüger i det lille køkken med de røde klinker, hvor de friskbagte boller lige er taget ud af ovnen.

En del af drømmen har altid været, at leve selvforsynende og økologisk på gammeldags vis - inden det blev en modeting. Så gennem årene har der gået både frilandsgrise, kødkvæg og masser af heste på de godt 11 tønder land. Måske mere end 100 heste gennem årene, gætter han.

Annonce

Det skal være kvalitet

- Mange mennesker snakker om kvalitet og råvarernes historie i dag, men når de står oppe i supermarkedet, så er det alligevel kun prisen de kigger på. Det billige supermarkedskød er sgu en ussel kvalitet i forhold til det jeg selv har fået slagtet - eller hentet oppe ved den rigtige slagter, mener Svend Aage Krüger.


Mange mennesker snakker om kvalitet og råvarernes historie i dag, men når de står oppe i supermarkedet, så er det alligevel kun prisen de kigger på. Det billige supermarkedskød er sgu en ussel kvalitet i forhold til det jeg selv har fået slagtet

Svend Aage Krüger


Svend Aage Krüger laver selv rigtig gammeldags mad i sit køkken hver eneste dag og bager altid rigeligt brød, så der er noget til fryseren. Foto: Thomas Gregersen

I dag er der kun ham selv, tre gæs, nogle høns og kaniner tilbage på det lille husmandssted fra midten af 1800-tallet.

Datteren bor i Sønderjylland, sønnen på Midtfyn og ud over at have daglig kontakt via telefonen, skriver Svend Aage Krüger små beretninger på Facebook, hvor venner og familie kan følge med i dagens gang.

- Det bliver lidt smalkost til vinter, for med to krykkestokke har jeg ikke kunnet passe urtehaven og både høns og gæs har lagt ubefrugtede æg. Ja, selv de normalt så avlsdygtige  kaniner har svigtet - og ræven og måren har været usædvanligt hårde ved høns og æg i år, fortæller han.

Til husmandsstedet hører 11 tønder land - heriblandt et lille stykke skov.

Annonce

Tosset med dyr

- Jeg ved ikke, hvordan tanken om at bo på landet opstod. Den har bare ligget i baghovedet så længe jeg kan huske - og jeg har altid været tosset med dyr - især heste. Det var min far også, fortæller Svend Aage Krüger.

Måske var det opvæksten i arbejderkvarteret, hvor værtshusene lå tæt og tiltrak de mange arbejdere fra glasværket, der har trukket ham ud mod roen på landet.

- Der var jo altid liv og larm med mange udenlandske glasarbejdere. Mange af mændene kom fulde hjem om aftenen - så rottede konerne sig sammen og så var der ballade i luften, husker han.

Der ligger et par gæs i fryseren til vinteren, men de tre der er tilbage får lov at gå frit om dagen. Når de ved de skal lukkes ind ved aftenstide, kan de godt finde på at stikke af. Egetræsladen har Svend Aage Krüger selv bygget i sin tid. Foto: Thomas Gregersen

Han er uddannet blikkenslager, kobbersmed, skiferdækker og VVS'er efter den gamle fem års mesterlære.

Med svendebeviset i hånden satte han kursen mod Sverige for at spare penge op til at realisere drømmen om sit sted på landet.

- Dengang var den svenske kroner mere værd end den danske, så jeg blev montør for et firma i Stockholm. De første måneder gik der nok lige lovligt meget sprut og damer i den, når jeg nu var kommet hjemmefra - men jeg fik da også sparet op, griner han.

Efter halvandet år vendte Svend Aage Krüger tilbage til Odense, hvor han fik arbejde i et lokalt firma.

- Jeg kan tydeligt huske den dag, hvor jeg i en frokostpause sad og bladrede i Fyns Tidende og så at der var et hus til salg ude i Ørritslev Skov. Jeg havde ellers altid sagt, at jeg ikke ville til Nordfyn, fordi der var landskabet sgu så fladt og kedeligt. Prisen passede mig, men der var ikke nogen som helst form for moderne faciliteter i huset der var fra 1800-tallet. Jeg var ude og se det og blev også med det samme glad for det, fortæller Svend Aage Krüger, der endte med at give 70.000 kroner for det nordfynske husmandssted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce