Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Støvet høstdag: Veteraner fik hveden i hus

På trods af en ubarmhjertig sol og 32 grader i den skygge der ikke var, så klarede veteranerne høsten indenfor tidsplanen. Det var Nuffield og Bukh-traktorer der slæbte de gamle Dronningborg høstmaskiner. Foto: Thomas Gregersen
Ni gamle Dronningborg-høstmaskiner og en række fine Nuffield veterantraktorer klarede høsttjansen på årets varmeste dag.
Annonce

Askeby: - De bliver ældre og ældre og mere kunstige år for år, griner høstchef Keld Thomsen uden at lade det stå helt tydeligt, om han mener maskinerne eller de andre høstfolk i forsamlingen.

I marken tygger ni gamle høstmaskiner med hver godt 60 år på bagen sig langsomt gennem marken omgang efter omgang.

Siden 2012 har de lokale veterantraktor-entusiaster mødtes til høstarbejde og faktisk klarer de ligefrem opgaven bedre end nutidens enorme mejetærskere.

- De her gamle Dronningborg-maskiner har et meget fint renseværk, så de samler en højere procentdel af kernerne end en moderne maskine. Spildet er mindre, men vi er nødt til at køre langsomt, for den gang maskinerne blev bygget kunne man i et godt landbrug få 25 fold. Med de moderne kornsorter henter vi nok op mod det dobbelte i dag, fortæller Keld Thomsen.

Maskineriet er i gennemsnit 60 år gammelt, så en gang imellem skal der skrues og skiftes remme. Foto: Thomas Gregersen

Nuffield-traktorerne var en del af den store mekanisering af dansk landbrug i 1950'erne og selv om de små maskiner for længst har udtjent deres værnepligt, så er der stadig stor glæde ved at holde liv i dem.

- Vi er en fast gruppe, der mødes hver onsdag i Søndersø, hvor vi går og vedligeholder dem og reparerer. De skal jo ikke bare være museumsgenstande, så det er dejligt at komme ud og høste og pløje med dem, siger Keld Thomsen.

Ligesom med nutidens maskiner kan der ryge en rem eller opstå problemer med mekanikken og når der er ni maskiner i gang, skal der også skrues med jævne mellemrum.

Men alligevel er høstarbejdet gået perfekt og tidsplanen er overholdt.

- Meget af det handler jo også om det sociale. Vi tager lidt gas på hinanden og får noget god mad - og så skal vi hjem og have årets bedste bad. Støvet hænger overalt og vi kan pudse det ud af næsen de næste dage, griner Keld Thomsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Modeshow med god afstand

Ugeavisen Nordfyn

Månedens buket: Aase skaber glæde med gymnastik

Annonce