Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Tjek huset for klimafælder før du slår til

Bolius har et online værktøj, hvor du kan få en vejledende risikovurdering af boligen ud fra en række offentligt kendte faktorer. Det er blandt andet jordbundsforhold, belægning i området og terrænet. (Arkivfoto)
Det er begrænset, hvad du kan læse ud af tilstandsrapporten, når du skal vurdere, om der kan opstå fremtidige klimarelaterede problemer på matriklen.
Annonce

En oversvømmet have, vand i kælderen eller løsrevne tagplader efter en storm.

Kun en femtedel af boligejerne tænkte over, hvordan klimaforandringerne ville påvirke deres hus, dengang de skrev under på kontrakten.

Skulle de samme boligejere skrive under i dag, ville det til gengæld gælde hele otte ud af ti. Det svarer de i en befolkningsundersøgelse, som er foretaget af Epinion for Codan.

Otte ud af ti frygter også vildere vejr i fremtiden. Og det er ikke uden grund at voldsomme vejrrelaterede hændelser som stormflod er på radaren.

- Vi ser en tendens til, at der bliver flere hændelser. De bliver mere lokale, men hyppigere, fortæller Henrik Bundgaard, som er skadedirektør i Codan, og fortsætter:

- Vi ser ofte, at hvis man bliver ramt af de hændelser, så kan det være en stor indgriben i ens hverdag og til gene i lang tid.

Men en ting er at være bekymret - noget andet er, hvordan du så rent faktisk undersøger på forhånd, om der er grund til det.

Du kan nemlig ikke bare slå op i en rapport og se, hvor stor risikoen er i fremtiden, fortæller Tue Patursson, som er ekspert i klimasikring og byggeteknik hos Videncentret Bolius.

I første omgang kan dog du læse tilstandsrapporten. Her bør det fremgå, hvis der tidligere har været oversvømmelse eller vand i kælderen.

Men du kan ikke læse dig til, om der har været vand på terrænet - måske bare en meter fra huset.

Sådan undgår man problemer

- Gå tilstandsrapporten igennem for, om der tidligere har været problemer med oversvømmelser, hvad der har forårsaget dem, hvilke foranstaltninger der er foretaget, og hvornår der sidst har været vejrrelateret skade på ejendommen.

- Lav opsøgende arbejde hos kommunen. Hvilke klimaplaner er der, og er der nogle planer for kloakkerne? Er der skadeforebyggende tiltag som kystsikring, sikringer af omkringliggende åer eller dæmninger?

- Hvis du vil spadestikket dybere, kan du spørge forsyningsselskabet. Kender de til problemer i området, og er der nogle planer for at løse dem?

- Stil sælger spørgsmål til tidligere hændelser. Har de haft skader forårsaget af vejret, eller har de haft vand i kælderen? Har de haft problemer i nærheden af huset?

- Tal med naboerne. Har de haft eller hørt om problemer?

- Få en byggesagkyndig til kigge på huset.

- Der står, om eksempelvis taget er i god stand. Men der står ikke, om huset ligger i en lavning, eller om kloaksystemet er godt nok til at modstå et skybrud, siger Tue Patursson.

- Tilstandsrapporten nævner heller ikke de ting, du må forvente af en bestemt type hus. Så der står ikke, at der er fugt i kælderen i et hus fra 40'erne, tilføjer han.

Han råder til, at du benytter dig af det, der hedder den loyale oplysningspligt.

Det betyder, at sælger har pligt til at svare sandt på dine spørgsmål. De kan eksempelvis formidles gennem ejendomsmægleren.

- Hvis man stiller de rigtige spørgsmål, kan man faktisk få rigtig mange oplysninger ad den vej, siger han.

Spørg ind til alt, hvad du kan finde på. Om det er tidligere problemer med vand i kælderen, eller der er målt forhøjet radon.

- Udfordringen er, at mange kan købe et hus af nogle, der aldrig har haft et problem i de 40 år, de har boet der. Men der har måske aldrig været skybrud der før, siger Tue Patursson og fortsætter:

- Vi får højere vandstand, kraftigere storme og dermed voldsommere stormfloder. Så der bliver steder, hvor sælger med god samvittighed kan sige, at der aldrig har været et problem, men så bliver man alligevel ramt fem år efter.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce