Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Transplanteret: Stefan fik et nyt liv med sin mors nyre

- Det at give sit eget barn en nyre er jo ikke noget, man har behov for at overveje. Selvfølgelig gør man det, når det er muligt. Jeg har aldrig rigtig tænkt så meget over organdonation, men nu vil jeg registreres - og det, synes jeg faktisk, vi alle burde blive, siger 56-årige Liane Korsgaard Jensen. Hun har lige givet sin 29-årige søn Stefan sin ene nyre. Foto: Thomas Gregersen 
- Det er ikke så tit, ens mor giver en livet to gange. Det gjorde min mor for en uge siden ved at give mig sin ene nyre. Og jeg elsker hende så meget for det, skriver 29-årige Stefan Frederiksen på Facebook. Efter mere end et år med alvorlig nyresygdom er han i fuld gang med at få sit gamle liv tilbage.

Mejlskov: - Jeg kalder det et forskud på arven, smiler 56-årige Liane Korsgaard Jensen med et kærligt klem om skulderen på sin søn Stefan Frederiksen. De sidder i dag begge sygemeldte med hvert deres operationssår, men kan til gengæld mærke hvordan det går fremad dag for dag.

Sidst de to var indlagt på sygehuset sammen, var da Stefan kom til verden for ret præcist 30 år siden.

Denne gang har han for anden gang fået livet af sin mor.

Nyresygdommen var ganske langsomt kommet snigende gennem en årrække, uden Stefan Frederiksen rigtigt havde bemærket det. Men den indhentede for alvor den dengang 28-årige og altid aktive unge mand, da han i oktober 2019 var på besøg hos sin læge til et almindeligt rutinetjek.

Allerede da Stefan Frederiksen vågnede op på sygehuset, kunne han mærke, at der var sket noget med hans krop. Den nye nyre var gået i gang med arbejdet med det samme. Privatfoto

Efter besøget hos lægen var Stefan Frederiksen netop kommet tilbage på arbejde, da telefonen ringede.

- De ville godt lige have, jeg kom tilbage igen. For de mente, der måtte være opstået en fejl et eller andet sted i undersøgelsen, fortæller han.

Nogle af hans tal var helt forkerte - blandt andet lå blodtrykket et stykke over 200 og blodprocenten var til gengæld alt for lav.

Det er typisk for nyresygdom, at der i starten er ingen eller meget få symptomer. De kommer som regel først, når der kun er en mindre del - under 30 procent - af nyrernes funktion tilbage.

Annonce

Alvorligt syg

Efter en lang række undersøgelser fik Stefan Frederiksen stillet diagnosen IgA-nefritis - en alvorlig kronisk nyresygdom - og fra det ene øjeblik til det andet ændrede livet sig. Hans arbejde som entreprenør, fodbolden med kammeraterne på holdet i Bogense og alt, hvad der mindede om fest og glade dage, måtte drosles helt ned.

- Det er svært lige at sluge, at man er sådan lidt mere end normalt syg. Jeg måtte ikke spise og drikke bestemte ting. Alle mejeriprodukter var helt forbudt. Jeg måtte kun indtage 800 milliliter væske i døgnet og det skulle være vand, fortæller han.

Med den nye diagnose in mente begyndte lægerne at gå tilbage gennem hans journaler, og helt tilbage til en gammel undersøgelse under Stefans militærtjeneste kunne man faktisk spore de første tegn på sygdommen i nogle tal, som dengang ikke havde givet anledning til bekymring.

Stefan og Liane lå på samme afdeling, men ikke på samme stue. Men efter operationen var de glade for, at de havde hinanden, når der grundet corona var begrænsning på familiens besøg. Privatfoto

- Jeg har ikke haft gener af sygdommen før det sidste stykke tid inden den blev opdaget. Jeg kunne fornemme, der var et eller andet med øjnene og troede måske, jeg skulle have briller. Og så synes jeg ikke, min fysiske form var, hvad den havde været, fortæller han.

Problemerne med øjnene skyldtes, at blodtrykket var alt for højt og følelsen af at være i dårlig form, at Stefan ikke iltede sit blod godt nok.

Annonce

I dialyse

Derefter gik det hurtigt tilbage med nyrefunktionen, og fra 1. juni 2020 måtte Stefan Frederiksen i dialyse tre dage om ugen. Fem timer per gang.

I løbet af sommeren og efteråret stod det klart, at den bedste løsning ville være at finde en ny nyre. Både Stefans mor, far, lillebror Martin og en kammerat meldte sig som mulige donorer og måtte igennem en række undersøgelser.

- De fandt hurtigt ud af, at ikke alene havde Stefan og jeg samme sjældne blodtype, men vores vævstype var også et perfekt match. Det kunne simpelthen ikke have passet bedre, siger Liane Korsgaard Jensen.

Stefan blev tilknyttet en af landets bedste nyrespecialister, og den 28. december skulle Liane Korsgaard Jensen til møde på sygehuset og underskrive donorpapirerne.

Stefan Frederiksen må vende tilbage til sit aktive liv med fodbold og arbejde om små tre måneder. Så efter den lange sygemelding bliver der noget muskelmasse, der skal genopbygges. Han har tabt sig meget, og en større mængde væske er kommet ud af kroppen. På kun en uge tabte han sig 11 kilo, hvor det meste var væske. Foto: Thomas Gregersen

- Jeg sagde sådan lidt friskt til lægen, at når det hele nu var på plads, så kunne vi vel lige så godt få det overstået, fortæller hun.

Og allerede den 4. januar lå der indkaldelse til operationen i e-boks. Den 11. januar blev mor og søn indlagt, og dagen efter blev de opereret.

Klokken otte om morgenen blev Liane kørt ind til operation, og to timer senere var det Stefans tur.

Annonce

Øjnene blev klare igen

- Lægen nåede lige at fortælle mig, at alt var gået godt med min mor. Det berørte mig meget at få den melding, lige inden jeg selv skulle bedøves, fortæller Stefan Frederiksen.

Ligesom sygdommen kan få nyrefunktionen til at falde dramatisk i løbet af kort tid, så svarede Stefans nye nyre ved straks at kaste sig ud i arbejdet med at rense hans krop.

- Det var ligesom at sætte den i stikkontakten og tænde for den. Jeg kunne med det samme mærke, at der var sket noget med min krop. I løbet af det første døgn fik jeg renset giftstoffer ud af kroppen og blev meget mere frisk. Min mormor sagde, at man kunne se det i mine øjne. De var ligesom blevet klare igen, lyder det fra Stefan Frederiksen.


Jeg kunne med det samme mærke, at der var sket noget med min krop. I løbet af det første døgn fik jeg renset giftstoffer ud af kroppen og blev meget mere frisk. Min mormor sagde, at man kunne se det i mine øjne. De var ligesom blevet klare igen

Stefan Frederiksen


Fra at have været nede på en nyrefunktion på fire til seks procent, var den med et slag oppe på 70 procent.

- Man finder bare ud af, hvor fantastisk en menneskekrop egentlig er. Og hvor dygtige lægerne er blevet, mener han.

Annonce

Tætte bånd

Familien havde i forvejen meget tætte bånd, men de mange følelser, der er forbundet med at give sin søn den slags gave, har alligevel forstærket båndene og ført familien tættere sammen.

- Det er ikke kun mig og Stefan, men os alle sammen. At Martin - uden betænkning - på stedet var klar til at donere en nyre til sin storebror. At så mange har støttet og været der. Det har været en meget stor oplevelse, og da vi vågnede op på hver sin stue og fik at vide, at alt var gået helt perfekt, så var det helt euforisk, fortæller Liane Korsgaard Jensen.

For Stefan Frederiksen er hvert lille skridt på vej mod et normalt liv en sejr.

- Jeg fejrede det med at drikke en cola sammen med Martin. Det havde jeg ikke kunnet længe, og på vej herover i dag drak jeg en kakaomælk fra bageren. Det at kunne spise og drikke, hvad man vil, og stå op og tisse normalt igen ... det er fantastisk, smiler han.

De næste tre måneder skal Stefan Frederiksen være sygemeldt og passe ekstra godt på sig selv, men i marts - ret præcist den dag, hvor der er gået tre måneder efter operationen, fylder han 30, og så håber han, der bliver mulighed for at fejre det med vennerne.

Stefan Frederiksen har altid været glad for at rejse - og har blandt andet rejst i Indien og Nepal. Det vil han gerne igen, når verden på et eller andet tidspunkt åbner op efter coronavirus.

- Men jeg skal passe mere på. Resten af mit liv skal jeg tage medicin, der dæmper mit immunforsvar, så jeg vil være mere udsat for infektioner og den slags, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce