Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Tre meter høj skulptur: Allan skal udsmykke Storm P's gravsted

Trækunstner Allan Bo Jensen skal save en tre meter høj skulptur til Robert Storm Petersens grav på Assistens Kirkegård i København. Foto: Thomas Gregersen
Et fortidselefantskelet til en ny istidslegeplads ved Randers Regnskov og en tre meter høj skulptur til Storm P's gravsted på Frederiksberg Kirkegård i København. For trækunstner Allan Bo Jensen fra Vejruphuse ved Hårslev er nedlukningen ikke til at mærke.

Hårslev: Det er de utroligste skabninger, der dukker ud af sværmene af træspåner, når Allan Bo Jensen trækker motorsaven i gang med en knurren. Og i takt med, at hans let genkendelige værker efterhånden er spredt ud over hele landet, så vokser den tykke røde mappe med nye opgaver tilsvarende.

- Jeg må indrømme, at det er minimalt, hvad jeg som kunstner mærker til corona og nedlukning, lyder det fra den nordfynske trækunstner.

Opgaverne står i kø og bortset fra, der ikke kan holdes åbent i Værkstedsgalleriet, som Allan Bo Jensen driver sammen med sin hustru Karen Engholm Jensen, så er der ikke meget, der har ændret sig i hverdagen.

- Det er nogle virkeligt sjove opgaver, jeg har fået og især én, jeg er lidt beæret over at få lov til. Jeg skal bo i København i et stykke tid, hvor jeg skal skabe en skulptur til Storm P's gravsted på Frederiksberg Kirkegård. Der er et stort træ, der bliver topkappet, som skal blive til en af Storm P's kendte figurer, fortæller han.

Annonce

Store opgaver

Den danske maler, forfatter, skuespiller, humorist og opfinder Robert Storm Petersen skabte en række elskede figurer som Peter Vimmelskaft, Peter og Ping, De tre små mænd og et galleri af vagabonder, der var opkaldt efter gamle græske filosoffer. Men Allan Bo Jensen må ikke afsløre, hvilken figur det er, der fremover skal pryde gravstedet.

Derudover er det blandt andet netop blevet til et skelet af en fortidselefant i fuld størrelse til en ny legeplads ved Randers Regnskov. Et helt læs australske dyr, en gedde i fuld størrelse til Glostrup, en religiøs oplevelsessti ved Ejer Bavnehøj, en stor vikingelegeplads, en soldat til hjemmeværnet og en udgave af klintekongen til Stevns Klint.

Allan Bo Jensen arbejder også på en bestilling af forskellige australske dyr, der snart skal leveres til en kunde på Sjælland. Foto: Thomas Gregersen

- Man kan sige, at hvis jeg mærker noget til coronaen, så er det, at der er færre deadlines. Normalt har jeg en bestemt dato, hvor der kommer en minister og skal indvi noget nyt. Så kan det godt nå at blive lidt presset. Men i øjeblikket er de der tidsfrister lidt mere flydende, fortæller Allan Bo Jensen.


Man kan sige, at hvis jeg mærker noget til coronaen, så er det, at der er færre deadlines. Normalt har jeg en bestemt dato, hvor der kommer en minister og skal indvi noget nyt. Så kan det godt nå at blive lidt presset. Men i øjeblikket er de der tidsfrister lidt mere flydende

Allan Bo Jensen


Inden saven bliver startet, går der et større arbejde i gang med at undersøge træet, planlægge processen og tegne skitser, så han kan forestille sig, hvordan skulpturen vil tage sig ud i 3D.

Nogle projekter bliver til på hans udendørs saveplads ved hjemmet udenfor Hårslev, mens andre skabes på stedet.

Annonce

Kreativt værksted

I forbindelse med opgaven på Storm P's gravsted skal der arbejdes på en bøgestamme, der skal blive stående på roden. Stammen er godt tre meter høj og 1,40 meter bred, så det er store dimensioner, der skal arbejdes i.

- Der er mange hensyn at tage, når man arbejder på en kirkegård. Jeg har faktisk værker stående på 16 kirkegårde rundt omkring i landet, og i opgaven med Storm P's gravsted skal jeg arbejde lige over den brede gravsten. Så alle stykker, der saves af, skal lægges forsigtigt ned på jorden, så der ikke bliver skader på gravstedet, fortæller Allan Bo Jensen.

Ind i mellem bliver der dog også tid til mindre værker, der sammen med Karen Engholm Jensens papirklip og akrylmalerier vil være klar i Værkstedsgalleriet, når en mere normal hverdag forhåbentlig melder sig i løbet af foråret eller sommeren.

I det første corona-år satsede parret blandt andet på nogle familiedage, hvor både børn og voksne kunne få hjælp til at udfolde deres kreativitet i værkstedet, og den succes vil Karen Engholm Jensen og Allan Bo Jensen gerne føre videre i den kommende sommer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce