Annonce
Ugeavisen Nordfyn

TV-succes: Lykke-Per scorer damer i nordfynsk sengetøj

Lykke Per er instrueret af Bille August for Nordisk Film Production og TV2, hvor serien kan opleves i øjeblikket. Foto: Rolf Konow, SMPSP

I øjeblikket kan tv-seere og biografgængere følge Lykke-Pers liv i Bille Augusts billeder. Og serien er faktisk syet sammen med små tråde fra Nordfyn.

Annonce

Nordfyn: Man skal vide det, for at lægge mærke til det, men når Lykke Per ruller sig i lagnerne med sine kvindelige erobringer eller spiser i fint selskab, så trækker det tråde til et mørkt og uopvarmet loft i Bogense.

Selvom Henrik Pontoppidans klassiske roman handler om Peter Andreas Sidenius, der forlader sin fars østjyske præstegård og flytter til København, så er der også små bider af Nordfyn strøet ud over den meget roste serie.

På Nordfyns Museum i Bogense havde man nemlig under filmoptagelserne besøg af en regissør, der ad omveje havde hørt om et stort fint 1800-tals spisestel, der befinder sig på museets magasin.

- Stellet har været udstillet på et tidspunkt, og så var der en der kendte en, som kunne huske, at vi havde det stående, fortæller museumsleder Palle E. Petersen.

Samtidig lånte filmholdet en del sengetøj på museet, som Lykke Per i flere scener boltrer sig i i kvindeligt selskab.

- Det er jo sjovt at kunne genkende vores genstande i filmen og det giver dem jo også en ny historie. Stellet er meget stort og komplet med store suppeterriner, fade og kander, siger Palle Petersen, der regner med at noget af stellet nu skal komme til ny ære i en kommende udstilling på museet.

Museumsleder Palle Petersen har det store 1800-tals spisestel på museets magasin, men snart vil museets gæster kunne se dele af det udstillet. Foto: Thomas Gregersen
Annonce

Birkedommerens stel

- Stellet stammer fra den sidste del af 1800-tallet og er et museet har arvet fra den gamle Birkedommergård mellem Ejlby og Nørre Sandager, der hørte under Gyldensteen. Birkedommeren var den lokale retsindstands, der hørte under Gyldensteen Gods. Godsejeren var den der ansatte dommeren, fortæller Palle Petersen.

Stellet er klassisk engelsk blue & white-porcelæn.

Filmfolkene gennemgik stellet og brugte de dele der var uden skår, så der ikke skulle være nogen tvivl, hvis der skete noget med det under optagelserne.

- De fik det vurderet og forsikrede stellet for 20.000 kroner, men de har passet rigtigt godt på det og nu er det kommet tilbage på hylderne i vores magasin, fortæller Palle Petersen.

Museet har fået de udlånte genstande tilbage med et skriftligt tak-for-lån fra Bille August.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce