Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Udsendte: Flaget til tops for nordfynske veteraner

Flere havde taget medaljerne og den kendte blå FN-baret på, da de nordfynske veteraner blev hædret på årets flagdag. Foto: Thomas Gregersen
I blandt andet Gaza, Cypern, Congo, Balkan, Irak og Afghanistan har danske soldater siden 1948 været udsendt til verdens brændpunkter. Lørdag formiddag samledes en del af de nordfynske veteraner på rådhuset i Bogense.
Annonce

Bogense: Siden 1948 har mere end 114.700 danske soldater været udsendt til steder i verden, hvor der var brug for dem og de senere år har veteraner fra alle disse missioner haft deres egen officielle flagdag den 5. september.

Med alle forholdsregler mod tidens usynlige coronafjende, var en god snes nordfynske veteraner samlet foran rådhuset i Bogense. Nogle med mange udsendelser i bagagen og alle med oplevelser, der ligger langt fra hverdagslivet på fredelige Nordfyn.

- Det er vigtigt at kæmpe for de værdier og det demokrati, vi tror på. Vi lever i en verden, der er under forandring - og selv i lande vi normalt har betragtet som forbilleder, må vi konstatere, at demokratiet ikke er en selvfølge, sagde borgmester Morten Andersen efter den officielle kransenedlæggelse ved flagstangen foran rådhuset.

Annonce

Ramt fysisk eller psykisk

Dagen bød blandt andet på den officielle underskrivning af en ny samarbejdsaftale mellem Nordfyns Kommune og det fynske veterancenter, der skal styrke synligheden af de initiativer, som findes for blandt andet at lette de udsendtes vej tilbage til en dansk hverdag.

- Der er nogle, der sidder tilbage med fysiske eller psykiske mén. De kræver opbakning fra os alle og de skal selvfølgelig tilbydes den bedst mulige støtte, når de vender hjem. Det er baggrunden for, at vi nu går ind i et tættere samarbejde, siger Morten Andersen.


Der er nogle, der sidder tilbage med fysiske eller psykiske mén. De kræver opbakning fra os alle og de skal selvfølgelig tilbydes den bedst mulige støtte, når de vender hjem. Det er baggrunden for, at vi nu går ind i et tættere samarbejde

Morten Andersen


I år var der udover kransenedlæggelse og borgmestertale også besøg af pensioneret generalmajor Peter Kühnel, der fortalte om sin karriere og udsendelse som chef i UNPROFOR under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien.

Helmuth Hansen (forrest tv) var udsendt i den store FN-mission til Congo i 1963, hvor han blandt andet mistede sin bedste ven i en ulykke. Foto: Thomas Gregersen

- Peter Kühnel var min chef, da jeg selv var udsendt som soldat i Kroatien i 1992, fortæller Poul-Erik Brokop fra Særslev, der har været afsted fire gange og blandt andet sammen med sin kone Kirsten har ledet soldaterhjem i Kosovo, Irak og Afghanistan.

Klokken 9.30 startede flagdagen med kransenedlæggelse og en tanke til de udsendte, der ikke vendte hjem. Foto: Thomas Gregersen

Han sætter pris på, at veteranerne nu kan samles om den officielle flagdag og han har deltaget alle fem gange.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce